EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Euroopa maaeluvõrgustiku uudiskirjas "Maaelu Uudised" nr 9 artikkel Eesti kohta

Allikas: Maaeluvõrgustiku tõlge, Helene Kõiv
7. september 2010. a

 Ringkäik liikmesriikides - EESTI

Faktid ja andmed Eesti kohta:

Pealinn: Tallinn
EL-iga liitumise aasta: 2004
Rahvaarv: 1,3 miljonit
Pindala: 45 000 km2
Põllumajandustegevus: teravili, veisekasvatus, seakasvatus, linnukasvatus
Peamised toiduainete produktid: teravili, piimatooted, sealiha, munad

Eesti

Eesti on Baltikumi kõige põhjapoolsem riik ning ulatub 350 km idast läände ja 240 km põhjast lõunasse. Saared moodustavad Eesti territooriumist 10%. Rahvaarv on üks väiksemaid maailmas – kõigest 1,34 millionit inimest. Umbes 33% elanikkonnast elab maapiirkonnas. Rohkem informatsiooni leiate: www.estonica.org/en/

Maaelu arengukava prioriteedid

Eesti maaelu arengukava (MAK) (ing. k. www.agri.ee/, eesti keeles www.agri.ee/mak) eelarve on 935 miljonit eurot. Maaelu arengukava peamine eesmärk on kindlustada põllumajanduslike ettevõtete ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse jätkusuutlikkus. 2010. aasta maaelu arengukava sisaldab innovatsiooni edendamist, maaettevõtjate ja isikute vahelisele koostööle kaasaaitamist ning investeeringuid lairiba interneti kättesaadavusse.

Vaatamata praegustele majanduslikele raskustele maapiirkondades, on 2010. aasta märtsiks Eesti maaeluarengu kava eelarvest heaks kiidetud ja eraldatud projektidele umbes 40% ja Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondi (EAFRD) osakaal ületab 25%.

Eestis tegutseb 26 Leader kohaliku tegevusgruppi ja nende tegevusala hõlmab enamuse Eesti maapiirkonnast. Ave Bremse Eesti riiklikust maaelu võrgustikust (ing. k www.maainfo.ee..., eesti keeles www.maainfo.ee/vorgustik) seletab seda nii: „Korraldusasutus otsustas eraldada kohalikele tegevusgruppide arengustrateegiatele 85.7 miljonit eurot. See näitab meie väikese riigi suhtliselt suur pühendumist Leader meetodi kasutamisse, et rakendada maaelupoliitikat.“

Eesti riiklik maaeluvõrgustik aitab kaasa lisandväärtuse andmisele kõikidele maaelu arengukava meetmete rakendamisel ning paikneb Maamajanduse infokeskuses (ing.k www.maainfo.ee..., eesti keeles www.maainfo.ee...), mis on Põllumajandusministeerimi hallatav riigiasutus. Krista Kõiv, kes on maaelu- ja kalandusvõrgustiku osakonna juhataja, toob välja võrgustiku printsiibid: „soodustada paindlikku, avatud-mõtlemisega ja järk-järgult arenemist, koos vajadustel põhineva alt-üles lähenemisega ning on välja töötatud koostöös aktiivsete maaelu osapooltega. Me anname välja iganädalast e-infokirja ning teeme tihedalt koostööd oma partneritega maaeluvõrgustiku koostöökojast, samuti ka koostööpartneritega teistest maaeluvõrgustikest üle Euroopa, samal ajal intreegreeritud toetusfunktisoonide edastamisega. Nendeks on kohalikele tegevusgruppidele tugiüksuseks olemine, rahvusvaheliste kontaktide levitamine ja panuse andmine riiklikusse maaelupoliitikasse. Näitena võib tuua maaeuvõrgustiku temaatilised algatused, mis puudutavad ühisturundust ja noorte kaasatust maaelu arengusse. Leader pakub kasulikke võimalusi mõlemal juhul. Samuti kogume informatsiooni heade näidete kohta ja levitame seda meie kasusaajatele nii veebilehel kui ka mitmesuguste ürituste raames.

Reve Lambur, kes töötab riiklikus maaeluvõrgustikus, selgitab eelpool väljatoodut: „Viimane näide sellisest üritusest on hiljuti toimunud Maaelu arengu päev Eesti suurimal põllumajandusüritusel – Maamessil. Koostöös Euroopa Komisjoni Põllumajanduse peadirektoraadi ja Euroopa maaelu arengu võrgustiku kontaktpunktiga esitlesime Maamessi külastajatele näiteid MAKist toetust saanud projektide kohta. Esitletud projektid olid nii kohaliku toiduvõrgustiku, forellipüügi, kogukonna arengu võimaluste, jaanalinnufarmi ja säästva turismi koostöövõrgustiku teemadel.

Säästva turismi koostöövõrgustik

Sirje Kuusik on säästva turismi koostöövõrgustiku „Ehedad Elamused Lahemaal“ eestvedaja ning tal on suur kogemus laiaulatuslike erinevate EL rahastatud projektide (Phare, Interreg, Leader jt) käivitamise ja vedamisega. Ta on väga edukas töötades Kuusiku loodusfarmis, pakkudes majutust ja toitlustust, mis põhineb kohalikul ja ökotoidul, loodusgiidi teenustel jms (www.kuusikunaturefarm.ee). Sellele põhinedes alustas Sirje 18-liikmelise (üks eramuuseum ja 17 erinevat turismitalu Lahemaal) võrgustikuga. Sirje sõnul on ühised koostööprojektid olulised, sest väiksed maaturismiettevõtted ei saa suurt edu saavutada üksi töötades. Tänu esimesele koostööprojektile on valminud ka ühine võrgustiku koduleht (www.ehedad.ee/), mida loodetase arendada teise projekti raames.

See võrgustik on toetust taotlenud juba kahele Leader koostööprojektile kohaliku tegevusgrupi MTÜ Arenduskoda kaudu ning ettevalmistamisel on ka üks rahvusvaheline kootööprojekt kahe Soome tegevusgrupiga Kymenlaakso piirkonnast - projekt „Armastus kohalike toodete vastu“, mis põhineb kohalikul toidul ja käsitööl. Sirje ütleb: „Meie kogemus on näidanud, et võrgustumine on aidanud meie liikmetel saavutada jätkusuutliku arengu eesmärke kiiremini, samuti on aidanud see leida lisa väike- ja keskmiste ettevõtete toetusallikaid. Loe pikemalt: www.ehedad.ee

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo