EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

KUULUTAJA: Raamatukogu hoovis toimetab Rakvere OTT

Allikas: Kuulutaja, autor Ülle Kask
14. august 2015. a

Igal neljapäeval kella 19.30 saavad Lääne-Virumaa keskraamatukogu hoovis kokku tootjad ja tarbijad. Et osta, müüa ja vahendada ehtsat eestimaist toidukraami.

Otse Tootjalt Tarbijale (OTT) on Eestis tegutsev piirkondlik kodanikevõrgustik, mis organiseerib kaubavahetust tootjate ja tarbijate vahel.

Ostjatele meeldib OTT

Ele Sööl, Rakvere OTTi eestvedaja, rääkis, et igal OTTil on oma nägu. „Meie oleme lahendanud asja nii, et igal neljapäeval tulevad tootjad kohale ja lepitakse omavahel kokku,“ ütles ta. „Näiteks kui ma tean, et soovin kurke ja mune, tuuakse need mulle nädala pärast kenasti kohale.“

Sööli sõnul inimesed kahjuks eriti ette ei telli ja nädala menüüd paika ei pane. „Minul aga on oma muna-Mari olemas. Igal nädalal tellin Karusaare mahetalust mune. Muidugi on võimalik Maximast osta Leedu omi veerandi võrra odavamalt, aga nõnda toetan maale kolinud noort peret. Mina elan linnas ja puhtal toidul, mis otse talust pärit,“ rääkis Sööl.

Pille Põldmaa, Aaviku talu perenaine, müüs maasikaid, vaarikaid ja mett. Kohe sai ta lahti tumepunastest vaarikatest, mis esmapilgul jätsid mulje üleküpsenud marjadest. „Ongi selline sort, hästi tume ja magus,“ selgitas ta. Tänavuse meesaagi kohta rääkis Põldmaa, et võrreldes eelmise aastaga on see poole kehvem. „Kui juulis vihmale keeras, istusid mesilased tarus ja sõid esimese korje mee ära. Nad ju peavad milllestki toituma, muidu surevad nälga.“

Naise sõnul on Rakvere OTT tore asi, sest turul tema müümas ei käi. Küll aga on ta Aaviku talu lähedale, Rannapungerja tee äärde teadetetahvlid üles pannud, et saaks möödasõitvatele inimestele talutoitu müüa.

„Naisterahvas, kes mult maasikaid käis ostmas, müüb nüüd ise siin metsast korjatud toiduaineid. Meil nimelt tuli jutuks, et OTTis võiks ka metsaande pakkuda, ja tema rääkis, et isakodu lähedal Iisaku metsades on, mida korjata. Nõnda ta kukeseente ja mustikatega siia jõudis,“ osutas Põldmaa naise suunas, kes taamal auto juures askeldas.
Voorse talu peremees Rein Kotšin müüs kohukesi. „Kõik on külmakastis kahe kaupa karpidesse pakendatud,“ selgitas mees. „Talukohukesed on valmistatud kitsekohupiimast. Maitseelamusi saab varieerida, lisades klassikalistele kohukestele roosuhkrut või kama,“ tutvustas mees oma kaupa.

Koduköögi soojad saiad

Kadri Kirss, kes poeg Rasmusega auto tagaluugi juurde müügileti üles oli pannud, kauples küpsetistega. „Mina käin siin iga nädal müümas,“ ütles ta. „Töötukassa toel õppisin kondiitriks ja kevadel sain kutsetunnistuse. Talvel müün piparkoogitainast ja kui keegi tellib, teen ka torte.”
Koduköögis valmistatud tuuletaskud ja viineri-hapukurgi-juustupirukad läksid nagu soojad saiad. Ümberkaudsed lapsedki teadsid, kust õhtul õues mängides head-paremat saab osta.

OTT-i eestvedaja Ele Sööli sõnul on nende Facebooki lehel palju jälgijaid, ligi 1200, aga kaupa ostma neist enamik ei tule. „Eks juuli oli vihmane ja külm ning peletas inimesi eemale,” nentis naine.

Tänavu tõotab tulla hea õunaaasta, puud on ubinatest lookas ja aiaomanikel mure, kuhu need panna.

Küsimuse peale, kas midagi ka tasuta jagatakse või vahendatakse, vastas Sööl, et kui kellelgi on midagi äraandmiseks, tulgu ja andku. „Kõige hullem on see, kui kellelgi kuskil on üle, aga keegi väga vajab seda toitu, aga temani teave ei jõua. Oleme ju toidu-ja infovõrgustik,” lausus Sööl. Rakvere OTT on tegutsenud raamatukogu hoovis alates 2014. aasta aprillist. Kes eelistab eestimaist puhast toitu, võib igal neljapäeval kell 1919.30 tellida otse talunikult suurema koguse kartuleid või kanamune. Samuti on kohapeal müügil palju aiasaadusi. Tõeline maiuspala on aga Peipsist püütud rääbis: värske või suitsetatud delikatesskala. „Koguneme aastaajast ja ilmast sõltumatult, ainult jõulude ja aastavahetuse paiku ning riiklikel pühadel me kokku ei tule,“ teavitas Ele Sööl.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo