EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

SÕNUMITOOJA: Raudoja kõrts võõrustas koduköögi nõuete koolitust (Ida-Harju Koostöökoda)

Allikas: Sõnumitooja, autor Ere Uibo
23. aprill 2014. a

Ida-Harju Koostöökoda korraldas toiduprojekti koolituspäeva, et laatadel-turgudel kaubelda kodus tehtud küpsetistega.

Raudoja kõrtsitalus oli Leader-programmist rahastatava 4osalise toiduprojekti koolituse esimene päev. Koostöökoda viis ellu Raa­siku OTTist tulnud idee julgustada enda köögis valmistatud toiduga koduseinte vahelt välja tulema. Ida-Harju Koostöökoda ühendab 4 valda: Aegviidu, Anija, Kose ja Raasiku. Koolitusel oli 27 osalejat.

Koolitajad olid Mairi Pajula ja Pille Edovald toidu- ja veterinaar­ameti Harjumaa veterinaarkesku­se toidubüroost.

Ida-Harju Koostöökoja juht Tiina Sergo rääkis, et palju on hu­vilisi, kellel on oskust ja soovi val­mistada toitu, seda teistega jagada ning sel viisil raha teenida: „Sel ju­hul peab aga oma koduköögist ve­terinaarametile teada andma."

Teavitatud kodukööke on toi­du- ja veterinaarameti andmetel Eestis üle 800. Oma köögist on teavitanud ka Raudoja kõrtsitalu perenaine Ave Nahkur.

Ta rääkis, et toidukoolituse idee sai Raasiku OTTilt ehk Otse Toot­jalt Tarbijale liikumiselt: „Raasiku OTTi eestvedaja Meeli Teder on käinud mitmel koolitusel ning tea­dis, et huvi selle teema vastu on suur. OTT poleks üksi suutnud nii suurt projekti välja kanda, seega otsustasime neile appi tulla ning teha koolitus suuremas mahus ja mitme valla peale. Osalejaid oli ka näiteks Kuusalust ja Kiilist."

Koostöökoda sai toiduprojektile Leader-meetmest 3000 eurot, et arendada kodukööke. Koolituspäevi on tulemas veel. 17. aprillil keskenduti Anija mõisas sellele, kuidas oma koduköögist teavita­da, sellele tunnustus saada ning mis nõuded on avalikel üritustel müümiseks.

Tiina Sergo lausus, et selle tee­ma juurde jõuti ka juba Raudojal: „Osalejate küsimused olid väga laiahaardelised, seega peame täp­sustama, mis teemadel järgmistel koolituspäevadel veel rääkida."

Ta lisas, et toiduprojekt hõlmab ka ringreisi: „Plaanime minna vaa­tama, kuidas Eestis mujal kodu-köögid toimivad. Kohaliku toidu tootjad on kavas panna kirja trüki­sesse."

Koolitajad uurisid kõigilt osale­jatelt, mis ootustega nad kohale tu­lid.

Egne Aavik Soodlast ütles, et tema tütre klass plaanib minna 1. mail Kuusalu laadale: „Nad küpsetavad kogu klassiga ning taha­vad hakata müüma. Mind huvitab, kas ja millised on tingimused selle­le müügile."

Ka Triinu Kopvelt Kõrvemaa turismikeskusest tundis huvi, mil­lega peab arvestama, kui teha kodukohvikut või osaleda laatadel.

Marie Reinike Raasiku vallast ütles, et on õppinud kondiitriks ning soovib oma küpsetisi ka teistele müüa.

Koolitaja Mairi Pajula selgitas, et koduköök on võrreldes jae- ja toitlustusettevõtetega väiksemahulisem, kuid ka seal kehtivad omad nõuded: „Koduköök on seal, kus inimene ise elab ning ka­sutab toidu tegemiseks oma kodutarbeid. Ladustamine ega paken­damine pole koduköögis lubatud."

Ta lisas, et kui tootja rendib toi­duvalmistamiseks näiteks korteri või mõne muu pinna, on see juba töötlemisettevõte. Koduköögist peab teavitama siis, kui tegevus on regulaarne. Lisaks peab pidama enesekontrolli plaani, kuhu tuleb kirja panna, milliseid toiduaineid on kasutatud. Kraaniveest peavad olema võetud proovid ning kodukokal olema tervisetõend. Veteri­naar- ja toiduamet käib kodukööke kontrollimas kord aastas.

Mairi Pajula ütles, et aeg-ajalt tuleb ka kaebusi: „Ida-Harju piir­konnast on saadetud sellel aastal 12 teavitust, seda pole väga palju, kuid nendega tuleb tegeleda. Kui kodukokk on otsustanud oma too­dangut müüa laiemale hulgale, peab olema tagatud, et toit oleks kvaliteetne ning valmistatud hügieeninõuetele vastavalt."


MAAELUVÕRGUSTIKU LISAINFO: Leader tegevusgrupi IDA-HARJU KOOSTÖÖKODA piirkonna Maaelu arengukava 2007 - 2013 Leader meetme projekt (2013.a) Harjumaal. Toetuse saaja: IDA-HARJU KOOSTÖÖKODA. Toetatav tegevus: Koduköökide arendamine. Toetuse suurus 3000 eurot.

Allikas: PRIA veebileht - andmed toetuse saajate kohta www.pria.ee/et/toetused/valdkond/leader/leader_projektitoetus_2009

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo