EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

SÕNUMITOOJA: Toetada tuleks piirkondlikku toidujulgeolekut

Allikas: Sõnumitooja, autor Sirkka Pintmann
16. aprill 2014. a

Kohaliku toidu all mõistetakse kodumaist või piirkondlikku pärit­olu toidutoorainet või sellest too­detud toiduaineid. Mõiste on liiga lai, kuna siia võib liigituda ka töös­tusliku tootmise tulemus, mis ei ole kindlasti üksi see, mida kohali­ku toidu all peamiselt silmas tahe­takse pidada.

Lisamärkus „tervislik" seab samuti laialivalguvad piirid. Osa­de inimeste meelest on tervislik vaid toortoit, teised leiavad, et ter­vislikud on põhjamaades ka loom­sed valgud, näiteiks, seapekk ja fermenteeritud toidud. Kellel on õi­gus, pole aimugi, küllap kõigil, kes üldse kohaliku ja tervisliku toidu peale mõtlevad.

Kui meie pere ja teised samas piirkonnas elavad pered eelistavad toitu lähipiirkonnast, siis on ümb­ruse talunikel tööd, et lahinaabreid toita. Kui juhtub midagi, näiteks idavaenlased on tankidega teel või maailma jumal, Naftakraan, kee­ratakse kinni, logistikafirmad ei tea, mida teha, siis me saaksime koos oma kogukonnaga elada ra­humeeli edasi. Sest põhitoit on olemas. Sellises olukorras on meil ellujäämiseelis linnarahva ees.

Eelmisest mõttekonstruktsioonist lähtuvalt - tuleks suhtuda ko­haliku toidu kättesaadavusse kui piirkondlikku toidujulgeolekusse.

Euroopa Liidu toetusrahaga tekib selles valdkonnas kääriefekt - igasugused fondid toetavad küll kohaliku toidu tootmist, aga soo­vitavalt ekspordiks. Tulemus on, minge Tallinna trendikasse poodi ja näete: 15 sorti chutneyd õunast, ploomist, kuremarjadest, hind 4-6 eurot 30 grammi eest. Kõigil nen­de potsikute tootjatel on tagatas­kus ekspordiplaan, sest see on ain­sana projekti mõistes kasumlik.

On muidugi ka elementaarseid kohalikke toiduaineid, kuid ikka­gi vähemuses. Samas on need pisipurgi-pudinad ka toredad, kuid minu arvates võiks olla seekõrval-tegevus elementaarse ja peamise tootmisel, mitte vastupidi.

Kohaliku toidu all mõistame lähipiirkonna esmatoodete käitle­mist ja selle tulemusena toodetud elementaarseid toidukaupu (pagaritooted, meiereitooted, mahlad, moosid, hoidised, vorsti- ja juustutooted), ning muid käideldud toidutoorained söödavates variat­sioonides. Nende toodete sihtg­rupp on kohalik elanikkond.

Teiseks mõistame kohaliku toi­du all esmatoodete käitlemist ja saadud eksklusiivseid, eristuvaid, rahvuslikke, piirkondliku eripära edasiandvaid või suveniiri väärtust kandvaid toidukaupu, mille sihtg­rupp on piirkondlik turist või ko­halik elanikkond.

Mingit kasu pole, kui saksa tu­rist sõidab jalgrattaga mööda minu talust, mis asub 5000 aastat vanal asulakohal. Kirub kehva teed ja homme ostab Solarisest minu teh­tud moosi. Sõpradele räägib, et Eestis oli igav, ainult see Estonian Local moos on ok, seda saab Tal­linnast. Ja mina sain moosi tegemi­seks maaelu edendamiseks suuna­tud Leader-programmist raha.

Kui uude Leader-strateegiasse kirjutada üheks meetmeks kohali­ku toidu tootmine ja arendamine, on võtmeküsimus turunduslik -milline on sihtgrupp. Lisapunkte võiksid saada projektid, mille abil tehakse tooteid mahemärgiga.

Loomulikult kasvavad ettevõt­likumad tootjad suuremaks, teki­vad ressursid turustada kaupu lähipiirkonnast kaugemale. Piir­kondlikel tootjatel on võimalus ühineda, jagada tootmis-, logisti­ka- ja turunduskulusid.

Kohaliku toidu teadvustatud tarbimisel edeneks maaelu ka sot­siaalses mõttes. Toidu ostmine tootjatelt, keda tunned, paneb neid pingutama kvaliteedi tagamisel, et luua jätkusuutlik äri. Tarbijate ette­panekud oleksid otse adresseeri­tud tootjale. Vastastikune suhtlus tugevdab kogukonnatunnet.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo