EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EESTI PÄEVALEHT: Reegleid rikkuvaid kalalaevu ootavad uue süsteemi järgi karistuspunktid

Allikas: Eesti Päevaleht;Ulvar Käärt
15. jaanuar 2013. a

 Tõsiste rikkumistega 18 punkti kogunud alus ei tohi vähemalt kaks kuud kala püüda.

Selle aasta alguses hakkas samamoodi nagu teistes Euroo­pa Liidu riikides kõikidele Lää­nemerel või kaugemail vetel kutselise kalapüügiga tegele­vatele kalalaevadele kehtima uus karistussüsteem. Iga tõsisema rikkumise eest määratava trahvi kõrval hakkavad kogu­nema karistuspunktid. See võib päädida sellega, et pidevalt patustamisega vahele jäänud alust enam kalapüügil kasuta­da ei tohi.

Ühtekokku puudutab juba kaks nädalat jõus olnud ja ees­kätt krooniliste rikkujate vas­tu suunatud süsteem enam kui 1300 kalalaevatunnistusega alust: nii suuremaid traallaevu kui ka rannapüügiga tegele­vaid väiksemaid paate. Paljud kalurid pole aga uue süsteemi iseärasustega senini kursis.

Karistuspunktide määrami­sega tegelema hakkava kesk­konnainspektsiooni kalakaitse osakonnajuhataja Indrek Ulla märkis, et uue süsteemi alla lähevad kõik laevad või paa­did, millele on sõltumata alu­se pikkusest väljastatud kalalaevatunnistus. Ta selgitas, et karistuspunktid lähevad tava­pärase karistuse kõrval käiku üksnes tõsiste rikkumiste tuvas­tamisel, nagu näiteks kalapüük keeluajal või keelukohas, keela­tud või nõuetele mitte vastava­te püügivahendite kasutamine, loata püük, laeva märgistuse, nime või registreerimisnumb­ri võltsimine või varjamine või ebaseaduslik alamõõdu­liste kalade pardale võtmine, ümberlaadimine või lossimine.

90 punkti viib tunnistuse

Seejuures on iga konkreet­se rikkumise tõendamisega ette nähtud konkreetne arv punkte, mis kantakse rikku­mise tuvastamisel kasutatud kalalaeva kalalaevatunnistuse juurde. Näiteks keelatud püügivahendiga püük tähen­dab kalalaeva omanikule nel­ja karistuspunkti.

Kui täis on tiksunud 18, 36, 54 ja 72 punkti, peatatak­se tunnistus vähemalt kaheks kuuks. Ehk siis nii kaua lae­va või paadiga kala püüda ei tohi. 90 punkti täitumise kor­ral võetakse aga kalalaevatunnistus jäädavalt ära ja sellist alust enam kalapüügil kasuta­da ei saa.

Eesti kalurite liidu juhatuse esimees Mart Undrest sõnas, et karistuspunktisüsteemi puhul tekitas esialgu kalurite seas küsimusi see, kuivõrd kergelt hakkavad punktid neile kaela sadama. „Punktid tulevad vaid tõsiste rikkumiste eest, mis eel­dab, et seadust on rikutud tead­likult," ütles Undrest. .Teades aga seda, kui pingsalt meil näi­teks traallaevu jälgitakse, siis ma ei usu, et karistuspunktidest võiks kellelgi probleeme tekkida."

Undrest leidis, et krooni­liste rikkujate vastu suunatud süsteemi rakendamine on iga­ti ausate kalapüüdjate huvides. „Ausa hõlma ei hakka ju keegi," tähendas ta ja soovitas kaluritel karistuspunktisüsteemi pärast mitte eriti pabistada.

Kalurid teavitamata

Karin Volmer kalalaevaregistrit haldavast põllumajan­dusministeeriumist tõi välja, et merel kalu püüdvaid laevu, mille kohta karistuspunkti­de süsteem kehtib, on kantud Eesti registrisse praegu ühte­kokku 1358. Neist 42 on Lää­nemerel traalpüügiga tegele­vad laevad, 1310 Läänemerel rannapüügiga tegelevad paa­did ja kuus kaugpüügiga tege­levad laevad.

Kalev Aasmaa Viimsi vallas tegutsevast kalandusühistust Räim kostis, et on juba pea kaks nädalat jõus olnud karistus­punktide süsteemi kohta üks­nes „midagi teiste käest kuul­nud" ning üksikasjadega veel kursis polnud. „Ka inspektorid pole osanud veel öelda, mille eest neid punkte antakse," mär­kis Aasmaa. „Keegi võiks meid ikka täpselt teavitada, mille eest neid karistuspunkte saab ja mille eest mitte."

Olgu märgitud, et juhul kui kalalaevatunnistuse omanik ei soorita uue korra järgi kolme aasta jooksul ühtegi tõsist rik­kumist, siis tema aluse arvele tiksunud karistuspunktid kus­tutatakse.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Innovatsiooniteenistuse uudiskiri nr 13
REM: Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
MAAELUVÕRGUSTIK: AI ja ChatGPT algajatele
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo