EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

PRIA: Detsembris alustab PRIA kevadel taotletud otsetoetuste määramise ja väljamaksmisega

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet
23. november 2023. a

Mai- ja juunikuus said põlluharijad ja loomapidajad taotleda üle 20 erineva otsetoetuse, mida sellest aastast jagatakse Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika uue programmperioodi nõuetest ja kohustustest lähtuvalt. Uus programmperiood tõi mitmeid muutusi ning paljud neist tuli ellu rakendada väga lühikese aja jooksul. PRIA on sarnaselt kõigi teiste Euroopa makseagentuuridega teinud väga pingelist tööd, et kõik vajalikud tegevused saaksid ellu viidud.

Üks suuremaid muutusi pindalapõhiste toetuste puhul on pinnaseire kasutamine. See tähendab, et paljude nõuete täitmist kontrollitakse satelliidiandmete alusel. Pinnaseire raames võeti kasutuselt ka PRIA esimene mobiiliäpp – Iva, mis annab lisavõimaluse klientide ja PRIA omavahelise suhtluse lihtsustamisele. Uuel perioodil on üha olulisem kliendi suunamine nõudeid täitma või taotlust muutma, et taotlusel olevad andmed vastaksid tegelikule olukorrale. Klientide jaoks on muudatuste tegemise võimalus kindlasti väga oluline ja positiivne muudatus. Kõigi uuenduste elluviimine võtab aega ja vajab harjumist ning oleme äärmiselt tänulikud klientidele, kes on uute teenuste osas meile andud väärtuslikku tagasisidet, et saaksime järgmisel aastal süsteeme veelgi kasutajasõbralikumaks muuta.

Kui varem kontrolliti kohapealsetes kontrollides 5 protsenti valimimisse sattunud põldudest, siis nüüd vaadeldakse nõuete täitmist kõigil, s.t 100 protsendil taotlusalustel põldudel ning kuna süsteem on uus ja töömahukas, siis viimased otsetoetuste kontrollid toimuvad veel detsembri alguses. Seetõttu palume PRIA saadetud järelepärimis- ja teavituskirju mitte tähelepanuta jätta ning kui tekib täpsustavaid küsimusi, siis kindlasti helistada kirjas toodud numbritel. Oleme klientidele väga tänulikud, kui PRIA poolt saadetud kirjadele vastatakse esimesel võimalusel. Kuna PRIA saab toetuste määramise otsuseid kinnitada ainult nende taotluste osas, mille puhul kõik kontrollid on lõpetatud, siis on kirjadele võimalikult varakult reageerimine väga oluline, sest see võimaldab ka otsuste tegemise protsessiga edasi minna.

Nagu ka varasematel aastatel, alustab PRIA otsetoetuste määramisega detsembris ja ühikumäärad kinnitatakse detsembri esimestel päevadel. Toetuse määramise otsused kinnitatakse vastavalt toetuste määrustes kehtestatud kuupäevadele: põhisissetuleku, ümberjaotatava ja noore põllumajandustootja toetuse ning tera- ja kaunvilja kasvatamise ning puu- ja köögivilja ning marjakultuuride kasvatamise otsetoetuse ning piimalehma kasvatamise, ammlehma kasvatamise ja ute ja kitse kasvatamise otsetoetuste puhul tehakse määramise otsused hiljemalt 11. detsembril 2023. Esimestena alustame otsuste tegemisega põhisissetuleku toetuse taotlejatele, kes on meie kõige suurem toetusesaajate grupp. On uue programmperioodi esimene aasta ning uus süsteem on töömahukas, seega võib ka otsuste tegemine võtta veidi rohkem aega. Kui otsuse tegemine viibib, siis annab PRIA tähtaja muutumisest igale taotlejale personaalse e-kirja teel teada.

Keskkonnasõbraliku majandamise, mahepõllumajandusliku taimekasvatuse, ökoalade, ökosüsteemiteenuste säilitamise ja mesilaste korjeala toetuse puhul tehakse toetuse määramise otsused hiljemalt 12. veebruaril 2024. Sel aastal oli esimest korda võimalik taotleda seemnekartuli kasvatamise otsetoetust ja selle osas tehakse otsused hiljemalt 10. juunil 2024. Eesti maaelu arengukava ja strateegiakava maaelu arengu toetuste otsused kinnitatakse hiljemalt 12. veebruaril 2024.

Üldjuhul makstakse toetus välja 5 tööpäeva jooksul pärast toetuse määramise otsuse kinnitamist, kuid hiljemalt 30. juunil 2024. Põhisissetuleku toetuse esimeste väljamaksetega oleme planeerinud alustada detsembri keskel ning seejärel järgnevad teiste otsetoetuste väljamaksed. PRIA teeb kõik endast oleneva, et toetussummad jõuaksid taotlejateni võimalikult kiiresti.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo