EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

EIP VÕRGUSTIK: Euroopa Innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 14

Allikas: Euroopa Innovatsioonipartnerluse teeninduspunkt
6. november 2014. a

 

14. oktoobril 2014 ilmus Euroopa põllumajanduse innovatsioonipartnerluse teeninduspunkti (EIP AGRI Service Point) uudiskirja 14. number

  • Inspireeriv idee: Innovatsioon Rumeenia kasvuhoonetes. Kes on see tubli tööline, kes siiski peaks vahepeal pausi tegema? Kui sa arvasid, et tegemist on mesilasega, siis oled õigel teel! Rumeenias, Arad’i maakonnas prooviti kasvuhoonetaimede tolmendamisel uuenduslikku meetodit.
    Piirkonnas pritsiti kasvuhoonetomateid tavaliselt hormooniga, et nende kasvu stimuleerida. Kuid antud meetod on vaevarikas, nõuab palju aega ja kulutusi ning tulemused ei vasta tihtipeale põllumajandustootjate lootustele. Projekti taga olev meeskond otsustas tuua kasvuhoonetesse mesilased, kes kõiki taimi korraga tolmendaksid. Käesolev praktika on näidanud väga häid tulemusi ja andnud tugeva eelise rikkaliku saagi saamiseks. Loe lähemalt
    SIIT

  • www.EIP-AGRI.eu: sinu veebileht! Uus EIP-AGRI veebileht alustas käesoleva aasta septembris ning kõiki huvilisi oodatakse kasutajaks registreerima. Loodetakse, et veebilehest saab oluline koht innovatsiooni edendamiseks Euroopa põllumajanduses ja metsanduses.
    Registreeri SIIN ja kasuta ära pakutud võimalusi innovaatiliste ideede elluviimisel ning aita kaasa võrgustiku tekkimisele:
    Jagage teistega oma innovatsiooniprojektide ideid.
    Leidke vajalikku informatsiooni, koostööpartnereid ja muid ressursse, mis võivad olla uue teadusliku projekti arendamisel kasulikud. Tutvu „kohtumispaigaga” SIIN
    Loe päevakajalisi trükised ja uudised ning vaata, milliseid põnevaid üritusi EIP-AGRI valdkonnas toimub.

  • EIP-AGRI seminar: Vajalikud sammud töörühmade loomiseks. Põllumajanduse peadirektoraat korraldab seminari "EIP töörühmade loomine ja EIP võrgustumine maaelu arengu programmides“. Seminari peamine eesmärk on toetada maaelu arengukavade (MAK) korraldusasutusi EIP-AGRI töörühmade loomisel.

    Üritus keskendub kahele põhiteemale:
    • Kuidas korraldada EIP-AGRI töörühmadele suunatud taotlusvooru (arusaamine EÜ õigusaktidest ja suunistest)?
    • Kuidas korraldada EIP-AGRI võrgustikku riiklikul / piirkondlikul tasandil? Võrgustik keskendub innovatsioonile ja on seotud innovatsiooni- ja nõustamisteenust pakutavate institutsioonidega.
    Üritusel osalemine ainult kutsetega.
    Toimumiskuupäev ja –koht: 18. – 19. november 2015 Brüssel, Belgia.

  • 80 eksperti EL riikidest arutavad valgurikaste kultuuride kasumlikkuse üle. "Kuidas tõsta valgurikaste kultuuride kasumlikkust Euroopa Liidus?" Küsimusele vastuse leidmiseks on DG AGRI kokku kutsunud 80 võtmeisikut. Kutsutud on otseselt seotud proteiini tootmisega nt tootjad, teadlased, toidu- ja söödatööstuste esindajad, avaliku sektori organisatsioonid, kolmanda sektori ühingud ja talunikud erinevatest EL riikidest.
    Osalejad vaatavad üle ideid, mis laekusid EIP-AGRI fookusgrupilt „Valgurikkad kultuurid“ ning uurivad koostöövõimalusi valgurikaste kultuuride tootjate, söödatootjate ja tarbijate vahel kogu väärtusahela ulatuses.
    Üritusel osalemine ainult kutsetega.
    Toimumiskuupäev ja -koht: 26. – 27. november 2014 Budapest, Ungari.
  • Interaktiivne seminar: bio-ohutus Euroopa Liidus. EIP-AGRI proovib ergutada innovatsiooni, et aidata kaasa konkurentsivõime kasvule ja Euroopa põllumajanduse jätkusuutlikkuse tagamisele. Korrektsed bio-ohutuse tagamise meetmed on oluliseks jätkusuutlikkuse aluseks.
    DG AGRI korraldab 22. – 23. jaanuaril 2014 Brüsselis bio-ohutust käsitleva seminari, mille eesmärgiks on aidata kaasa "bio-ohutuse" innovatsiooni tekkimisele linnuliha tootmises ning mäletsejate ja sigade kasvatamises. Seminaril tehakse kindlaks peamised elemendid, mis aitavad tagada bio-ohutust ning selgitatakse välja parimad tavad. See soodustab koostööd põllumajandustootjate, loomaarstide, nõustajate ja valitsuse ning selle tulemusena peaks parimaid praktikaid rohkem rakendatama. Veel uuritakse seminaril välja, millised oleksid antud valdkonnas vajalikud teadusuuringud.
    Üritusel osalemine ainult kutsetega.
    Toimumiskuupäev ja -koht: 22. – 23. jaanuar 2015 Brüssel, Belgia.


  • Horisont2020: Pane kuupäev kirja! 21. novembril 2014 toimub Brüsselis infopäev, mille teemaks on „Horisont 2020 taotlusvoor: Ühiskondlikud probleemid 2” („Societal challenges 2”). Rohkem informatsiooni ürituse kohta leiad SIIT
  • Seasõnnik rahaks. Vaatamata sellele, et sead on ühed maailma puhtaimad olendid ei ole seafarmide puhastamine kaugeltki mitte lihtne ülesanne. Sõnniku suured kogused ja heitgaasid muudavad olukorra laudas ebameeldivaks. Samas on sealägast võimalik eraldada väärtuslikku toitainet. ELi poolt rahastatud projekt „Efektiivne soojus” („EfficientHeat“) keskendub jäätmekäitlusele ja annab seakasvatajatele võimaluse seasõnnik rahaks muuta. Loe edasi SIIT
    Leia rohkem edulugusid HORISONT 2020 VEEBILEHELT
  • Jäätmete kompostimine. REFERTIL projekti kaudu on ellu viidud rakendusuuring, mille eesmärk on linnades tekkinud orgaanilised jäätmed, toiduainetööstuse kõrvalsaadused ja talu orgaanilised jäägid ümber töödelda ning muuta see aktiivsete põllumajandustootjate jaoks kasumiks – Vaata rohkem nende KODULEHELT
    Viimase kolme aasta jooksul on 14-liikmeline konsortsium töötanud selle nimel et, vähendada mineraalväetiste ja kemikaalide kasutamist põllumajanduses ning taaskasutada orgaanilisi jäätmeid efektiivsemalt ja ökonoomsemalt näiteks komposti tegemisel.
    Biosüsi on taimse ja / või loomse päritoluga biomass, mis on karboniseeritud madalal temperatuuril ning mida saab kasutada fosfori allikana mulla väetamisel. Projekti üheks eesmärgiks oli hoiduda ka tööstuslikust lähenemisviisist tootmisele.
    Väljatöötatud lahendus on ohutu, orgaaniline ja looduslik alternatiiv mineraalväetiste ja kemikaalide kasutamisele ning võimaldab samal ajal jäätmeid ära kasutada. Loomse päritoluga biomassist valmistatud süsi on orgaaniline fosfor väetis, mis säästab mulla mikrobioloogilist elu ning mida iseloomustab erinevate mineraalainete kõrge sisaldus.
    Juba 2004. aastast on toimunud põldkatsed ning need on näidanud, et antud meetod töötab hästi. Projekt rahastati Euroopa Liidu seitsmenda raamprogrammi eelarvest. Rohkem infot leiate
    SIIT
  • Foorum põllumajandustootjatele ülemaailmse satelliitnavigatsioonisüsteemi kasutamisest loomakasvatuses. Precision põllumajandus aitab taludel vähendada kulusid ning tagada, et nende tegevus on veelgi keskkonnasõbralikum. Ülemaailmne satelliitnavigatsioonisüsteem (GNSS) muudab põllumajandustootjate tegevuse tõhusamaks – nimelt saab satelliitide signaale kasutada selleks, et määratleda mõnd kohta erilise täpsusega.
    UNIFARM projekt loodigi eesmärgiga julgustada kasutama Precision põllumajandus meetodeid, kuid mis on hetkel veel üsna haruldane. Seetõttu on veel vara luua üle-Euroopalist võrgustikku, kus põllumehed saaksid GNSSiga seotud küsimustes koostööd teha.
    Praegu tuleb luua seoseid olemasolevate võrkude ja platvormidega, mis suurendab teabe ja teadmiste vahetust. Projekti meeskond otsustas luua online foorumi, mis on hea viis tutvustada GNSS teemat talunikele ja laiemale avalikkusele ning panustada olemasoleva tehnoloogia arendamisse ja kasutulevõttu.
    Antud projektil on mitmed kokkupuute punktid EIP-AGRI võrgustikuga. Näiteks saab infot EIP-AGRI kodulehe kaudu levitada, luua spetsiaalne fookusgrupp või lõigata kasu Horisont 2020 võimalustest. Projekt rahastati Euroopa Liidu seitsmenda raamprogrammi eelarvest.
    Rohkem infot leiate SIIT
  • Põllumajanduse ja metsamajanduse headest tavadest tulenevad ideed uute teadusuuringute rakendamiseks. Kas oled talunik või töötad metsanduse või põllumajanduse sektoris? Millisele olulisele küsimusele ootaksite vastust teadlastelt? Palun andke nendest teada ning täitke EIP-AGRI veebilehel vastav ankeet, mille leiate siit.
    EIP-AGRI teeninduspunkt koostab aastaaruande, mis koosneb teie poolt püstitatud vajadustest teadusuuringute läbiviimiseks ning fookusgruppide töö ja seminaride tulemustest.

  • Uutele taotlustele aruka põllumajanduse valdkonnas on suunatud 4 miljoni eurot. "Toetus on suunatud eeskätt IT-firmadele ja väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele (VKE), kes otsivad rahastust uute või uuenduslike info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate rakendamisele ja teenuste väljatöötamisele suunatud projektidele põllumajandusvaldkonnas. 15. septembril avas „SmartAgriFood“ ametlikult taotlusvooru, et toetada uue põlvkonna rakenduste ja teenuste väljatöötamist.
    Uued IKT lahendused peavad olema suunatud põllumajandustootjatele ja toidutootjatele, et aidata neil tõsta tootlikkust, vähendades samal ajal negatiivset mõju keskkonnale. Uus tehnika, andurite võrgustikud ja arukas IKT on olulised märksõnad toimivale põllumajandusele! Tutvu tingimustega SIIN

  • Mida uut toimub põllumajandusliku innovatsiooni maailmas veel? Järgmise paari kuu jooksul toimuvad kogu Euroopas mitmed huvitavad üritused erinevatel põllumajanduslikel teemadel, näiteks bioloogia, produktiivne ja jätkusuutlik loomakasvatus ning koostöö toiduaine sektoris. Vaata sündmuste kalendrit SIIT. Kui teil on infot lähikuudel toimuvatest huvitavatest temaatilistest üritustest, siis EIP-AGRI teenuspunkt palub sellest teada anda e-posti aadressil: newsletter@eip-agri.eu

           Loe uudiskirja SIIT

 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo