EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EPKK INFOLEHT: Rootsi tahab saada juhtivaks kulinaariariigiks

Allikas: EPKK e-infoleht
17. aprill 2014. a

2008. aastal tuli Rootsi maaeluminister Eskil Erlandsson välja visiooniga, et „Rootsist saab 2020. aastaks Euroopa juhtiv kulinaariariik“. See visioon puudutab kogu ühiskonda, sh toiduainete sektorit. Tegemist on pigem poliitilise visiooniga kui programmi või projektiga.

Visioon vajadust põhjendati töökohtade loomisega, eesmärgiks oli 20 000 uut töökohta aastaks 2020.

Visiooni loomise ajal polnud kulinaaria Rootsi kui turismi sihtriigi turundamisel eriti olulisel kohal. Kui Prantsusmaa puhul rõhutatakse kohalikku kööki kui tähtsamat põhjust riigi külastamiseks, siis Rootsi köök oli 2009. aastal alles 12. argument Rootsi kui turismi sihtriigi turundamisel.

Alates 2008. aastast on Rootsi toidu eksport kasvanud 34%, toiduettevõtete arv on suurenenud 11%, tekkinud on 9100 uut töökohta. Paranenud on toidu avalike hangete korraldamine, mille tulemusel on kohalikel toidutootjatel paremad võimalused hangete võitmiseks. Selleks loodi süsteem kohalike omavalitsuste nõustamiseks (teatavasti ei tohi hanked minna vastuollu EL reeglitega). Turistid kulutavad toidule 30% rohkem raha. 74%
rootslastest usuvad, et Rootsi toidukultuur on viimastel aastatel paranenud ja 80% rootslastest usuvad, et kohalik toit on kõrge kvaliteediga.

2008. aastal loodi visioon, 2009. aastal võeti vastu tegevuskava, 2010. aastal suurendati visiooni  elluviimiseks vajalikku eelarvet ja võeti vastu  kommunikatsioonistrateegia.

Eesmärgi saavutamisse on kaasatud erinevad osapooled: valitsus ja ministeeriumid, ametkonnad, valitsusvälised organisatsioonid, ettevõtted, kohalikud omavalitsused, võrgustikud jne.

2012 viidi läbi vahehindamine aastate 2008-2012 kohta. Tegevuste vahehindamine näitas, et huvigrupid on hästi kaasatud ja eesmärkide täitmine on üldiselt läinud hästi, siiski on valdkondi, kus arengud pole olnud piisavad.

2013. aasta lõpus võeti vastu uus kava, mille raames struktureeriti ümber olemasolevaid eesmärke ja lisati uusi. Rohkem tähelepanu pöörati toidusektori jätkusuutlikkuse ja rahvatervise aspektidele.

Tähelepanu keskmes on järgmised valdkonnad: esmatootmine, avalik toitlustamine, toidutöötlemine, kaubandus, restoranid ja toiduturism.

Uuendatud lähenemises pööratakse suuremat tähelepanu ka kodumajapidamistele ning kodusele toiduvalmistamisele, mis tähendab automaatselt, et tegevustesse tuleb haarata ka kaubandus.

Kava eesmärkideks on näiteks: Rootsi toidutootmise suurendamine, toidutöötlemisettevõtete arvu 20% kasv, toiduekspordi kahekordistumine, tipprestoranide paiknemine Rootsi erinevates piirkondades, Rootsi toitu tarbimise suurenemine välisturistide poolt.

Tegevusi rahastatakse maaelu arengukavast, Euroopa Kalandusfondist, riigieelarvest ja erasektori poolt. Alates 2008. aastast on investeeritud kokku 1,8 miljardit Rootsi
krooni.

Konkreetsetest tegevustest on maaelu arengukava raames toetatud investeeringuid, restoranides müüdava toidu käibemaksu vähendati poole võrra, avaliku toitlustamise parandamiseks loodi kompetentsikeskus, toidu avalikeks hangeteks loodi suunised, vähendati tapamajade tasusid, loodi toiduekspordi soodustamise programm, arendati gastronoomilisi piirkondi, parandati
ulukiliha käitlemise taristut, loodi piirkondlikud toidusaadikud jms.

www.tryswedish.com

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
TAS:Sibulatee ootab Peipsi äärde kalapuhvetite päevale 3500 külalist
PRIA: Pindala- ja maaelu arengu loomapõhiste toetuste taotluste vastuvõtt algab sel aastal 20. mail
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo