EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

E24: Koksvere veskile annavad leiba pagarid ja terviseteadlikud tarbijad

Allikas: E24, autor Laura Sumiste
20. september 2014. a

Viljandimaal asuv Koksvere veski on sisuliselt ühemehefirma. Selle peremees Ants Tamme teeb peaaegu kõike ise – varub vilja, käib Ukrainast veskile varuosi ostmas, jahvatab, sõidutab kauba poodidesse laiali. Vaid pakkimisel võtab abikäsi lisaks.

Ants Tamme möönab, et rikkaks väikese veski pidamisega ei saa, kuid vähemalt on tööd ja sellest elab ära. Ta lisab, et veskipidajale teevad rõõmu kaks viimase aja suundumust – juurde on tulnud pisemaid pagarikodasid, kes vajavad kõik erinevaid jahusid, ning tarbijad käituvad järjest terviseteadlikumalt, osates hinnata täisteraviljast ja mahetunnustusega tooteid.

«Siin vahepeal oli lausa niisugune laine, et erinevad pagarid hakkasid mahetooteid tegema. Päris mitmed võtavad oma tooraine minult, nii et mina olen uute pagarite tulekust kahtlemata võitnud,» rõõmustab Ants Tamme.

Viis aastat tagasi tegevust alustanud veski on tänaseks kasvatanud tootmismahte neli korda, tootes eelmisel aastal umbes 50 tonni erinevaid teraviljatooteid. Ants Tamme sõnul jagub veskil tehnika poolest jõudlust palju rohkemakski, kuid tootmismahtude kasvamine tähendaks, et see ei saaks enam ühemeheveski olla, sest ühe mehe kätest jääks kõigi tööde tegemiseks väheseks.

Seepärast Ants Tamme kasvuplaanidega ei kiirusta ning ei näe vaeva toodete reklaamimisega. Kui veski alustas, pani mees vaid kontaktid telefoniraamatutesse – see on kõik, mida ta on veski «turundamiseks» teinud. Nüüdseks pole Tamme enam telefoniraamatussegi kontakte lisanud. «Mind leitakse niigi üles. Paki peal on telefoninumber kirjas. Kes tahavad, helistavad,» räägib tagasihoidlik mees.

Koksvere veski kõige menukam toode on täisterarukkijahu, järgnevad täisterakaerahelbed ning erinevad püülijahud. Vilja ostab ta erinevatelt kasvatajatelt. «Tänavu on natuke peamurdmist õige vilja saamisega. Praegu ei ole veel õiget kohta leidnud, aga eks kuskilt ikka leiab,» lausub ta ja selgitab, et vili peab olema niisugune, et sellest saadava jahu kerkimisomadused oleksid stabiilselt head. «Ei saa müüa pagarile jahu, millest üks päev tuleb ühtmoodi sai ja teine päev teistmoodi,» selgitab ta, et kvaliteet peab ühtlane olema.

Ants Tamme töötas aastaid Tamsalu teraviljatööstuses tehnikajuhina, kuid kaotas firma pankroti tõttu kümme aastat tagasi töö. Seejärel oli mees abiks ühele Soome ettevõtjale, kes üritas Viljandimaal oma veskit käivitada, kuid loobus lõpuks plaanist.

Niisiis on oma veskini jõudmine Ants Tamme jaoks ka juhus või õigemini juhuste puudus – erialast tööd ei olnud mujalt võtta, kui tuli seda ise enda jaoks luua. Ants Tamme nendib, et ehkki Tartu Milli turuhaare on väga lai, jääb suurtegija kõrval ruumi ka väikestele, n-ö nišiveskitele, millest on kohati puuduski. «Praegu on selline vahepealne aeg, kus vanemad möldrid jäävad pensionile ja on tekkinud puudus väiksematest veskitest. Väike veski töötab paindlikult ja kui keegi tahab oma viljast midagi teha, siis siin saab kõik tehtud.»


MAAELUVÕRGUSTIKU LISAINFO:

  • Kohaliku toidu teemaleht Maamajanduse Infokeskuse veebilehel www.maainfo.ee/

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo