EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

METK panustab seitsme aasta jooksul kahe teaduse tippkeskuse töösse

Allikas: METK
23. jaanuar 2024. a

Haridus- ja teadusminister kinnitas Eesti teaduse tippkeskused järgmiseks seitsmeks aastaks. METK on partner neist kahes.

Selleks, et saavutada "Eesti 2035" pikaajalisi arengustrateegia eesmärke tippteaduse abil, eraldas haridus- ja teadusminister seitsmeks aastaks kümnele teaduse tippkeskusele 70 miljonit eurot. Maaelu Teadmuskeskus on kaasatud kahte tippkeskusesse:

  • agroökoloogia ja uued kultuurid tulevikukliimas,
  • kestliku maakasutuse tippkeskus.

Tippkeskus „Agraarökoloogia ja uued kultuurid tulevikukliimas“

Tippkeskuse eesmärgiks on agraarökoloogiliste jätkusuutlike viljelusviiside väljatöötamine vähendamaks toidutootmise globaalset jalajälge muutuvas kliimas. METK vanemteadur Ilmar Tamm: „Selles tippkeskuses hakkame tegelema sordiaretuse ja uute põllukultuuride testimisega, mulla mikroobikoosluste uurimise ning taimekasvu soodustavate mikroobide kasutusvõimaluste uurimisega põllukultuuride kasvatamisel.“

Projekti juhtpartner on Eesti Maaülikool (juht Ülo Niinemets), partneriteks Tartu Ülikool ja Maaelu Teadmuskeskus.

Kestliku maakasutuse tippkeskus

Kestliku maakasutuse tippkeskuse eesmärgiks on tuvastada elurikkuse ja süsiniku voogude vahelised seosed ning lõimida see uus teadmine koos satelliitandmetega masinõppe mudelitesse. Viimaseid saavad maakasutuse planeerimisel otsustustoena kasutada nii poliitikakujundajad kui ka maaomanikud ja maakasutajad.

Projekti juhtpartner on Tartu Ülikool (juht Evelyn Uuemaa) ning lisaks Maaelu Teadmuskeskusele on partneriks Eesti Maaülikool.

„METKi roll selles tippkeskuses on sotsiaal-majandusliku analüüsi ja maakasutuspoliitika töörühma eestvedamine, pidades silmas nii põllumajandus- kui ka metsamaad,“ selgitab põllumajandusuuringute osakonna juhataja Ants-Hannes Viira. "Meie eesmärk on luua teadmisi selle kohta, mil määral põllumajandus- ja metsamaa omanikud ja kasutajad on teadlikud oma maavalduste elurikkusest ja süsiniku voogudest ja uurida seniste põllumajandus-, metsandus- ja maakasutuspoliitika meetmete mõjusust. Samuti analüüsime, kuidas võiks tulevikus neid meetmeid muuta, et positiivne mõju elurikkusele ja süsinikuvarule oleks veelgi suurem, " lisas Viira.

Miks just METK on Kestliku maakasutuse tippkeskuses partneriks?

METKi põhitegevuste hulka kuuluvad mullaseire ja mullastiku uuringud, ELi ühise põllumajanduspoliitika mõjude hindamine, maakasutuse keskkonnamõjude uuringud ja seire ning põllumajandustootjate raamatupidamisandmete kogumine. Osalemine tippkeskuses võimaldab METKil tõsiselt panustada maakasutuse ja selle muutuste – mis on nii kliimamuutuste kui ka elurikkuse seisukohast võtmevaldkonnaks – uurimisse. Anname omalt poolt infot, kuidas maakasutussektoril majanduslikult ja sotsiaalselt tegelikult läheb ning mis on maakasutuse muutustega kaasnevad majanduslikud ja sotsiaalsed kulud ja tulud.

Meile endile – METKi ekspertidele ja teadlastele – annab tippkeskuses osalemine võimaluse koostööks Eesti parimate teadusrühmadega ja loomulikult teadustöö pagasi ning mõjukuse kasvatamiseks.

Teaduse tippkeskus on teaduslik konsortsium, mille eesmärk on arendada silmapaistvalt kõrge tasemega Eesti uurimisrühmade koostööd ja ühistegevust. Tippkeskus keskendub Eesti vajadustest lähtuvate kõrge riski ja suure kasupotentsiaaliga teadusküsimuste lahendamisele. Kõrge riski ja suure kasupotentsiaaliga teadusküsimus on teadusküsimus, mille lahendamisel jõutakse läbimurdelise teadustulemuseni, mis mõjutab oluliselt ühe või mitme valdkonna seniseid teadmisi ja/või praktikaid.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo
MySQL error in file '/var/www/clients/client0/web1/web/stdlib/db.lib.php' on line 79:
Query:
SELECT *, DATE_FORMAT(dt1, '%d.%m.%Y') as kp1, IF(dt2, DATE_FORMAT(dt2, '%d.%m.%Y'), 0) kp2 FROM maa_event t1 LEFT JOIN maa_event_text t2 ON t2.event_id=t1.id AND t2.lang_id='est' LEFT JOIN maa_event_group_node t3 ON t3.event_id=t1.id WHERE archive='false' AND t1.pk_alates<=CURDATE() AND t1.pk_kuni>=CURDATE()  GROUP BY t1.id ORDER BY dt1 DESC

Error (1021):
Disk full (/tmp/#sql-temptable-467-1ec143-a3ff1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")