EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 2 (385)

Allikas: Maaeluvõrgustik
17. jaanuar 2018. a

 
 
 

Maaeluvõrgustiku Infokiri
@VÕRGUKIRI

17. jaanuar 2018 (nr 2/385)

 
 
 
 

Tule kuulama Rootsi teadlase vaadet kogukonna juhitud arengule!

 
 

Eelmise aasta novembris  avaldas Euroopa Komisjon ELi ühise põllumajanduspoliitika tuleviku kujundamist käsitleva teatise "Toidutootmise ja põllumajanduse tulevik".
 

Juba mitmendat programmperioodi järjest on ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) osa olnud ka LEADER-meede.
 

Ka uue perioodi teatises rõhutatakse LEADERi olulisust: "LEADER programmi kohapealsel juhtimisel kohaldatav alt üles lähenemisviis on osutunud tõhusaks vahendiks kohaliku suutlikkuse ja sotsiaalse kaasatuse suurendamisel, vaesuse vähendamisel ja töökohtade loomisel kohalikus majanduses. Maapiirkondade potentsiaali täielikuks ärakasutamiseks on vaja suurendada kohalike omavalitsuste ja asutuste tegevuse koosmõju ja parandada nende tegevuse koordineerimist."
 

LEADER meetodi tõhusus on välja toodud ka põllumajanduse valdkonnas võimaluste loomises hooajatöötajatele tööd anda: "Kogemused on näidanud, et kogukonna juhitud kohaliku arengu meede ja programm LEADER on selleks eriti sobivad."
 

Kuid mitte ainult ÜPP raames ei toetata kogukonna otsustuspõhist toetuste saamise süsteemi. Kogukonna juhitud kohalik arengu (CLLD) meetodit rakendatakse ka teiste ELi toetusfondide raames.
 

Üheks heaks näiteks on Rootsi, kus LEADER/CLLD meetodit kasutatakse kõigi nelja EL toetusfondi eesmärkide elluviimiseks. Need neli fondi on: Euroopa maaelu arengu põllumajandusfond (EAFRD ÜPP raames), Euroopa merendus- ja kalandusfond (EMKF), Euroopa regionaalarengu fond (ERF) ja Euroopa sotsiaalfond (ESF).

Loe lugu edasi siit!
 
 
 
 

Eesti maaeluvõrgustikutöö raames külastab Berliinis toimuvat rahvusvahelist toidu- ja põllumajandusmessi Roheline Nädal (Grüne Woche) maaelu arendajate delegatsioon, kuhu kuuluvad Hardi Tamm (piimaklaster) ja Kaido Väljaots (Eesti põllukultuuride innovatsiooniklaster), Vaike Nõu (loomakasvatuse ja finantsmajanduse konsulent Läänemaalt), Jekaterina Näälik (taimekasvatuskonsulent Saaremaalt) ja Esta Frosch (MTÜ Võrumaa Talupidajate Liit ja UMA MEKK toiduvõrgustiku koordinaator) ja Piret Talistu (Viru toiduvõrgustiku esindaja).

Põllumajandusuuringute keskuse maaelu võrgustikutöö osakond on kokkuleppinud mitmeid kohtumisi Saksamaa maaeluvõrgustiku stendil. Näiteks kohtutakse Saksamaa EIP-tegevuste koordinaatoriga, et saada rohkem infot ja ka võimalikke kontakte Saksamaa EIP töörühmade esindajatega. Maaelu võrgustikutöö osakonnast osaleb messil Ave Bremse, ave.bremse@pmk.agri.ee.

 

22. jaanuaril toimub Eesti Maaülikooli aulas Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisprogrammi Horizon 2020 tutvustav seminar, kus tutvustatakse konkursitingimusi ja rahastamisreegleid. Info ka maaeluvõrgustiku veebilehel.

 

Ühistegevuse pikaajalise programmi raames toimuvad Tartus järgmised koolitused, kuhu oodatakse huvilisi:

 

Põllumajandusuuringute Keskus korraldab keskkonnasõbraliku majandamise toetuse täiendkoolitused:

 

Trükised:

  • Eesti maaelu arengukava 2014-2020 teadmussiirde meetme raames rahastatava ühistegevuse pikaajalise programmi raames on 2017.a lõpus saanud valmis teabematerjal alustavale ühistule. Trükis on leitav ka maaeluvõrgustiku veebilehelt.
     
  • Eesti maaelu arengukava 2014-2020 teadmussiirde meetme raames rahastatava toiduohutuse pikaajalise programmi raames on ilmunud on trükis "Juustude soolamine ja soola mõju kvaliteedile".
    Info trükise kohta ka maaeluvõrgustiku veebilehel.
 
 
 
 

Oktoobris 2017 toimunud põllumajandusliku innovatsiooni teemalisel tippkohtumisel Lissabonis esile toodud innovatsiooni näited on kokku kogutud eraldi kataloogi.

 

Ilmunud on Euroopa innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 53. Uudiskiri on leitav eesti keelsena ka maaeluvõrgustiku veebilehelt.

 

ÜRITUSED:

  • 30. jaanuaril toimub töögrupi koosolek teemal "ÜPP tulevik: Tulemuslikkusel põhineva tarnemudeli poole" Brüsselis Belgias. Info ka maaeluvõrgustiku veebilehel.
     
  • 6. veebruaril toimub Brüsselis Belgias töögrupi "LEADER lihtsustamine" 2. kokkusaamine. Info ka maaeluvõrgustiku veebilehel.
 
 
 
 

ÜRITUSED:

Ürituste kava Euroopa maaelu arengu võrgustiku veebilehel.

 
 
 
 

CAP Reform.eu (11.01.2018): Põllumajanduslikud sissetulekud ELis 2017.a
Eurostat on välja andnud esimese esialgse hinnangu 2017.a põllumajanduslike sissetulekute kohta. Rekordilisele tasemele on jõudnud nii tegelik põllumajanduslik sissetulek tööühiku kohta kui ka tegelik põllumajanduslik ettevõtlustulu tööühiku kohta.

 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu areng (11.01.2018): Euroopa Komisjon ootab avalikkuse arvamust, kuidas peatada mesilaste ja teiste tolmendajate vähenemine
Euroopa Komisjon on algatanud avaliku konsultatsiooni "Tolmeldajaid käsitlev EL algatus". Algatusega soovitakse tolmeldajate vähenemist takistada, kasutades selleks tolmeldajaid käsitleva ELi poliitika tõhustamist ja selleteemalise poliitilise kõlapinna laiendamist. Tolmeldajate arvukuse vähenemise takistamine tugevdab ELi jõupingutusi bioloogilise mitmekesisuse vähenemise peatamisel ning jätkusuutliku arengu eesmärkide rakendamisel. Küsimustikule saab vastata kuni 5. aprillini ning see on saadaval ka eesti keeles.

 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu areng (12.01.2018): Mahepõllumajandus kasvab jätkuvalt, kuid dünaamilisus ei aita kaasa põllumajanduse tööhõive kasvule
Mahepõllumajanduslikus kasutuses olev põllumaa pind on ELis pidevalt kasvanud. Kuid mahepõllumajanduse dünaamilisus ei ole mõjutanud põllumajandussektorit laiemalt ning põllumajanduslik tööhõive on pidevalt vähenenud. Need on ühed peamistest leidudest ühise põllumajanduspoliitika nn taustanäitajatest perioodist 2014-2020, mida on hiljuti värskendatud 2016. aasta andmetega.

 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu areng (12.01.2018): Euroopa põllumajandustoodete müügiedenduskampaania: Euroopa Komisjon suurendab rahastamist
Komisjon on eraldanud ELi põllumajandustoodete uue müügiedenduskampaania rahastamiseks veel 169 miljonit eurot - 27 miljonit eurot rohkem kui 2017. aastal. Taotlusi saab esitada kuni 12. aprillini, toetuse saajad kuulutatakse välja sügisel.

 

EL põllumajandustoodete ja toidu geograafilised tähised ja päritolunimetused:
 

(12.01.2018): Suikerstroop  -  kaitstud geograafiline tähis Hollandis
Nimetusega "Suikerstroop" on toodet tähistatud juba sajandeid. Toodet "Suikerstroop" (suhkrusiirup) saadakse suhkrutootmise käigus. Suhkrut ja siirupit käsitleva 1977. aasta dekreedi (kaupade seadus) artiklis 12 on sätestatud: "Nimetust "Suikerstroop" (millele vajaduse korral eelneb selle taime nimetus, millest toode on tehtud) tuleb ja tohib kasutada üksnes sellise siirupivedeliku kirjeldamiseks, mis on saadud toote tootmiseks kasutatud taimemahla keetmisel pärast suhkrukristallide ekstraheerimist […]”. Sama nimetuse või sarnaselt kõlava samalaadse nimetusega tooted puuduvad.

 

Uuringud, trükised:
 

Valmis on saanud perioodiks 2014-2020 EL ühise põllumajanduspoliitika taustanäitajate andmete uuendus 2016.a seisuga. Taustanäitajad annavad ülevaate üleüldistest trendidest majanduses, keskkonnas ja ühiskonnas, mis mõjutavad ühise põllumajanduspoliitika rakendamist. Kokku on 45 erinevat näitajat.

 
 
 
 

Euroopa Komisjon - Eurostat (16.01.2018): Kuidas edeneb ELis liikumine ringlusmajanduse suunal?
Ringlusmajanduse eesmärgiks on säilitada tooteid, materjale ja ressursse nii kaua kui võimalik ning minimeerida jäätmete tekkimise hulka. Euroopa Komisjon on loonud ringlusmajandusele eraldi veebilehe.

 

Euroopa Komisjoni Esindus Eestis (16.01.2018): Euroopa Komisjon võttis vastu plastijäätmete vähendamise strateegia
Esimene kogu Euroopat hõlmav plastistrateegia on üks samm ringluspõhisemale majandusele üleminekul.

 

Euroopa Parlament (10.01.2018): Roheline energia: ELi soov edendada energiatõhusust
Kliimamuutuse leevendamine on üks Euroopa Liidu prioriteetidest - parlamendisaadikud soovivad edendada taastuvenergiat ja energiatõhusust. Parlamendil on täiendavaid muudatusettepanekuid 2016. aastal esitatud Euroopa Komisjoni keskkonnasäästliku energia ettepanekutele.

 

Euroopa Komisjoni keskkonnapoliitika teadusalane uudiskiri nr 500
Viimases ajakirja numbris: "Heitvee analüüs toob välja kokkupuuted endokriinseid häireid põhjustavate flalaadi plastifikaatoritega" ning "OFFICAIR projekt on avastanud hooajalised erinevused õhukvaliteedis tänapäeva moodsates büroohoonetes".

 
 
 
 

Euroopa Komisjon - Eurostat (12.01.2018): 2017.a kolmas kvartal - Majapidamiste säästmistase püsib euroalal stabiilsena 12%, investeerimistase 8,8%
Majapidamiste säästmistase euro-alal oli 2017.a kolmandas kvartalis 12% ning püsis 2017.a teise kvartaliga võrreldes stabiilsena. Majapidamiste investeerimistase oli 8,8% ning võrrelduna eelmise kvartaliga (8,7%) natukene tõusis.

 
 
 
 

Euroopa Parlament (09.01.2018): Euroopa Liidu ühtne turg tähistab sel aastal 25. aastapäeva
Ühtse turu taga on algupärane idee luua Euroopa ühine majanduspiirkond, kus toimub "nelja vabaduse" - kaupade, kapitali, teenuste ja tööjõu vaba liikumine. Euroopa ühtne turg on praegu suurim piirideta majandusala maailmas, hõlmates rohkem kui 500 miljonit elanikku ja ligi 13 triljoni eurot suurust SKP-d. Tarbijatele tähendab piirideta turg suuremat kauba- ja toodete valikut ning madalamaid hindu. Samuti on ühine turg loonud hinnanguliselt 2,8 miljonit töökohta.

 

Euroopa kalandusvõrgustik - FARNET (10.01.2018): Põnevad kogukonna juhitud kohaliku arengu näited
Uudis leitav ka maaeluvõrgustiku veebilehel.

 

Euroopa Komisjon - regionaalpoliitika (10.01.2018): Avalik konsultatsioon ELi fondide kohta ühtekuuluvuspoliitika valdkonnas
2018. aastal on komisjonil kavas teha olulised ettepanekud rahastamisprogrammide järgmise põlvkonna kohta 2020. aasta järgse mitmeaastase finantsraamistiku jaoks, mis on ELi pikaajaline eelarve. Küsimustik on saadaval ka eesti keeles ning vastata saab kuni 8. märtsini 2018.a.

 

Euroopa Parlament (11.01.2018): Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 - oluline nii ELi kultuurile kui majandusele
Kultuuripärandiaasta 2018 tõstab üle ELi korraldavate üritustega esile kultuuri mitmekesisuse ja Euroopa ühise ajaloo. Kultuuripärand mängib tähtsat rolli nii Euroopa riikide kui ka kogu maailmajao ajaloos ning identiteedis. Kultuur on oluline ka Euroopa majandusele - kultuuripärleid väärtustades kasvab majandus ja tööhõive.

 

Euroopa Komisjon - regionaalpoliitika (16.01.2018): Otsitakse noori kandideerima rännaku projektis
Selle projekti raames saavad osaleda 8 noort (vanuses 18-30) neljal erineval marsruudil (Läänemeri, Doonau, Atlandi, Vahemeri) üle kogu Euroopa 2018.a kevadel ja suvel. Projekti tulemusena valmib igal meeskonnal film.

 

Euroopa Parlament (16.01.2018): Parlamendiliikmed avaldasid tunnustust Eesti eesistumisele
Teisipäeval hommikul toimunud arutelul tunnustasid parlamendiliikmed ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Eesti edukalt läbi viidud ELi Nõukogu eesistumist.

 
 
 
 

07.12.2017

Kohalike toiduvõrgustike seminar - innovatsioon

Viinamärdi külalistemaja Tartumaa

Vaata fotogaleriid!
 

06.12.2017

Avatud talude tagasisideseminar

Saidafarm Harjumaa

Vaata fotogaleriid!
 

05.12.2017

Sotsiaalse talupidamise teemaline ümarlaud

Jäneda, Maamajanduse Infokeskus

Vaata fotogaleriid!
 
 

Vaata neid ja teisi põnevaid fotogaleriisid Maaeluvõrgustiku fotoalbumist!

 
 

Põllumajandusuuringute Keskus

Maaelu võrgustikutöö osakond

Jäneda

Tapa vald

73602 LÄÄNE-VIRUMAA

www.maainfo.ee

seminar@pmk.agri.ee

 
 
 
 

Leia meid ka Facebookist!

 
 
 
 
 
 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo