EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Turus arutati tuleviku turismitrendide üle

Allikas: Maaeluvõrgustik, Ave Bremse
14. november 2017. a

Turus arutati tuleviku turismitrendide üle

 
10. Läänemere turismikonverents, mis liigub mööda Balti mere äärseid riike ja linnu, toimus seekord Soome kunagises pealinnas Turus 2.-3.novembril 2017. Peateemaks oli turismi tulevik ja sel teemal võtsid sõna nii turismikorraldajad, ametnikud kui eksperdid ja teadlased. Maailm muutub ja turism ühes sellega, aina olulisemaks saab maaturismi osakaal. Tänapäeva infotehnoloogia võimalused leida meelepärane külastuse sihtkoht või turismiteenus paneb uued nõudmised ka turismiteenuse arendajatele – individuaalne elamuse otsimine on suuremas fookuses kui kunagi varem. Tuntud kaubamärk ei pruugi tagada külaliste rahulolu. Hinnatakse mitmekesisust ja kohalikku.Turismifoorumi info on leitav: www.balticseatourism.net

Fotodel: Turu kesklinna vaated: toomkirik, Aura jõgi ja hubased puitmajad

Globaalsel turismiturul on Põhja- ja Baltimaad aina suuremat huvi äratamas. Näiteks Soomes on turismi arendamisega viimastel aastatel saavutatud päris palju, ka maaturismi vallas. Turismi osakaalu tõus Soomes oli lausa 16%, mis võrreldes varasema 3-4% on väga hea number. Suuremat tähelepanu on äratab siinne saarestik, rannaalad ja kohalik kaup. Põhja- ja Baltimaad peavad ühiselt töötama piirkonna turismiteenuse arendamiseks. Peame mõtlema, kuidas uutele turistidele atraktiivsed olla. Mida kaugemalt meid vaadata, näiteks Aasiast, seda väiksemad me paistame.

 

Fotodel: Eesti Maaeluvõrgustik tutvustas messialal näitust "Maaturismi edulood" inglise keelset versiooni. Näitus valmis koostöös MTÜ Eesti Maaturism

Digitaliseerimine kaasaegse turismi võtmekoht

Üks võtmekohti kaasaegses turismiarengus on digitaliseerimine. Tänast seisu võib võrrelda omaaegse tööstusrevolutsiooniga. Uue sajandi kommunikatsioon on trükiajakirjanduse asemel internetis ning transpordi vahendid kiired ja mitmekülgsed.

Tänapäeva reisija eelistab oma reisi ise korraldada, populaarsust koguvad äpid, mis pakuvad sulle soovitusi mõne sekundiga. Seda nii koha, transpordi kui majutuse osas. Populaarsust koguvad maapiirkonnad aga sealsetele ettevõtjatele on head digiühendused väga olulised.

Piirkonnas, kus digitaliseerimine jätab soovida, takerdub ka turismitoodete arendamine ja müük.

Probleemiks võib olla infotehnoloogia kiire areng, alati ei jõua jälgida, mis on uut. Väikestel ettevõtetel ei ole vahendeid tehnoloogiasse investeerimisel, või võimekust leida infot millist seadet või tarkvara hankida.

 Fotodel: 1. Esimese päeva konverentsi toimumiskoht. 2.-3. Enne konverentsi Korraldas Turu linna turismiinfo ringkäigu

Ahaa efekt!

Tehke nii, et külalised sooviks tagasi tulla. Väljapanekud atraktiivsemaks ja interaktiivsemaks. Kui turist saab osaleda ja olla aktiivne, siis ta on rohkem rahul. Pakkuge turistile põnevaid võimalusi, esitage väljakutseid. Siia sobivad nii öised aktsioonid, turistide mängud ja ülesanded. Võimalused boonuspunkte koguda või oma tegevuste kaudu jõuda erinevatele tasemetele. Võistlusmomendid ja põnevus jätavad suurema elamuse ja soovi tagasi tulla.

Fotodel: Käsitöömüügi kauplus. Kaunis kujundus ja kvaliteetne teostus kutsub ostma

Doerz – linnakultuur

Põneva turismiteenuse eestvedaja Turus on Tomi Virtanen, ettevõtte „Doerz“ asutaja ja juht. Tema veebilehel beta.doerz.com on juhtlauseks „100 coolest things to do with locals“ Ta noppis idee New Yorgist, võimalusest osaleda vahetult kohalike linnlaste elus. See seisnes lihtsas võimaluses inimestega koos süüa teha ja seda siis ühiselt süüa. Väga lihtsad kohalikud asjad avaldavad suurt muljet. Loomulikult saab siia lisada ka linnaelu põnevamaid kogemusi.

Kuidas ja mida oma linnast näidata neile, kes ei hooli  näiteks ajaloolistest hoonetest või asjadest vaid soovivad osa saada üldisest linnakultuurist. Näiteks linnakultuuri safari. See võib olla selline kogemus, mis alatiseks meelde jääb! Soovitakse elada ja osaleda kohalikus elus. Veeta aega kellegi kohalikuga, osaleda tema igapäeva elus.  Millistes kohvikutes käiakse, millistes poodides, kuidas oma igapäeva asju aetakse jne. Isegi vanaemaga poeskäigud on elamus. Kas see saab jätta  suure ja emotsionaalse mulje. Söömine ja söögitegemine koos kohalikega.

Doerz laiendab oma äri nüüd ka Taanis. Igas linnas on mingid vahvad asjad, mida koos teha.  

 

Fotodel: Tomi Virtanen, ettevõtte „Doerz“ asutaja ja juht. Linnakultuuri elamuste pakkuja Turus

Iidne linnus ja Posanka kuju

Turu on kuulus oma linnuse ja toomkirikuga. Samas on edukalt loodud ka kaasaegset ja huvitavat ja sellega maailmas tähelepanu võidetud. Suurima SPA lähistele on paigutatud suuremõõtmeline plastist kuju - Posanka. See on veider kuju, mis on juba jõudnud 10 maailma kõige veidrama linnaskulptuuri nimekirja. Samas ei ole varsti Turus turisti, kes ei sooviks seda oma silmaga näha.

Fotol: Posanka kuju on saanud uueks Turu sümboliks. Muumid suveniiridena

Lihtsad kohalikud asjad

Maailmas, kus on hakanud domineerima suured kaubamärgid on inimestel  soov leida ja tarbida unikaalseid ja kohalikke tooteid. Populaarsust koguvad lihtsad kohalikud asjad, näiteks kohalike väiketootjate toodang. Tõusev trend on keskkonna säästlikkus. Konverentsil esines väikeettevõtja, kes kasvatab aedvilju ja arendab kalakasvatust.  Ta kasutab tootmisjääke oma majapidamises ja vähendab seega ka fossiilsete kütuste kasutamist. Seal samas on tal ka restoran ja väike pood. Näiteks  võõrustavad nad pea iga nädal välisgruppe oma aias, keda huvitab sellise ringmajanduse võimalus. Mahetoidu turism on üks kasvava trendiga turismiliike.

Turismi areng peab meeldima kohalikele elanikele

See, et sinu kodukohas käivad turistid, peab meeldima ka kohalikele elanikele. Turist soovib olla piirkonda teretulnud. Oma piirkonda turistile müüa peab olema siiras ja motiveeritud, nii saavutatakse oodatust suurem edu. Turistid hindavad kohalikke lugusid, mahetoitu ja tooteid. Turismiarendajad peavad ka seda rolli tõsiselt võtma. See on turismipoliitika kujundamise väljakutse.

Eesti EHE-märgis

Raili Mengel, MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht, esines ettekandega teemal kuidas Eestis on  välja arendatud ökoturismi kvaliteeti esindav EHE-märgis ja mida see Eesti turismiarenduses tähendab. EHE  – see on Ehtne ja huvitav Eesti!  Märgis esindab just sellist turismi tuleviku trendi, millele tähelepanu suureneb.  Väiketootja tegutsemine turismialal ei ole kerge, seega on oluline neid tunnustada ja motiveerida. Tore oli tõdeda, et see leidis tunnustust ka konverentsil.

 Fotodel: Raili Mengel töörühmas EHE-märgist tutvustamas. Töörühma juhtis Cinzia De Marzo (Brüssel)

Kui palju turism muutub?

Üheks huvitavamaks kõnelejaks oli teise päeva üks peakõnelejaid Frank Cuypers, teadlane Belgiast, kelle loengud on oodatud üle maailma. Ta sõnastas oma ettekande: „Turismi lõpp, nagu me seda seni tundsime!“ Nopped pikast ja mitmekesisest ettekandest:

Turundamisest rääkides peab tähele panema, et mõned linnad või kohad on enda turundamise lõpetanud, näiteks Amsterdami linn või Tai riik. Seda kas ei vajata enam või on piirkond juba väga ülerahvastatud. Mõned piirkonnad on muutnud otsustavalt turunduse strateegiat. Barcelona loobus enda kuvandist kui odavlendude sihtpaigast, kuna tuli liiga palju tudengeid, kes ei soovinud teenuseid osta, ööbisid randades jne. Linnale jäi korravalvuri ja koristaja roll.

Fotodel: Frank Cuypers (Belgia). Tõdegem, et turism muutub. Teise päeva konverentsipaik

Marketing - kuula inimesi ja paku neile, mis neid huvitab.

Kuidas teha tänapäeval õiget marketingi, millised logod töötavad, mis kutsuvad kuhugi. Pole olemas kohaturundust ilma selle piirkonna elaniketa. Müüge oma kohti läbi lugude, mis puudutavad emotsionaalselt.

YouTube on täis sarnaseid kohaturundus videoid, tihti on need liiga sarnased ja ei veena. Ta vaatas koos oma tudengitega ilusaid tutvustavaid videoid ja varsti olid kõik tüdinenud – jälle ilusad vaataed, hea toit ja sõbralikud inimesed.

Inimesed ei tule kohale ainult sellepärast, et hotell on mugav või lennuliin hea - nad tulevad kui on midagi teha ja on huvitav.
Püüdke pigem pakkuda midagi erilist. Kui sündmus on eriline, siis vahel isegi ilma mugavusteta üritus tõmbab kohale tuhandeid. Tuleb kuulata inimesi, ja arvestada sellega mis neid huvitab.

Keskenduge niši turismile, inimesteke kes soovivad realiseerida oma huvialasid ja obisid. Näiteks linnuvaatlejad. Kes on ka samas looduse hoidjad ja huvilised.

 

Fotodel: Turu linnus pakub renessansi stiilis õhtusööke. Siia kuulus ka ilma kahvlita söömine, toistiilsed riided ja t

Turunduse erinevused

Analüüsides turismi turunduse erinevusi Euroopas, Ameerikas ja Kanadas tõdes Cypers, et erinevused on selles, kes marketingiga tegeleb! Kui Euroopa Liidus tegeleb mainekujundust peamiselt riik, siis USA-s erasektor. Kanada on seal vahepeal ja seal tegelevad asjaga mõlemad. Euroopas on turismisektoriga tegelejaid palju ja igal tasandil läheb natuke kaduma.

Turismiarengut tuleb vaadata pikaajalises perspektiivis, arvestada kohalikega, leidke õige tasakaal külastajate, ettevõtete ja kohalike elanike vahel.


Turismiteenuse pakkuja ja hariduse

Uute ja vajalike oskuste omandamine on turismiettevõtjale vajalik. Uut informatsiooni on vaja koostöö  ja uute turismitoodete arendamiseks, teabe saamiseks kohaliku traditsioonilise toidu ja kultuuri kohta, rahvusvahelise kompetentsi kaasamiseks jms. Samas on tõsine küsimus, kas väikeettevõtjatel on aega ja võimalusi osaleda täiendkoolitustel.

Läänemere turismikeskuse loomise idee

Läänemere turismifoorumi korraldajad ja partnerid on võtnud suuna luua tuleviku tegevuste koordineerimise jaoks BSTC - Baltic Sea Tourism Centre. Eesmärgiks on teha Läänemere piirkonnas koostööd, arendada ühiselt välja tuleviku trende ja turundada piirkonda.

Siin nähakse võimalus pikaajaliseks koostööks. Järgmised sammud oleks strateegia ja äriplaani loomine, juristidega läbirääkimised, partnerite leidmine. Ideed on alles töös, ettepanekud on teretulnud.

Ettepanekud võib saata Michael Deckert (Berliin) m.deckert@dwif.de


Fotodel: Läänemerekonverentsi arutelupaneel. Turu annab korraldamise järje üle Riiale

Konverents 2018

Läänemere maade turismifoorumi korraldamise järjekord aga läheb Lätti Riia linna. Kuna turismi osakaal suureneb ja trendid muutuvad, siis soovitaks osalemist erinevatele piirkonna arendajatele. Järgmisteks kohtumisteks on aga juba mõtteid küllaga! Edu Eesti turismivaldkonna ettevõtetele ja eestvedajatele!

Vaata fotogaleriid: maainfo.ee/index.php


Samal teemal:

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo