EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAABLOGI: Suhteanalüüs: kohalik toit ja tarbija

Allikas: Põllumajandusministeeriumi ajaveeb, autorid Taavi Kand, Aleksander Vukkert, Jaanus Joasoo
14. veebruar 2013. a

 Aastatel 2003–2011 kasvas peamiselt suurtest toidupoodidest toitu ostvate inimeste arv Eestis 54 protsendilt 76 protsendini, näiteks turult ostjate arv kahanes aga 15 protsendilt 2 protsendile. (TNS Emor 2011)

Samas, vaadates üldisemaid arenguid nii Eesti kui Euroopa Liidu (EL) tasandil, võib öelda, et märksõna „lühike tarneahel“ on muutunud ning muutumas üha populaarsemaks. Eurobaromeetri andmetel arvab 90% EL-i elanikest, et toidu ostmine otse talunikelt/tootjatelt on kasulik tegevus ning selleks, et kohalikud toidud muuta paremini ja mugavamalt kättesaadavamaks, tuleb EL-i tasandil aktiivsemalt tegeleda kohalike jaotusvõrkude ja tarneahelate arendamisega (Special Eurobarometer Report 368, 2011). Sellised tegevused täiendavad ja rikastavad meie toidutootmise traditsioone ning aitavad eelkõige esmatootjatel suurendada enda konkurentsivõimet ja turujõudu.

Kui Eurobaromeetri andmed väljendasid inimeste suhtumisi ja lootusi, siis EL uue eelarveperioodi planeerimisest võib järeldada, et need on kõnetanud ning mõjutanud ka vastavaid poliitikaid – Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse eelnõu maaelu arengu toetuste kohta aastateks 2014–2020 sisaldab mitmeid võimalusi lühikeste tarneahelate arendamise kohta. Näiteks antakse võimalus toetada tarneahela osapoolte koostööd, eesmärgiga arendada välja logistilised lahendused kohalike toitude paremaks turustamiseks. Samuti on välja pakutud erinevate promotsioonialaste tegevuste korraldamine. Nii hakkab tekkima raamistik, mis teadlikult ning kindla eesmärgiga on suunatud toidutootjate ja tarbijate suhete edendamiseks.

Taluniku ja tarbija suhe

Samas ei ole senini olemas päris ühest arusaama, mida lühike tarneahel üldse tähendab. Euroopa Liidus lähtutakse kolmest peamisest põhimõttest: lühike vahemaa, minimaalne arv vahendajaid ning tootja ja tarbija vaheline suhtlus. Viimane on ka alus üksteise mõistmisele, lojaalsusele ning „meie-tundele“, mille alusel tarbija suhestub palju otsesemalt ostetava toidu ja selle tootjaga.

Mida „lühem“ tarneahel ja toimivam suhtlusmudel, seda kergem on ülal hoida ning edendada neid väärtusi, mis tegelikult moodustavad lühikese tarneahela olemuse: toidu päritolu ja autentsus, toidu identiteet, tootmismeetodid ja eripärad ning erinevad „lood“, mis peaks tarbitavale toidule andma laiema konteksti ja tähenduse kui lihtsalt kõhutäide. Näiteks Prantsusmaal on lühike tarneahel defineeritud kui süsteem, milles tohib osaleda ainult üks vahendajast osapool. (Euroopa Komisjon, Local Food and Short Supply Chains, 2012).

Lühikese tarneahela lahendused

Vaadates, millised formaadid või tegevused sobiksid väljendama ülaltoodud eesmärke, siis enamlevinud näidetena saab välja tuua talupoode (kas eraldiseisev või suurema kaupluse osa), taluturge, toidu kojutellimise teenuseid, kokkuostjate/vahendajate edasimüüki (nt Viljandimaa toiduvõrgustik OTT) ja kohalikke toidufestivale. Ühes või teises vormis toimivad need ka Eestis, kuid mastaapsus on hetkel palju väiksem võrreldes edukamate „lühikese tarneahela“ riikidega: umbes 1% kogu Soome toiduainetest turustatakse lühikeste tarneahelate kaudu; üle 16% Prantsusmaa tootjatest tegelesid 2005. aastal otseturustusega ning peaaegu 3% Taani tootjatest (üle 1200 inimese) on samuti kaasatud otsemüügiga seotud tegevustega.

Eestis on kohalikud toiduvõrgustikud enim toetust saanud maaelu arengukava Leader meetmest. Umbes 2/3 kogu Leader meetmest toetatud projektidest on seotud kohalike toiduvõrgustike ja lühikeste tarneahelate arendamisega (Euroopa Komisjon, Local Food and Short Supply Chains, 2012). Rohkem tuntumad kohaliku toidu tarbimist edendavad projektid on näiteks:

  • Maitsev Lõuna-Eesti
  • UMA MEKK
  • Romantiline rannatee
  • Sibulatee
  • Viru toit
  • Põlvamaa Rohelisem Märk

Lisaks neile on Eestis populaarsust kogumas ka otse tootjalt tarbijale (nn O.T.T.) nime kandvad toiduvõrgustikud, mille puhul on tegemist vabatahtliku kodanikualgatusega. Need töötavad põhimõttel, et tootjad ja tarbijad kohtuvad iga nädal kokku lepitud päeval ja kohas tunni või pooleteise jooksul, mille käigus tellijad saavad korraga kätte oma nädala toidukauba ning tasuvad selle eest kohapeal otse tootjale. Tootjate ja tarbijate vahelisi tellimusi aitavad toimetada vabatahtlikud. Eestis toimivatest O.T.T võrgustikest võib näidetena tuua Tagurpidi Lavkat ning Kuusalus, Raasikul, Peetri külas, Viljandimaal ja Nõmmel tegutsevaid ühendusi.

Kuna hetkel käib uue maaelu arengukava (2014-2020) meetmete väljatöötamise protsess, siis on veel vara öelda, millised tulevad konkreetsed meetmete tingimused ning nõuded, kuid kindlasti on olemas vajadus sellistele tegevustele kaasa aidata ning erinevate praktikute ja kohalike toiduvõrgustike aktiivne panus on seejuures oodatud.

 

Taavi Kand, Aleksander Vukkert, Jaanus Joasoo
Kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakond

Artikkel ilmus ka kogumikus “Maaelufoorum 2013″.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo