EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - oktoober 2017

Allikas: ENRD
26. oktoober 2017. a

Uudised

Uus koostöövahend kohalikele tegevusgruppidele

Euroopa maaelu arengu võrgustiku kontaktpunkt on algatanud uue rahvusvaheliste koostööprojektipartnerite otsimise vahendi, mis annab kohalikele tegevusgruppidele võimaluse läbi veebi otsida koostööpakkumisi ja koostööpartnereid üle kogu Euroopa.

Vahend võimaldab varsti tegevusgruppidel endil panna koostööpakkumisi veebi ülesse. Senikaua on võimalik täita koostööpakkumise vorm enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/tnc_project_offer_june_2016.docxning saata see aadressil leader-clld@enrd.eu. Kontaktpunkt paneb selle andmebaasi ülesse.


Innovatsioonivõimalused maapiirkonnas

Mitmed Euroopa maaelu arengu võrgustiku Kontaktpunkti esindajad võtsid osa Põllumajanduse innovatsiooni tippkohtumisest (Agri Innovation Summit), mis toimus 11.-12. oktoobril Lissabonis Portugalis. Tippkohtumise raames toimus mitmeid arutelusid erinevate lähenemiste ja vahendite teemal, mis võimaldaksid maapiirkondadel saada kasu juba olemasolevatest või lles tekkivatest innovatsiooni võimalustest. Töögruppide võtmesõnumid, kus osalesid ka Kontaktpunkti esindajad olid:

  • Maapiirkonna teenuste toetamine läbi sotsiaalse ja digitaalse innovatsiooni hardiduse, tervise ja transpordi valdkondades võib aidata kaasa "Arukate külade" tekkele ka tegelikkuses. Seda on võimalik saavutada alt-poolt tuleva starteegilise planeerimise, pilootalgatuste sidumise ja LEADER rolli tugevdamise kaudu.
  • Ettevõtete toetamise süsteemid peaksid kombineerima inovaatilist, paindlikku ja integreeritud poliitikate lähenemist koos selliste vahenditega nagu ettevõtte kiirendid ja nõuandeteenused mittepõllumajanduslikele ettevõtetele. Saa rohkem teada ENRD töö kohta maaettevõtluse toetamisel. 
  • Digitaalsete võimaluste laiendamine maapiirkonna ettevõtete ja kogukondade jaoks peaks alustama alt-üles strateegiatega, mis määratlevad kohalikud vajadused ja digitaliseerimise vahendid, näiteks nagu maaelu digikeskuste loomise vajaduse.
  • Kiire lairiba ühendus on maakogukondadele võtmetähtsusega, et jõuda innovatiivsete ja nutikate (e-)teenusteni. LEADER algatused peaksid saama kasu lairiba infrastruktuuride arendamisest ja uuendamisest, et tuua inimesed kokku ja koondada nõudmised.

Uued maaettevõtluse teemalised infomaterjalid

Euroopa maaeluvõrgustik on koondanud suure hulga uusi infomatarjale, kus leiab erinevaid võimalusi, kuidas maaettevõtlust paremini toetada, sh:

  • Praktilised juhtumuuringud koos edukate kogemustega maaettevõtluse kiirenditest, kogukonna lairibast ja maaelu digitaalsetest keskustest;
  • Maaelu arengu programmide 2014-2020 toetusmeetmete analüüsid;
  • Faktilehed teemadel sotsiaalne innovatsioon ja ettevõtlus, arukas maaelu arengu programmide tugi, digitaalsed keskused ja kiirendid.
  • Maaettevõtluse teemagrupi aruanne
  • Maaettevõtlusele pühanedatud ajakirjad EL maaelu ülevaade ja EAFRD projektinäidete kogumik.

LEADER rahvusvahelise koostöö juhised ja vahendid

Euroopa maaelu arengu võrgustiku Kontaktpunkt on välja töötanud LEADER rahevusvahelise koostöö teemalised praktilised vahendid ja juhendmaterjali, mis annab samm sammult ülevaate koostööprojekti erinvatest etappidest projekti ideest ja projekti elluviimisest kuni projekti hindamiseni ja teavitamiseni.


NATURA 2000 ja maaelu arengu programmide sidumine

Hiljutine ENRD töögrupp (28. setembril 2017 Brüsselis) uuris võimalusi, kuidas suurendada NATURA 2000 ja maaelu arengu programmide vahelisi täienduvusi  kogemuste ja heade näidete vahetamise kaudu üle kogu Euroopa.

Aruteludest tuli välja, et maaelu arengu programmide meetmeid, mis on seotud maaelu arengu neljanda prioriteediga (Ökosüsteemide taastamine, kaitsmine ja oarendamine), võib tõhusalt kasutada looduse kaitsmiseks. samal ajal on võimalik teha muudatusi maaelu arengu programmidesse, et paremini suunata NATURA 2000 vajadusi, eriti neid, mis on seotud metsadega.

Seminari korraldas Kontaktpunkt koostöös Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu peadirektiraadiga (DG AGRI) ja Keskkonnapeadirektoraadiga (DG ENV)


Ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) lihtsutsamine

EL institutsioonid leppisid hiljuti kokku uutes ühise põllumajanduspoliitika lihtsustamise reeglites, mis puudutavad nelja ÜPP põhiregulatsiooni - otsetoetuste määrus, maaelu arengu määrus, ühtse turukorralduse määrus ja horisontaalseid aspekte puudutav määrus.

Reeglid lepidi kokku ühe osana nn Omnibussi määrusest, mis parandab finantsregulatsiooni ja teisi seotud määruseid.


Euroopa noortalunikud: jätkusuutlikku sektori loomine

Noortalunike seas läbi viidud üle-euroopalise uuringu tulemus toob välja õiglase sissetuleku, ligipääsu maale ja administartiivsete protseduuride lihtsutamise kui peamised tingimused selleks, et arendada oma talusid majanduslikult ja keskonda säästval viisil.

Uuringu viis läbi Eurooopa noortalunike nõukogu (CEJA) koostöös DeLavaliga ajavahemikus aprillist augusini 2017.


Uus Euroopa maaelu arengu võrgustiku väljaannete veebipõhine raamatukogu

ENRD Kontaktpunkt on koondanud kõik oma väljaanded uude veebipõhisesse raamatukokku, kust leiab EL maaelu ülevaated, projketitrükised ja ajakirjad "Rural Connections".

ENRD trükised on saadaval inglise, prantsuse, saksa, itaalia, hispaania ja poola keeles ning on olemas nii elektrooniliselt kui ka paberil. Kui soovite saada trükiseid paberkijul, siis kirjutage aadressil subscribe@enrd.eu


LEADER lähenemise laiendamine väljaspoole ELi

Eesmärgiga toetada LEADER lähenemise laienemist Lääne-Balkanil, Türgis ja mujal, on DG Agri välja andnud uue trükise, mis sisaldab praktilist infot, kuidas luua ja julgustada alt-üles tulevat initsiatiivi maapiirkondades.


Ole ühenduses Euroopa maapiirkondadega!

Võta ühendust maaelu arengu osapooltega kõikidest EL liikmesriikidest - ENRD on uuendanud liikmesriikide infolehti.

Uuendatud veebilehelt leiab korraldusasutuste, makseagentuuride ja maaeluvõrgustike kontaktandmed, samuti maaeluvõrgustike kirjeldused, mis sisaldavad maaeluvõrgustike eesmärke, liikmeskonda, valitsemist, eelarvet jm.


Sünergiate loomine maa ja linna vahel

Uus Horizon 2020 projekt ROBUST, mis tegutseb ajavahemikus 2017-2020, uurib seoseid ja sõltuvusi Euroopa maapiirkonna, linnalähedase maapiirkonna ja linnapiirkondade vahel, tuues välja häid näiteid ja edendades vastastikkuseid kasulikke suhteid.


 Loe kogu uudiskirja, sh infot ürituste kohta SIIT

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo