EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

KESKKONNAMINISTEERIUM: Valitsus toetas ettepanekut muuta kõik kutselised kalapüügilaevad Peipsi, Lämmi- ja Pihkvajärvel reaalajas jälgitavaks

Allikas: Keskkonnaministeerium, pressiteade
27. november 2014. a

 Valitsus kiitis heaks kalapüügiseaduse eelnõu, mis tõhustab järelevalvet kutselisel kalapüügil. Muudatuste kohaselt muutuks alates 2015. aasta septembrist kõikidel kutselistel kalapüügilaevadel Peipsi, Lämmi- ja Pihkvajärvel kohustuslikuks kasutada GPS-jälgimissüsteemi.

Kohustus kasutada GPS-jälgimissüsteemi kehtib praegu üksnes põhjanoodaga püüdvatele laevadele. Järelevalve tõhustamiseks näeb kava ette GPS-jälgimissüsteemi kasutamist kõikidele kutseliste kalurite laevadele Eesti suurimates sisevetes. „Suurte kulutuste pärast kalurid muretsema ei pea, sest jälgimissüsteemide paigaldamiseks saab küsida riigilt toetust läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse,“ selgitas keskkonnaminister Mati Raidma. Nõue puudutab ligikaudu 350 alust.

Kalapüügiseaduse muudatuse eelnõuga tõstetakse karistuse ülemäära 3200 eurolt 32 000 euroni. Seda seetõttu, et järelevalve statistika on näidanud, et ettevõtjaile määratud trahvid ei mõjuta nende käitumist piisavalt. Seni kehtinud karistusmäär on püsinud muutumatuna 2003. aastast alates. „Rikkumisele järgnev karistus peab olema proportsionaalne rikkumise raskusastmega, et ära edaspidi tõhusamalt ära hoida samalaadseid rikkumisi,“ üles Raidma. Laiendatakse ka kalavarudele tekitatud kahju mõistet, mille järgi tuleks edaspidi kalakäitlemisettevõttel hüvitada kalavarudele tekitatud kahju ka tõendamata päritoluga kala puhul.

Samuti leevendatakse eelnõuga kutselise kalapüügi puhul kaaspüügina püütud kalade müügikeeldu, kui püünistesse jäävad teised kalad, mille püük on keelatud. Alates 2016. aastast võib selliselt püütud mõõdulist kala müüa. Mitteinimtoiduks võib müüa ka alammõõdulist kala, mis on püütud eripüügil (nt teaduse eesmärgil tehtud püük) ning vältimatu kaaspüügina saadud turska ja lõhet. Viimased on seotud Euroopa Liidus 2015. aastal kehtima hakkava tagasiheitekeelu sätetega. Kaaspüügis püütud kalade müügileevendus lubaks efektiivsemalt kasutada püütud kalasaake, mille merre tagasi laskmine ei ole otstarbekas.

Muudetakse ka tagasiheitekeeluga seotud sätteid seoses Euroopa Liidus kehtima hakkava nõudega. Keelatud on tagasi lasta kilu, räime, turska ja lõhet, välja arvatud õngpüünistega püük harrastuspüügil ning tursk ja lõhe lõkspüünistest. Ülejäänud liikide puhul jääb kehtima sama kord ehk eluvõimelist kala on lubatud püünistest vabastada, välja arvatud õngpüünistega püük harrastuspüügil.

Seadusemuudatused lähevad arutamisele Riigikokku ning jõustuvad pärast Riigikogus kinnitamist ja avaldamist Riigi Teatajas üldkorras. GPS-jälgimissüsteemi paigaldamise nõue hakkaks kehtima järgmise aasta septembrist. Kaaspüügil püütud kala müük hakkaks kehtima 2016. aastast.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
TAS:Sibulatee ootab Peipsi äärde kalapuhvetite päevale 3500 külalist
PRIA: Pindala- ja maaelu arengu loomapõhiste toetuste taotluste vastuvõtt algab sel aastal 20. mail
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo