EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EESTI OTT: Uudiskiri nr 4, mai 2015

Allikas: MTÜ Eesti OTT, koostaja Sirkka Pintmann
12. mai 2015. a

Järgmine Eesti OTT  uudiskiri ilmub 10. juunil. Telli uudiskiri - www.eestiott.ee/

Aprillikuu infokirjas:

Eesti OTT töökoosolek toimub 14-15 juunil toimuvate Hansapäevade raames

Esialgselt planeerisime oma töökoosolekt pidada 17. mail, mis oleks tähtpäev Eetsi OTT loomisele eelmisel aastal. Paraku on selle aasta ajakava paljude võtmeisikute jaoks meie seltskonnas mai lõpus liiga pingeline. Toimub mitmeid laatasid ja taluturge, millelt ei tahaks puududa ja seetõttu oleme otsustanud koguneda hoopis Hansapäevadel, kus paljud OTT-d nii või teisiti osalevad.
Töökoosoleku täpne toimumisaeg on täpsustamisel. Eestvedajad saavad selle kohta teha ettepanekuid aadressil info@eestiott.ee

Viljandimaa OTT avab 28. mail OTT toiduaida

Aprilli keskpaiku ilmus info, et üks meie võrgustiku tarbija, MTÜ liige, Peep Talimaa (elukutselt ajakirjanik), soovib teha OTT vaheladu, ehk toiduaita. Ta leidis ise ruumid, rentis need eraisikuna ning 28.05 on soolaleiva ja aida avamispidu!!! Peep Talimaa on Viljandi OTT Toiduaida aidamees.
TÄHTIS!
Ootame kõikidelt OTTidelt meie Toiduaita Teie riiulit või salve, kus oleksid Teie OTT tooted müügiks väljas aastaringi, kogu aeg.
Toiduait hakkab olema meil iganädalaste kaubakohtumiste kohaks ning on avatud mitmel päeval nädalas. Meie soov on, et aidas oleks Saare OTTi riiul, Läänemaa riiul, Võrumaa riiul, Põlvamaa riiul, Harjumaa riiul, jne jne jne
Kui olete Viljandisse tulemas, võtke juba kraami kaasa või jätke müügist ülejäänu aidamehe valdusse.

35. RAHVUSVAHELISED HANSAPÄEVAD VILJANDIS 4.-7. juunil 2015

OTT taluturg toimub nüüd hoopis toiduaida juures.
Linn võtab meilt toiduaida ümbruses õues müügipileti tarvis 200 euri nelja päeva eest kokku. Kuidas me seda ise jagame, see on meie teha. Majas sees olevate laudade ja pindade eest soovis aidamees, et tasutaks annetustena. Kas jätame selle summa vabaks? Kuidas jagame kohti?

MÜÜGIKOHA ASUKOHT: Kesklinnas, Tallinna tn 3 b majas ja maja ümber väljas. Selles majas avame 28. mai õhtul VILJANDI OTT TOIDUAIDA. Ümberringi on hansaala koos peatänava kauplemiste, toitlustajate telkidega. Tootjal on võimalus saabuda oma autoga toiduaida kõrvale ja laadida kaup aita ning hoida seda seal seni, kuni vaja. Auto tuleks viia päevaks aidast eemale ja parkida kaugemale. Ööseks (alates kell 23.00) saab parkida oma auto aida kõrvale parklasse. Kel soov jääda sinna ööseks, siis on olemas põrand ja tualett. Teoorias peaks saama aida kõrvale autoga ligi ka päeval.
Hansapäevade programm: hansa.viljandi.ee/programm-2/
HANSALAADALE REGISTREERUMINE KESTAB KUNI 25. MAINI 2015!
docs.google.com/forms/d/1ZWpPrEoOFGAYM429PMEEpBd9tYbkquM9FGSh7Gnv9Yg/viewform

PS tulemas on ka Viljandi Folk, mil oleme hansapäevadega sarnaselt müümas majas sees ja maja ümber.

  • Laud, tool ja vajadusel riiul, vms peab müüjal endal kaasas olema. Kes on kaugelt tulija, andke teada ja mõned lauad leiame ka siitpoolt!
  • Müüja riietuseks on taluriided, keskaja riided (ka keskaegne taluriietus) või rahvariided.

 

Iirimaa väiketalunike olukord on parem tänu traditsioonilisele ostukultuurile

2-9 mail viibisin Iirimaal. Reisi eesmärk oli väike puhkus kuid loomulikult ei saanud üle ega ümber koahliku tootmise teemadest. Külastasin mitmeid poode ja taluturgusid Dublinis ja iirimaa toidupealinnas Corkis. Iirimaa talupoodide peremehed ei näe erilisi raskuseid talutoidu müümisel. Nende sõnul on asi traditsioonis. Iirimaa väikepoodide kultuur pole kunagi katkenud. Tänavaid ääristavad väiksed perekauplused- lihakarnid, juustupoed, köögiviljapoed jne. Poodnike sõnul on see alati nii olnud ja ostukeskuste rajamine pole nende müüki mõjutanud. Kohalik elanik üldiselt eelistab talupoode, ostukeskuseid peetakse rohkem hädaabiks, vaeste, töötute ja immigrantide ostukohaks. Loomulikult on talutoit kallim, kuid see on inimeste meelest täiesti loomulik.

Toidu päritolu on väga oluline, ostjad tahavad kindlalt teada, millisest talust toit pärineb ja üldjuhul teab ta enda eelistatud talu peremeest ikka nägupidi ka. Ka taluturgudel, kus näiteks köögivilja müüvad kokkuostjad lisavad peedi või porgandi kasti juurde talu nime või taluniku nime.

Toiduvõrgustikest polnud minu kohatud inimestest keegi kuulnud. Öeldi, et kliendid käivad küll taludes ise toidu järel, kuid organiseeritud tegevust ei olevat. Vajaduse kohta ei osatud vastata, pood pidi ikka asja ära ajama. Võrdluseks siis niipalju, et keskmine 50-60 ruutmeetrine poe üüripind linnas, käidavas kohas maksab kesmiselt 600-1000 eurot kuus. Kui lisada veel see, et väikepoodides käimine on kohalikule Iirlasele harjumuspärane ning madalaim kehtestatud tunnitasu kõige madalama palga juures on 9.50 kätte, siis on olukord selleks äriks tõesti soosivam, kui meil.
Eriti sõbrunesin ma ühe juustupoe pidajaga Dublinis ja põhimõtteliselt oleks tema abiga võimalik korraldada üks juustutalude ja poodide ringreis Iirimaal, kui oleks huvilisi ja kui leiaksime selleks vahendid.

Mõtlesin pikalt, et mis selle infoga peale hakata. Meil on sama heade tingimuste loomiseks mitu probleemi, ostukultuur on vahepeal kadunud, siinkohal ei saagi vist sõimata NL aega, pigem kadus kultuur siis, kui iseseisvuse tagasi saime ja läänemaailma imesid kummardama hakkasime. Aga no see pole ju olnud kuigi pikk aeg. Rendihindade vastu võitleme juba toiduvõrgustikega ja elatustaseme tõstmiseks tuleb ikkagi taas teadvustada seda, et raha jääb riiki üha vähem, kui selle ostukeskustesse viime.

Puhta toidu nimel:
Sirkka Pintmann

15-16 mail toimub Koigis, Järvamaal Umbrohufestiva

mois.koigi.ee/sundmused/umbrohufestival-2015/

Tooteid annetades saab tasuta müügiplatsi Viljandis 30.mail toimuval Vanakraamiturul, kuhu oodatakse 2000 inimest

 Lugupeetud toiduvõrgustik OTT liikmed

 Sakala Keskus korraldab 30. mail 2015 Viljandi vanalinnas festivali, mis kannab nime Viljandi Vanakraamiturg.

Tähistame vabatahtlike poolt ellu kutsutud vanakraamituru viiendat sünnipäeva ühepäevase festivaliga, mis toimub Viljandi vanalinna parkides ja hoovides. Lisaks vanakraamiturule soovime festivali käigus toimuvaga inimestele meenutada, et iga tarbimisotsus jätab jälje meile ja meid ümbritsevale maailmale. Päeva jooksul toimuvad temaatilised loengud ja jututoad, kohad on sisse võtnud ka taaskasutust tutvustavad töötoad, tegevusi on kogu perele.

Oodatav külastajate arv on ligikaudu 2000 inimest.

Festivali täpsema tutvustuse leiab siit: http://www.sakalakeskus.ee/vanakraamiturg5/
Pöördume Teie poole palvega toetada festivali vabatahtlikke, lektoreid ja õpitoa juhte pisikese meenekotiga, mida võiks täita Eestimaa tervislikud mahetooted. Oodatud on kõik tooted, mida pole kahju sponsorluse korras ära kinkida.

Vastutasuks:

  • märgime Teie ettevõtte toetajana Sakala Keskuse kodulehel sündmuste kavas ja facebook’is sündmust tutvustaval lehel,
  • kingime Teie ettevõttele kümme vabapääset Sakala Keskuse kinokolmapäevadele uuel hooajal,
  • pakume Teile võimalust kasutada festivalil tasuta platsi, et soovi korral müüa oma tooteid ning tutvustada festivali külastajatele oma ettevõtet,
  • pakume Teile võimalust kasutada festivali ala oma ettevõtet tutvustava rullbänneri, stendi jms püstitamiseks ning muu reklaammaterjali jagamiseks.

Teie abiga saavutame tugevama tulemuse ja oleme sammuke lähemal hooliva ühiskonna poole! Oleme väga tänulikud, kui saaksite oma sponsorsoovist teada anda hiljemalt 20.mai 2015

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo