EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Maanoorte tööhõivest ja selle toetamisest

Allikas: Christiana-Gabriela Kristal, maaeluvõrgustik
14. juuni 2023. a

Maanoored on maapiirkonna tulevikutegijad. Seetõttu on väga oluline neile pidevalt tähelepanu pöörata. Kahjuks on pea kõigis maapiirkondades saanud trendiks et noori rändab maalt ära rohkem, kui sinna kolib. Tihti minnakse küll ära õppima või reisima, kuid tagasi ei tulda enamasti seetõttu, et vanas ja armsas kodukohas ei leita tasuvat tööd.

2023. aasta märtsis ja mais kohtuti Euroopa ÜPP rakendamise kontaktpunkti eestvedamisel selleks, et arutada, kuidas Euroopa maanoorte tööhõivet parendada. Toimusid ka paar fokusseeritumat vahekohtumist ning diskuteeriti olulistel teemadel Twitteris.


Töökohtumised ühes vahepealsete kohtumistega viisid tulemuseni. Kuvatõmmis Euroopa ÜPP võrgustiku esitlusest

Töörühma panustas ligi 40 osalejat 19 liikmesriigist. Enam kui pooled osalejatest kuulusid oma vanuse poolest vahemikku 18 - 30 (töörühma definitsioonis tähendab maanoor alla 30 aasta vanust maapiirkonnas elavat noort). Rohkem infot töörühma tegemiste kohta>>


Osalejate grupipilt 1. kohtumiselt. Euroopa ÜPP võrgustiku veebileht.

Maanoorte tööhõive teemalise töörühma põhiliseks eesmärgiks oli uurida erinevaid lähenemisviise maanoortele jätkusuutlike ja kvaliteetsete töökohtade kättesaadavaks muutmiseks ning anda sisend poliitikakujundajatele. Töörühma esimesel kohtumisel toodi välja, et maanoorte tööhõive võtmeteguriteks on avalike teenuste kättesaadavus, hea infrastruktuur, koolitusvõimalused ning kättesaadavad ja innovatiivsed toetusmeetmed. Võtmevõimalustena toodi välja digitaliseerumine, kaugtöö, võrgustumine ja koostöö ning rohelised töökohad.

Üldisest maanoorte ja tööhõivega seotud statistikast..

On märgata, et maanoorte töötuse määr on kõrgem, kui üldine töötuse määr. Aastate jooksul on haridustase maal paranenud, mis võiks tagada ka paremaid võimalusi tööhõives. Kuid soolise ebavõrdsuse tõttu on maapiirkonna naistel keerulisem tööd leida kui meestel, mis tingib ka selle, et just nemad tõenäolisemalt maalt ära lähevad. Üldine trend liikmesriikides näitab põllumajanduses töötavate inimeste (sh noortalunike) arvu kahanemist. Samas väheneb pidevalt ka maaelanike koguarv. On aga teada, et maal on rohkem neid, kes on endale ise töökoha loonud, kui linnas. Seega on maale jäämise soov andnud tõuke, et alustada ettevõtlusega. (Allikas: "Rural youth employment - setting the scene", Peter Toth, Euroopa ÜPP võrgustik / ÜPP rakendamise kontaktpunkt.)

On loodud mitmeid toetusprogramme, mis aitavad elu maapiirkonnas säilitada ja noori toetada:

  • Erinevad ÜPP toetused
  • Tugevdatud noortegarantii (The reinforced Youth Guarantee)
  • Euroopa Sotsiaalfond (European Social Fund+)
  • Taastamis- ja vastupidavusfond (Recovery and Resilience Fund, RRF)
  • Erasmus+, Euroopa Solidaarsuskorpus, INTERREG
  • Talentide võimestamise mehhanism (The Talent Booster Mechanism) ja muud uued ELi algatused

Lisaks tegeletakse liikmesriikides aktiivselt noorte töötuse vastu võitlemisega erinevate tööturupoliitikate abil. Toetatakse ettevõtlust, hariduse omandamist, erinevates koolitusprogrammides ja praktikatel osalemist ja palju muud, mis kõik võiks aidata noorte võimalusi tööturul parandada.

Noored on ka Euroopa Komisjoni prioriteediks. 2022. aasta kuulutati Euroopa noorte aastaks ning selle raames toimus erinevaid tegevusi, kus noored said anda oma panuse tuleviku kujundamisse. Komisjoni esindaja jagas töökohtumistel, et maaelu pikaajalise visiooni raames on plaanis rakendada erinevaid just noortele suunatud tegevusi. Väga oluliseks peetakse seda, et suudetaks kaasata noorte esindusorganisatsioone tuleviku ÜPP väljatöötamisse. Rohkem infot Komisjoni plaanide kohta>>

Töökohtumistel jagasid osalejad vahvaid projekte, mida nende piirkonnas maanoorte tööhõive parendamiseks ette on võetud.

  Soome Noore LEADERi meetmega (Youth LEADER fund) soovitakse noortele oma kodukoha arendamiseks kätte anda konkreetsed tööriistad. Noored võiksid seeläbi teha just neid tegevusi, mida nemad oluliseks peavad.

Noore LEADERi meede võimaldab noortel endil oma projektide ja äriideede jaoks toetust küsida. Tegevusrühmade töösse on võimalus panustada läbi Noorte tegevusrühmade (Youth action groups), mis võimaldavad noortel arengustrateegiate koostamisse ja otsustusprotsessidesse päriselt panustada. Rohkem infot>>

 

Mis on Erasmus noortele ettevõtjatele (Erasmus for Young Entrepreneurs)?

Erasmus noortele ettevõtjatele annab alustavatele noortele firmaloojatele võimaluse omandada kogemusi teises riigi kogenud ettevõtja juures. Ettevõtlusvahetus toimib sarnaselt erinevatele tudengite õpilasvahetustele.

Osalema on oodatud algajad (ettevõtjad, iduettevõtjad) ning kogenumad, kes oma oskuseid ja teekonda jagama nõustuvad. Väga oluline on, et vastuvõtjal oleks päriselt valmisolek oma praktiliste kogemuste jagamiseks, vastutasuks saab ta võimaluse leida välisriigist partner ning tagasisidet oma ettevõtte tööle. Kui osalemissoov on teele saadetud, siis jääb oodata vaid sobivat partnerit, kelle juurde uusi oskusi õppima minna. Rohkem infot>>

Itaalia Noorte karjaste koolis (A School of Young Shepherds) õpetati noortele karjastele erinevaid olulisi asukohapõhiseid loomakasvatuspraktikaid nii, et asukoht ei oleks piiranguks. Kool oli osalejatele täiesti tasuta ning hõlmas endas kaht nädalat kohapealset koolitust, üht veebikoolitust ning palju tuge edasiste projektide ja äriideede planeerimiseks ning elluviimiseks.  
A School of Young Sheperds - kuvatõmmis slaidiesitlusest

Kooli eesmärkideks oli jagada praktilisi teadmisi, võimaldada võrgustumist, toetada ettevõtlusideede arendamist ühes kohalike kogukondadega, luua võrgustik karjaste ja erinevate muude osapoolte (sh teadlaste) vahel. Projektile plaanitakse ka jätku. Rohkem infot>>

 


Kuvatõmmis Euromontana slaidiesitlusest

Põnevaid projekte maanoorte tööhõive teemal leiab ka Euromontana varamust, mis on küll mägiste piirkondade jaoks, kuid mitmed on oma sisult integreeritavad ka mujale. Järgnevalt toon välja mõned põnevamad.

  • Hispaania projekt Aragón Retorno Joven lihtsustab kodukohast tööpuuduse tõttu lahkunud noorte aragonlaste tagasipöördumist läbi noorte ja ettevõtete vaheliste võrgustike loomise.
  • Poola projekt "Stay in the countryside - it pays off" julgustab noori maapiirkondadesse jääma läbi maaelu arengukavas pakutavate toetuste ja võimaluste esitlemiste.
  • Horvaatia, Bulgaaria, Soome, Norra, Läti ja Islandi ühisprojekti Go remote project eesmärgiks on vähendada noorte tööpuudust edendades kaugtöövõimalusi. Selle projekti kaudu pakutakse koolitusi, mida nõuavad perspektiivikad töökohad ning õpetatakse kaugtöö tegemiseks vajalikke oskuseid.

Rohkem infot Euromontana projektide kohta>>

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo