- 20.02.2024 PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Peipsi kandi rahvas kutsub külalisi TäiskuuÖÖsöömingule Eesti Vabariigi aastapäeva tähistama
MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK
PRESSITEADE
20.02.2024
Peipsi kandi rahvas kutsub külalisi TäiskuuÖÖsöömingule Eesti Vabariigi aastapäeva tähistama
Ootame toredaid külalisi osa saama Pöörasest TäiskuuÖÖsöömingust Peipsi Toidu Tänaval juba sel laupäeval, 24. veebruaril kell 17.00-00.00.
40 üheõhturestorani avavad Pagarilt Saaboldani oma õued, pakuvad lõkketoite, toite ning jooke elava tule ja täiskuu paistel. Menüüd on talvised ja so
- 11.01.2024 MAHEKLUBI: Selgusid Euroopa mahepõllumajandusauhinnad 2023
Eelmise aasta lõpus anti Euroopa mahepäeva raames teist korda välja Euroopa Liidu mahepõllumajandusauhindu. Ettevõtmise eesmärgiks on tunnustada inimesi, organisatsioone ja ettevõtteid, kes on algatanud loomingulisi, uuenduslikke ja pikaajalisi projekte, mis keskenduvad mahepõllumajandusele ja -toidule. Auhindu antakse välja seitsmes kategoorias. Kolme kategooria auhinnad läksid seekord Austriasse – parim mahepiirkond, parim mahelinn ja parim maherestoran.
Iga-aastase Euroopa mahepõllumajandusa
- 26.09.2023 MAHEKLUBI: Eesti mahetootjad arendavad järjest rohkem tooteid igapäevasele toidulauale - parima mahetoote preemiad antakse üle 18. novembril
23. septembril peetakse Euroopa mahepäeva. Sellega seoses toimub kogu nädala jooksul üle Euroopa erinevaid sündmusi, kus tuuakse esile mahetootmise ja mahetoidu olulist rolli liikumisel keskkonnasõbralikuma majandamise ja tervislikuma toitumise suunas. Eestis tehti tähistamisega algust eile - neljapäeval kogunes toiduspetsialistidest žürii hindama kodumaiste tootjate valmistatud mahetoite ja -jooke.
Kokku esitati tänavu neljateistkümnendat korda toimunud parima mahetoote konkursile ligi 50 to
- 16.08.2023 PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Peipsi ääres ootab sel nädalavahetusel 175 kilomeetrit maitseelamusi
Foto: Ülle Jukk
Peipsi kandi rahvas kutsub kõiki Eestimaa gurmaane nautima parimaid maitseid hea toidu festivalile Peipsi Toidu Tänav 175 km. 19.-20. augustil avavad 175-kilomeetrisel teekonnal Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve kallastel 50 kahepäevarestorani oma uksed. Pakutakse kõike paremat, mida kohalikust toormest valmistada saab ning sinna juurde omanäolisi kultuuriprogramme.
Peipsi ääres on praegu kõige külluslikum aeg, mil valminud on kõikvõimalikud aia-, metsa ja põllusaadused ning kõi
- 31.01.2023 PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: TäiskuuÖÖsööming Peipsi ääres
MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK
PRESSITEADE
31.01.2023
TäiskuuÖÖsööming Peipsi ääres
Ootame toredaid külalisi osa saama Pöörasest TäiskuuÖÖsöömingust Peipsi Toidu Tänaval 04. veebruaril kell 17.00-01.00.
35 üheõhturestorani avavad Iisakust Saaboldani oma õued, pakuvad lõkketoite, toite ning jooke elava tule ja täiskuu paistel. Menüüd on talvised ja soojendavad ning täiskuu annab toitudele erilise väe.
Kaasa on võimalik osta kõike,
- 12.07.2022 MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Tippkokad näitavad pühapäeval Kasepääl, mida kõike saab Peipsi kuldkalast rääbisest head-paremat valmistada.
Peipsi ääres Kasepääl toimuval neljandal Rääbisefestivalil demonstreerivad rääbist armastavad tippkokad oma oskusi stiilis „maitse palju jaksad“ ja seda kõike täiesti tasuta. Festivali platsil on end üles seadnud Grand Chef Emmanuel Wille, YliCool peakokk Urpo Reinthal, Lendava Laeva peakokk Martin Laiapea ning Grillikunstnik Hannes Loopere.
Foto: Ülle Jukk
Kõik head kala ja Peipsi toitu armastavad Eestimaa gurmaanid kogunevad sel
- 20.04.2022 MAAELUVÕRGUSTIK: Biostimulandid lämmastiku tõhusaks kasutamiseks
Biostimulandid, nii looduslikud tooted kui ka mikroorganismid, on üha enam kättesaadavad, kuid neid ei mõisteta veel täielikult.
Maailma rahvastiku suurenemine ja ülemaailmse toidunõudluse pidev kasv tähendab, et põllumajandus peab suurendama tootmist, järgides samal ajal keskkonnaalast, sotsiaalset ja majanduslikku jätkusuutlikkust. Vajadus kliima arvestamiseks põllumajandussüsteemides puudutab eelkõige sisendite kasutamise tõhusust ning põllumuldade kaitset. Väljakutse on suur, kuna karmistuv
- 04.02.2022 MAAELUVÕRGUSTIK: Karjatervise veebiseminaril kohtusid Eesti ja Soome
Kakskeelsel veebiseminaril kohtusid veisekasvatuse eksperdid Eestist ja Soomest
Soome Oulu ülikooli Kajaani mõõtetehnoloogia üksuse ja Eesti Piimaklastri koostöös toimus reedel, 28. jaanuaril karjatervise teemaline veebiseminar. Ürituse tehnilist teostust ja teavitamist toetasid mõlema riigi maaeluvõrgustikud. Põllumeestele, nõustajatele ja loomaarstidele mõeldud veebiseminar korraldati kakskeelses formaadis: kasutati eesti ja soome keelt.
Veebiseminaril esitleti innovatsiooniprojektidega seot
- 31.01.2022 INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK: Maasika õite digitaalne tuvastamine
Arvutinägemine (ingl. k Computer vision) võimaldab mõõta väga erinevaid taimede tunnuseid kiiresti ja paljudel taimedel korraga. Analüüsi täpsus sõltub kasutusaladest ja arvutusvõimsustest. Erinevaid arvutinägemise meetodeid on väga paljudes teaduskatsetes uuritud ja kasutatud taimede tunnuste mõõtmiseks, kuid arvutinägemisel on juba aastaid ka väga praktilisi kasutusviise põllumajanduses. Kõige paremini tuntud näide on drooniga kogutud (multispektraalsete) põllupiltide analüüs, mis aitab vara
- 04.11.2021 MAAELUMINISTEERIUM: Selgus Eesti parim mahetoit ja -tootja
4. novembril kuulutati välja 2021. aasta mahekonkursside parimad.
Selle aasta parim mahetootja on Piret ja Matthew Hilli Väike Mahetalu Läänemaalt.
Aasta parim mahetoit on Saare Maakari OÜ Uustla talu grilljuust Küüslauk ja parim mahejook Wilawander OÜ rabarberi täismahl.
Parima mahetootja ja -toote k
- 16.09.2021 MAAELUVÕRGUSTIK: Toidukao vähendamine kartulikasvatuses
Põllumajandus on rahvastiku kasvu, toiduga kindlustatuse, kliimamuutuste ja ressursside nappuse teemade keskmes. Iirimaal toimetaval ettevõttel Meade Potato Company on huvitavaid viise toidukao vähendamiseks.
"Ärilisest seisukohast on mõistlik kasutada kõiki võimalikke ressursse. Kasvatades ja müües kartuleid ja köögivilju, tegeleme suure mahu ja madala marginaaliga äriga. See tähendab, et investeeringud tõhusamatesse tootmismeetoditesse ja kõrvalsaaduste taaskasutamisse on üliolulised ning
- 17.08.2021 MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Kõik head toitu armastavad inimesed kogunevad sel nädalavahetusel Peipsi kallastele!
Peipsi kandi rahvas kutsub kõiki Eestimaa gurmaane nautima parimat toitu juba neljandat korda toimuvale festivalile Peipsi Toidu Tänav 175 km.
21.-22. augustil avavad 43 pop-up restorani oma uksed 175-kilomeetrisel teekonnal Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve kallastel. Pakutakse kõike paremat, mis kohalikust toormest valmistada saab, nii traditsioonilist Peipsi toitu kui ka tänapäevase aksendiga valmistatud roogasid.
Peipsi ääres on praegu kõige külluslikum aeg, mil valminud on kõikvõimalikud ai
- 02.07.2021 MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Üleskutse - osale oma pop-up telgi või ettevõtmisega Peipsi Toidu Tänaval!
- 26.05.2021 MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Suured, piiranguteta toidupeod toimuvad sel suvel Peipsi ääres!
Võtame piirangud maha. Pakume kõigile külastajatele piiramatult seda head Peipsi Toitu, mida me ise siin igapäevaselt naudime. Ja see ei ole veel kõik, võtame piirangud maha ka joogiriiulitelt, anname sel suvel kõigile võimaluse maitsta neid jooke, mida vahepeal oleme pudelitesse ja vaatidesse kogunud.
Lisaks igapäevastele maitsenaudingutele korraldame ka kaks suuremat gurmaanide kokkusaamist, kus toome kõik korraga lauale. Et oskaksite oma maitsemeeli teritada ja enne põhiüritusi ka natuke paa
- 12.02.2021 EIP-AGRI: Intervjuu Ando Eelmaaga "Minimaalne süsinikujalajälg"
Põllumajandus ja kliimamuutused on tihedalt seotud. Põllumajandus on küll kasvuhoonegaaside allikas (10% inimtegevuse koguheitest), kuid samal ajal on sellel suur potentsiaal siduda ja säilitada süsinikku taimedes, puudes ja mullas. Paljud põllumajandusettevõtted ja projektid tegelevad süsinikubilansi optimeerimisega ja aitavad seega kaasa kliimaneutraalsuse saavutamisele.
Kloostrimetsa talu eestvedaja Ando Eelmaa tegutseb minimaalse süsinikdioksiidi jalajälje põhimõttel, mis on ettevõttele too
- 10.02.2021 MAHEKLUBI: mahemess ja kongress 2021
17.-19. veebruaril toimub veebis maailma suurim mahemess ja kongress BIOFACH/VIVANESS 2021 eSPECIAL.
Kongressi programmis on palju huvitavaid seminare, kogu programmiga saab tutvuda siin: https://www.biofach.de/en/biofach-congress/programme
Mõned teemasoovitused:
17. veebruar
Policy Day: 25% European Land in Organic by 2030
World of Organic Agriculture
The European Market for Organic Food at BIOFACH eSPE
- 08.02.2021 SAKSAMAA: Mahepõllumajanduslikud näidisettevõtted
Saksamaal tegutseb üle 23 000 põllumajandusliku ettevõtte vastavalt mahepõllumajanduslikele juhistele. Saksamaa põllumajanduse ja maaeluga tegelev ministeerium kinnitas nendest 290 tunnustatud mahepõllumajanduse näidisettevõtteks. Need ettevõtted on aastaid tegutsenud mahepõllumajanduse kriteeriumide järgi ja peaaegu kõik on ka mahepõllundusühistu liikmed.
Näidisettevõtted avavad oma uksed ava
- 25.01.2021 PÕLLUMAJANDUS- JA TOIDUAMET: Mahepõllumajandusliku toodangu andmed tuleb esitada 1. veebruariks
Mahepõllumajanduse valdkonnas tegelevatel ettevõtjatel tuleb Põllumajandus- ja Toiduametile esitada 2020. aasta andmed 1. veebruariks.
Mahetootjatel tuleb esitada üleminekuaja läbinud põllumajandusmaal ehk mahepõllumajandusmaal kasvatatud põllumajanduskultuuride, seente ja katmikkultuuride saagi kogused, mitteharitavalt alalt korjatud taimede ja seente kogused, üleminekuaja läbinud loomadelt ning lindudelt saadud looma- ja linnukasvatussaaduste kogused ning mesilasperedelt saadud mesindussaadu
- 17.01.2021 EUROOPA PROJEKTID: Agroökoloogia ja mahemajandus
Organic Eprints on rahvusvaheline avalik arhiiv materjalidele, mis on seotud mahepõllumajandusliku toidu ja põllumajanduse uurimisega. Arhiiv sisaldab elektroonilisi terviktekste koos bibliograafilise teabe, kokkuvõtete ja muude metaandmetega. Samuti pakub see mahepõllumajanduse uurimistöö raames teavet organisatsioonide, projektide ja rajatiste kohta.
Efficient Carbon, Nitrogen and Phosphorus cycling in the Europea
- 08.01.2021 MTÜ MAHEKLASTER: Mahepõllukultuuride leheväetised ja nende kasutamise kasvufaasid
Millist probleemi projekt lahendab?
Tegevuse eesmärk oli välja selgitada sobivaimad mahepõllumajanduses lubatud leheväetised ja töötada välja Eesti oludele sobiv kasutustehnoloogia. Turule tuleb järjest rohkem erinevaid mahetootjatele lubatud leheväetisi ja tootjate huvi nende kasutamise vastu on suur. Samas on leheväetamise kogemused, eriti põllukultuuride osas, vähesed nii meil kui ka teistes riikides.
Projekti tulemused
Leheväetamine on üks samm efektiivse maheviljelusse sobiva t
- 08.01.2021 OÜ GURMEEKLUBI: Mahetoodangul põhineva teisese tooraine väärindamine gurmee-toidukontsentraatideks
Millist probleemi projekt lahendab?
Toiduainete toodangu maht vastab üldjoontes elanikkonna bioloogilistele vajadustele, kuid toidu ebaühtlase kättesaadavuse tõttu kannatab maailmas kuni miljard inimest nälja all. Eriti suur on defitsiit valkude, sealhulgas loomse proteiini osas.
Teisest küljest ei ole loomsete valkude tootmine loodussäästlik, sest selleks kulutatakse maailmas suures koguses sööta. Näiteks 1 kg kondiga liha tootmiseks, milles on u 25% valku, kulub sõltuvalt loomaliigist kesk
- 08.01.2021 ALLEW MAGUSAMEISTER OÜ: Külmpressimis-meetodil valmistatud mahebatoonide tehnoloogia ja tootegrupi väljatöötamine
Millist probleemi projekt lahendab?
Nii mahetootjate arv kui ka mahepõllumajandusmaa pindala on Eestis viimase kümnekonna aasta jooksul märgatavalt suurenenud. Mahetoodangu tarbimine on üha kasvav trend, mille taga on ühelt poolt inimeste elatustaseme tõus ning teisalt huvi ja teadlikkuse kasv toidu toiteväärtuse, päritolu ja toorme kasvatustingimuste osas.
Üha enam eelistavad tarbijad osta ka kodumaist toitu, seejuures pööratakse tähelepanu ka tooraine päritolule. Lisaks elavdab kodumaise
- 21.10.2020 MAAELU: Väikeses koguses mahetoodete müük muutub tulevikus lihtsamaks
Riigikogu maaelukomisjon arutas eelnõu, mille järgi ei pea väikeses koguses pakendamata mahepõllumajanduslikke tooteid otse lõpptarbijale müüva isiku ettevõttel tulevikus enam olema temalt seni nõutud tunnustust, kuid ta peab oma tegevusest teavitama tulevast põllumajandus- ja toiduametit.
Maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm avaldas lootust, et muudatus annab mahedat toitu kasvatavatele talumeestele võimaluse keskenduda oma põhitööle, kuna enam pole vaja tegeleda sertifikaadi taotlemise
- 18.08.2020 PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK MTÜ: Kõik head toitu armastavad inimesed kogunevad sel nädalavahetusel Peipsi kallastele!
Peipsi kandi rahvas kutsub kõiki Eestimaa gurmaane nautima parimat toitu festivalil "III Peipsi Toidu Tänav 175 km". 22.-23. augustil avavad 42 pop-up restorani oma uksed 175-kilomeetrisel teekonnal Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve kallastel. Pakutakse kõike paremat, mis kohalikust toormest valmistada saab, nii traditsioonilist Peipsi toitu kui ka tänapäevase aksendiga valmistatud roogasid.
Peipsi ääres on praegu kõige külluslikum aeg, mil valminud on kõikvõimalikud aia-, metsa ja põllusaadused n
- 06.07.2020 EIP-AGRI: Eesti Maheklaster
MTÜ „Eesti maheklaster” loodi 2015. aastal eesmärgiga viia ellu projekte mahepõllumajandussektori arengu toetamiseks Eestis.
2017. aastal käivitati Eesti maaelu arengukava 2014-2020 koostöömeetme (M16) raames toetatav viieaastane tegevuskava „Innovatsioon mahepõllumajanduslikus taimekasvatuses”, kus katsetatakse uuenduslikke ja kergesti rakendatavaid tehnoloogiaid põllukultuurides ja köögiviljatootmises, et suurendada tootmise efektiivsust ja tootlikkust. Kava eesmärk on suurendada ka majandusl
- 01.06.2020 MAABLOGI: Kuidas viia mahetoit koolidesse? Võrumaa mahetoiduhuvilised jagavad kogemusi
Mahetooraine jõudmine koolide ja lasteaedade köökidesse on Eestis pikalt teemaks olnud. Kuigi paljud huvilised on mahetooraine kasutamisega alustanud, kipuvad algatused aja jooksul soiku jääma. Mida teha, et ideed saaks teoks, ja kuidas tegutsetakse selle nimel Võrumaal, sellest kirjutab Piiriveere Liidri projekti "Mahe ja Muhe" juht Kaja Kesküla.
Võrumaa soovib saada Eesti esimeseks mahepiirkonnaks
Projekt Mahe ja Muhe sai alguse Võrumaa loometalgutelt "Vunki mano 2018", kus seltskond ma
- 23.04.2020 PIIRIVEERE LIIDER: „Mahla töötlemise ja villimise seadmed“. Vaslamäe Mahe OÜ
Investeeringu sisu:
Mahla töötlemise ja villimise seadmete soetamine: pastörisaator koos villijaga, veepress, marjamuljuja, isobaarne villimisseade, kogumis- ja puhastusvann, mahla kotivillija ning hoidmise ja pumpamise seadmed.
Talu tegeleb marjade ja õunte kasvatamise ning nende töötlemisega. Probleemiks on töötlemisseadmete väike tootlikkus. Mahla turustamisega alustati 2015. a. Nõudlus looduslikult puhaste mahlatoodete järgi on suurem, kui suudetakse pakkuda. Samal ajal marjapõõsad a
- 13.02.2020 PEIPSI-ALUTAGUSE KOOSTÖÖKODA: Peipsimaa kogus tuntust Baltikumi turismimessidel
Turism on ala, kus kogu aeg toimub miskit uut ja huvitavat. Turismiinimestele algab aasta messidest osavõtuga, nii ka sel aastal oli Peipsimaa Turism ja Sibulatee koos Lõuna- Eesti maakondadega tutvustamas 2020. aasta tegevusi ja uusi plaane.
Esimene mess, Adventure 2020 toimus 24.-26. jaanuaril Vilniuses, kus Peipsimaa esindajad tutvustasid Peipsimaa turismivõimalusi ning sihtpunkte suheldes personaalselt külastajatega. Messil esindasid Peipsimaad: Peipsimaa Turism, Sibulatee ning Iisa
- 21.08.2019 MTÜ PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Kõik head toitu armastavad inimesed kogunevad sel nädalavahetusel Peipsi kallastele!
Peipsi kandi rahvas kutsub kõiki Eestimaa gurmaane nautima parimat toitu festivalil "II Peipsi Toidu Tänav 175 km". 24.-25. augustil avavad 54 pop-up restorani oma uksed 175-kilomeetrisel teekonnal Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve kallastel.
Pakutakse kõike paremat, mis kohalikust toormest valmistada saab, nii traditsioonilist Peipsi toitu kui ka tänapäevase aksendiga valmistatud roogasid.
Peipsi ääres on praegu kõige külluslikum aeg, mil valminud on kõikvõimalikud aia-, metsa- ja põllusaadused
- 01.08.2018 MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök: EV100 suvine peonädal lõpeb 175-kilomeetrises peolauas
EV100 suvise peonädala lõpuks on Eesti rahvas kutsutud Peipsi järve äärde 175 kilomeetri pikkusesse peolauda. 25.-26. augustil Vasknarvast Saaboldani kulgevates „Peipsi Toidu Tänav 175 km“ pop-up restoranides pakutakse Peipsimaa puhtast toorainest valmistatud roogasid ja jooke.
„EV100 suvise peonädala lõpetamiseks on kõik oodatud uhkesse peolauda, mis kaetakse Peipsi järve äärde,“ sõnas Riigikantselei EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe. „25.-26. augustil kulgeb pikim toidutänav Vasknarvast
- 13.02.2018 PIIRIVEERE LIIDER: Piiriveere Vilniuses rahvusvahelisel turismimessil Peipsimaad tutvustamas
26.-28. jaanuarini toimus Vilniuses kuuendat korda Baltimaade suurim vabaajamess Adventure 2018. Rahvusvaheline näitusmess ADVENTURE käivitati 2013. aastal kui Baltimaade suurim rahvusvaheline turismisündmus. Viie aasta jooksul on eksponentide arv kasvanud 150%, külastajate arv üle 80%.
"Reisige teisiti!" oli sel aastal rahvusvahelise turismi ja vaba aja veetmise näituse motoks.
Piiriveere Liider oli messiboksis väljas koos Peipsimaa Turismi ettevõtjatega SA Lõuna-Eesti Turismi pinnal. Ko
- 01.11.2017 PEIPSIMAA MAITSETE AASTA: Peipsi Toidu sügisene sööming
Peipsi Toidu võrgustiku liikmed panevad seljad kokku ja kutsuvad ühisele sügisesele söömingule 4. novembril Kauksi Puhkemajja.
Pakume välja Peipsi Toidu bufee-laua, kus on külmad ampsud, soojad ampsud, soolased ja magusad. Kõrvale Peipsimaale omased joogid.
Tahame kujundada sellest põnevate Peipsi maitsetega jätkuürituste sarja, kus huvilised saavad madalhooajal külastada Peipsi-äärseid põnevaid ja ilusaid paiku, nautida parimaid Peipsi maitseid, mida võrgus
- 27.04.2017 MAAELUMINISTEERIUM: Peipsimaast saab 2017. aasta toidupiirkond
1. mail annab maaeluminister Tarmo Tamm Alatskivi lossis Peipsimaale üle rändkahvli, millega kuulutatakse avatuks Peipsimaa maitsete aasta. Kohaliku toidu tutvustamiseks hakatati Maaeluministeeriumi eestvedamisel alates 2016. aastast valima Eesti toidupiirkondi.
"Peipsimaad on nimetatud ka Eestimaa sahvriks, kust on aegade jooksul käidud varumas kvaliteetset toitu, seega väärib Peipsimaa igati aasta toidupiirkonna tiitlit," ütles maaeluminister Tarmo Tamm.
"Kohalikud toitumistavad ning kohalik
- 04.02.2014 MAAELUVÕRGUSTIK: Euroopa Innovatsioonipartnerluse (EIP) mõttekoda "Innovatsioon loomakasvatuses"
Euroopa Innovatsioonipartnerluse (EIP) tegevuse rakendamise ettevalmistamiseks korraldas Maamajanduse Infokeskus koostöös Põllumajandusministeeriumiga 29. jaanuaril 2014 loomakasvatuse valdkonna EIP mõttekoja, kuhu kaasati Eesti loomakasvatussektori esindajad ja antud teemaga seotud isikud. EIP mõttekoja "Innovatsioon loomakasvatuses" eesmärgiks oli eelkõige kaardistada antud valdkonnas probleemid ja kitsaskohad ning leida ühishuvi, mida läbi EIP töörühma tegevuskava lahendada. Loomakasvatuse te
- 09.01.2014 PEIPSI RANNIK: Võõpsu sadamaala arenduse II etapp on valmis
Euroopa Kalandusfondi toel ehitati Võõpsu sadamaala 11 arendusetapil sadamasse slipp. paatide treilerite parkla, rajati paadisild ning täiendavalt eemaldati jõepõhjasetted. Ehitustööd Võõpsu sadamas aga ei lõppe, vaid jätkuvad III etapi ehitustöödega, mida toetab samuti Euroopa Kalandusfond. III etapil puhastatakse sadama paadikanal, rajatakse telkimisplats koos lõkkekohaga, ehitatatakse sadamaala valgustus ja elektrivarustus, paigaldatakse sadamaalale prügikastid ning soetatakse kolm vesijal
- 26.11.2013 EUROOPA VÕRGUSTIK: Euroopa Innovatsioonipartnerluse uudiskirja eriväljaanne "Horizon 2020"
25. novembril 2013 ilmus Euroopa põllumajanduse innovatsioonipartnerluse teeninduspunkti (EIP AGRI Service Point) uudiskirja eriväljaanne "Horizon 2020" .
Horizon 2020 töökava eelnõu on kättesaadav veebil. Euroopa Komisjon tegi kõigile teatavaks Horizon 2020 töökava eelnõu. Esimene Horizon 2020 taotlusvoor pakub mitmeid võimalusi taotleda toetust järgmistele tegevustele: innovatsiooni ja arendustöö tegevused põllumajanduses, toidu tarneahela väljakujundamine/edasiarendamine, maapiirko
- 17.11.2013 EIP VÕRGUSTIK: Euroopa Liidu teadus- ja arendustegevuse rahastamisprogramm "Horisont 2020"
Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisprogrammi „Horisont 2020“ üldeesmärk on püüda luua ideid ja töökohti ning edendada majanduskasvu. Teadusuuringud ja innovatsioon aitavad luua töökohti, saavutada heaolu, parandada elukvaliteeti ning pakkuda üleilmseid avalikke hüvesid.
Tänu neile saavutatakse teaduslikud ja tehnilised läbimurded, mida on vaja kiireloomuliste ühiskonnaprobleemide lahendamiseks. Investeeringud kõnealuses valdkonnas toovad endaga kaasa ärivõima
- 14.11.2013 EUROOPA VÕRGUSTIK: Euroopa Innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 3
03. novembril 2013 ilmus Euroopa põllumajanduse innovatsioonipartnerluse teeninduspunkti (EIP AGRI Service Point) uudiskirja kolmas number.
HORIZON 2020
Innovatsiooni ja arendustöö rahastamisvõimalused ELi programmist Horizon 2020. 11. detsembril 2013 avatakse Euroopa Komisjoni poolt esimene Horizon 2020 taotlusvoor. Taotlusvoor hõlmab mitmeid võimalusi toetuse taotlemiseks, näiteks innovatsiooni ja arendustöö tegevusi, mis on suunatud põllumajanduse sektori probleemide lahendamisele
- 12.11.2013 MAAELUVÕRGUSTIK: Euroopa piirkondade ja linnade nädal: Euroopa innovatsiooni partnerlusest
Helena Pärenson Eesti Taimekasvatuse Instituudist annab ülevaate Euroopa piirkondade ja linnade nädalal korraldatud töögruppidest, kus ta osa võttis.
TÖÖGRUPP: Erimeelsuste ületamine:
1. Ülikoolid ja teised teadusasutused, kui teadmistel ja innovatsioonil põhineva majanduse kuraatorid (Universities and other research institutions as guarantors of a knowledge- and innovation-based economy)
2. Teadmussiire kui aruka majanduskasvu võtmetegur (knowledge transfer as a key to smart growth)
S
- 23.10.2013 EUROOPA VÕRGUSTIK: Euroopa Innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 2
02. oktoobril 2013 ilmus Euroopa põllumajanduse innovatsioonipartnerluse teeninduspunkti (EIP AGRI Service Point) uudiskirja teine number.
TEADMISTE JAGAMINE:
EIP seminar: Innovatsiooni Maaelu Arenguks programmeerimine. 26.-27. juunil 2013 kohtusid piirkondlikud ja riiklikud korraldusasutused erinevatest ELi liikmesriikidest Madriidis. Eesmärgiks oli arendada ja süvendada arusaamist EIP juhenditest ja õigusnormidest, hinnata edusamme EIP programmeerimises, ära õppida mõned uued rakenda
- 19.09.2013 EUROOPA VÕRGUSTIK: Euroopa Innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 1
Euroopa põllumajanduse innovatsioonipartnerluse teeninduspunkt (EIP AGRI Service Point) on välja andnud oma esimese uudiskirja, milles on kajastatud järgmised teemad ja artiklid:
TEADMISTE JAGAMINE:
Euroopa innovatsioonipartnerlus - põllumajanduse tootlikkus ja jätkusuutlikkus on loodud selleks, et kiirendada innovatsiooni põllumajanduses. Infot Euroopa Komisjoni algatatud EIP teema kohta leiab põllumajanduse ja maaelu arengu peadirektoraadi veebilehelt - ec.europa.eu/agriculture/eip/ind
- 05.02.2013 PEIPSIMAA KOGUKONNAKÖÖK: Kalaküla Peipsi järvel
Seoses kultuuripärandi aasta üritustega püstitavad Peipsimaa Kogukonnaköök ja Rakke Kalaspordiklubi 23. ja 24. veebruaril Peipsi järvele ajaloolise taustaga KALAKÜLA.
Ajalooliselt kogunesid Peipsi kalamehed talviti nädalateks järvele, kus moodustusid nö kalatänavad või kalakülad. Kala püüti nii pimedas kui valges, suheldi, vahetati kogemusi, tehti koos süüa ja juua, tekkisid isegi ajutised kõrtsid.
Püstitame 23. veebruaril Kallaste linna alla Peipsi järvele telklinnaku, kuhu asutame kah