EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Üheskoos maaturismi ettevõtteid avastamas

Allikas: Maaeluvõrgustik - Ave Bremse ja Reve Lambur; MTÜ Eesti Maaturism - Raili Mengel-Sünt
13. mai 2014. a

 

MTÜ Eesti Maaturismi eestvedamisel avasid maal tegutsevad turismiettevõtted 1. mail oma uksed ja ootasid huvilisi oma tegemisi uudistama.

Avatud uste päeval osales üle saja ettevõtte ja teenuseid pakkuva keskuse, et tutvustada puhkajatele ja ürituste korraldajatele, mida põnevat on võimalik Eesti maapiirkonnas korda saata.

Lisaks puhkamise ja ürituste korraldamise võimaluste propageerimisele Eesti maapiirkondades, oli päeva eesmärk kutsuda linlasi maale, et tõestada - maal on elu!

Tegemist oli esmakordse laiaulatusliku ja ülemaalise ettevõtmisega, mis ühendas suurt osa maaturismiettevõtteid - majutusettevõtted, seiklusparke, muuseume, teemaparke, aktiivse puhkuse pakkujaid jt. Külastamiseks olid avatud põnevad paigad Võrust Hiiumaani ja Virust Pärnumaani. Kohti ja võimalusi oli tõesti palju ja siinkohal toome ära ainult mõned, kuhu jõudsid ülestähenduste tegijad - Ave Bremse, Reve Lambur ja Raili Mengel-Sünt.

Anija mõis Harjumaal

Anija mõisa renoveerimiseks, haldamiseks ja taaselustamiseks on Anija valla poolt loodud SA Anija Mõisa Haldus. Mõis jättis mõnusa ja koduse tunde.

Palju on tehtud, kuid palju veel teha. Tutvustava ringkäigu majas viis läbi Margit Kuusik. Avatud uste päeval tutvustati võimalusi korraldada mõisas laste sünnipäevi, või muid asutuste ja sõpruskondade üritusi.

 

Mitmete projektide kaudu korraldatakse töötubasid, millest sai ülevaate ka avatud uste päevaks korraldatud ürituste programmi kaudu, kuhu kuulusid keraamika, uste restaureerimise, postkaardi valmistamise ja viltimise töötoad.

Hommik algas võimalusega jalutada pargis koos husky-koertega, kes seal küll igapäevaselt ei ela, vaid olid selleks päevaks kohale toodud. Samas tuleb head ideed tunnustada, sest loomadega kohtumine on lastele suur elamus ja kui pole võimalus neid endale koju võtta, siis on taoline ettevõtmine heaks alternatiiviks.

Mõisa esimesel korrusel töötas heategevuslik kohvik, mis tähendab seda, et pärast kohvi ja koogiga kostitamist jätta raha spetsiaalsesse kogumiskarpi. Meeleolu oli õdus, lahkusime kahjutundega, et töötubades ei jõua osaleda. Hinge jäi soov sinna võimalusel tagasi minna.

Viikingite küla Kose vallas Harjumaal

Juba mõned aastad püüavad Tallinn-Tartu maantee 29. kilomeetril pilku muinasaega meenutavad ehitised. Tegu on jõudsalt areneva söögi- ja üritustekohaga - Viikingite külaga. Kes sisse astub ja territooriumil ringkäigu teeb, see ei kahetse.

Avatud uste päev oli vägagi rahvarohke, meenutades tegusat ja töist mesilaspere, mis sumises innukalt erinevates nurkades. Oli kuulda võrdselt nii eesti kui vene keelt. Viikingite küla programm pakkus ekskursioone koos giidiga nii eesti kui vene keeles nii Viikingite külas kui lähedal asuvatel siniallikatel. Tutvust sai teha sõjapidamise varustusega, proovida katapulti ja sepatööd ning osaleda ruunimärkide töötoas. Seletusi oli andmas peremees Steve ise. Ettevõttes käib pidev arendustöö nii programmi kui teenuste valdkonnas, ehitamisel on majutushooned.

Eesti Piimandusmuuseum Imaveres Järvamaal

Piimandusmuuseumil on pikk eellugu, mida saab täpsemalt lugeda muuseumi kodulehelt. Juba eelmise sajandi seitsmekümnendatel hakati siia koguma piimandusega seotud eksponaate. 2000. aastast tegutseb muuseum EV Põllumajandusministeeriumi alluvuses. Kõik, kes on muuseumi külastanud, kiidavad ja peavad seda atraktiivseks. Lisaks muuseumile on külastajate käsutuses ka kiik ja piknikuplatsid.

Avatud uste päeval pakkus piimandusmuuseum toredat kava ja meelitas kohale palju huvilisi. Lisaks eksponaatide vaatamisele sai päeva jooksul osaleda piimatoodete valmistamise töötubades, kus õpiti võitegu, koorelahutamist ja sõirategu. Oma silma all valminud tooteid sai vahetult ka maitsta. Õhtut jäi lõpetama Türi Kultuurikeskuse naisansambli Naized esinemine.

 

Iisaka Talu Kuusalu vallas Harjumaal

Iisaka talu asub Lahemaa aladel. Talu peamiseks tegevuseks on aretuslammaste kasvatamine, lisategevuseks käsitöö, selle müük ja töötubade korraldamine.

Osta saab lõngast, villast ja puidust tehtud tooteid. Kuulutakse säästva turismi koostöövõrgustikku "Ehedad elamused Lahemaal", kus koos kaasmõtlejatega arendatakse ja järgitakse loodust säästvat turismi ja tehakse tihedat koostööd. Koostöö seisneb selles, et kui kliendile ei ole oma talus teenust pakkuda, leitakse see partnerite juurest.

Nii saab üks partner rahulikult oma valdkonna arendamisele keskenduda ega pea kulutama energiat kõikvõimalike teenuste pakkumisele. Mõni keskendub hobustele, mõni lammastele, teine enam käsitööle või gurmee-toitudele - just seetõttu saab ka nõudlik kunde Lahemaalt leida seda, mida tal vaja.

Iisaka talu järgmine suurem ettevõtmine saab olema toitlustamine, sest just saadi tunnustatud köögi asjaajamine korda ning tulevikus on plaanis sel alal oma tegevust veelgi arendada. Üheks roaks saab olema kindlasti lambaliha.

Iisaka talu maadele on rajatud muinasrada, kus 1. mail sai matkata ja perenaise seletusi kuulata. Rada on mõeldud lastele, kuid pakub huvi ka täiskasvanutele. Oma käega sai katsuda kedervart, takukoonalt ja näha iidset lõnga tegemise kunsti, sest vokk on üsna uus vahend lõnga ketramiseks. Kuidas elati tuhatkond aastat tagasi Eesti aladel, saab näha alale paigutatud stendidelt.

 

Kuusiku loodustalu Viitna vallas Lääne-Virumaal

Kuusiku loodustalu on samuti koostöövõrgustiku „Ehedad elamused Lahemaal“ liige. Perenaine Sirje Kuusik on koostöövõrgustiku üks vedajaid.

Kuusiku pakub rahu ja vaikust ning kvaliteetset kohalikul toorainel toitlustamist, mida võib nimetada lausa gurmee-toitlustamiseks. Külaliste võrgustik on laienenud pigem suust-suhu reklaami teel. Kvaliteedi osas siin majas allahindlust ei tehta.

Avatud turismitalude päeval oli just siin võimalik näha ülevaadet Ehedate tegevuste kohta. Lisaks maja ja ümbruse tutvustamisele tutvustati roigas-aia ehitamist. Osalejad said kaasa osa majaperenaise uskumatust energiast ja kindla teadmise, et tuleb tegutseda mitte viriseda.

Laitse Rallypark Kernu vallas Harjumaal

Laitse Rallypark on väga uhke ettevõtmine, mis asub Tallinn-Haapsalu maantee ääres.

Masinate, mootorite ja ringraja teemal on üles ehitatud üks suurejoonelisemaid komplekse kogu Eestis.

 

Kohe-kohe on valmimas laste liikluslinnak, mida juba avatud uste päevade ajal proovida sai ning põnevust lisas ka vanaautode näitus, kus olid esindatud mitmed ilusad haruldused.

 

Kopli Madise talu Keila vallas Harjumaal

Kopli Madise talus pakutakse võimalust korraldada puhke- ja koolitusüritusi. Talu väravas võttis külalisi vastu peremees Raido, kes asus lahkesti talu tutvustama.

Kogu paik jättis väga sügava mulje, kuna enamus oli tehtud peremehe enda kätega - uhked, kuid samas lihtsad seminariruumid ja majutustoad, saunamaja ja uus laut loomadele. Ikka nii, et vanaaegne on harmoonilises kooskõlas kaasaegsega.

Peremees andis lahkelt teada ka oma edasistest plaanidest - tegemisel on järgmine suurem seminari- ja peopidamisruum, kus hakatakse eksponeerima ka tallu kogunenud vana aja esemeid, mida hetkel hoitakse korralikult katuse all, kuid kus puudub piisav ruum, et seda kõike esile tõsta.

Ning loomulikult osutusid laste lemmikuteks ikka loomad - talus on hobused, kitsed, notsu ja koer. Samuti pakuti lastele võimalust sõita ATV taga käruga ning sai vibu lasta. Kuigi sadas vihma, oli talus külastajaid omajagu ning kõik võeti avasüli vastu ja näidati lahkelt oma maavaldusi. Peremees veel naeris, et hea, et ilm nii kehv on, muidu oleks vist rahvast liiga palju! Oli väga meeldejääv ja ülimalt tore - aitäh, pererahvale!

Männiku Metsatalu Viljandi vallas Viljandimaa

Männiku metsatalu perenaine Ene Sillamaa on maaturismi ettevõtete avatud uste päeva idee autor.

Turismitalu peetakse alates 2000. aastast ja selle jooksul on palju õpitud ja arenetud.

Avatud uste päeval tehti toredat koostööd lähedal asuva Kivi taluga. Pakutud programmi kohaselt soovitati alustada Kivi talus imelise vee joomisega, mis annab jaksu 4 kilomeetriseks retkeks läbi kauni metsa ja siis juba jõutaksegi Männiku metsatallu, kus talu tutvumisele lisaks pakuti lõunasuppi, soovi korral sai osaleda suitsusauna, punumise, pakutrüki või kangastelgedel kudumise käsitööõpitubades.

Raili Mengel-Sünt MTÜ Eesti Maaturismist, andis ülevaate sellest, millest rääkisid päeva lõpus maaturismi edendajad Viljandimaal Männiku talus ning jagas esile kerkinud mõtteid.

"Leiti ühiselt, et mõte oli väärt, et seda ellu viia! Maaturismi ettevõtted said kindlasti antud ettevõtmise abil suuremat tähelepanu.

Küll aga saaks ettevõtmist teha veelgi paremini. Pakkumised võiksid olema põhjalikumad, võimalusel ilma eelregistreerimiseta ning tutvustustekstid avatumad. Ettevõtjad ja organisatsioonid saaksid omalt poolt enam kaasa aidata info levitamisel nii oma püsiklientidele, kohalikele elanikele kui ka koostööpartneritele.

Läbi huvitavate lugude saavutada rohkem pressi tähelepanu ja seda erinevatel tasanditel. Avatud uste kava tuleks varakult tõlkida soome ja inglise keelde ning kasutada partnerite abi, et seda levitada nii Soomes, Lätis kui ka teistes naaberriikides. Ilmataadiga loodetakse ka paremat kokkulepet saada. Nii mõnigi külastaja jäi tulemata just jahedama ilma tõttu.

Valdavaks jäi siiski ettevõtjate ind ja säravad silmad ürituse läbiviimisel. Paljud kinnitasid, et ellu kutsutud idee on vajalik. Eesti Maaturismi ühing lubab koostöös kõigiga jätkata avatud uste päeva korraldamist ka järgnevatel aastatel. Just koostöö on see, mis meid ühiselt sihile viib... ja õnneks jagub sihte maaturismi sektoris toimetades veel pikkadeks aastateks st omavaheline koostöö saab ainult paremaks minna!

Mida loodab Eesti Maaturism järgmiselt aastalt?

Päikselist kevadilma, põhjalikumat ettevalmistust ning veelgi avatumaid ja atraktiivsemaid pakkumisi. Küll siis jagub ka külastajaid:)
Maaturismi ühing tänab südamest kõiki osapooli ja kinnitab oma veendumust, et just MAAL ON ELU!"

 

"Näen kui ettevõtlikud ja tublid on inimesed. Kui midagi tehakse innustunult, siis tuleb ka tulemus.

Meeldisid need kohad, kus pakutakse tegevusi ja saab uusi tarkusi, nagu näiteks aiaehitamine Iisakal või Kuusikul. Ma ei ole varem kokku puutunud näiteks lambakasvatusega, selle järgi valisin ka külastatavad kohad.


Loodan, et järgmisel aastal tehakse samalaadne üritus mitmel päeval, sest toredaid kohti üle Eesti on palju ja ühe päevaga üle kolme koha ei jõua." (pensionär Anne, Tallinn)

"Selliselt uusi kohti külastades saab teada, mida kõike maal saab teha. Saab ideid oma ettevõtte asutamiseks. Väga meeldis näha loomi. Tore on midagi ise teha. Huvitav kui midagi seletatakse ja näidatakse nagu IIsaka talu muinasrajal." (õpilane Johanna, 14, Tallinn)


LISAINFO:

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo