Kuusalu valla ja Loksa turismikohtade perenaised osalesid Leader-toel korraldatud toiduvalmistamise õppepäevadel.
MTÃœ Arenduskoda kaheaastane toiduprojekt „Väärtusta kohalikÂku" lõpeb 31. maiga. Selle aja jooksul on Loksa linna ning KuuÂsalu, Vihula, Kadrina, Tapa ja Ambla valla turismitalude pereÂnaised, söögikohtade omanikud-töötajad ning lasteasutuste kokad osalenud mitmetel õppereisidel ja koolitustel. Jaanuaris käidi SaksaÂmaal Grüne Wochel.
Projekti käigus loodud Põhja-ÂEesti toidumärgist saab taotleda ka edaspidi. Sügisel on tulekul õppeÂreis ja -päev, kuid need on osalejaÂtele tasulised, sest projekti jaoks eraldatud 42233 eurot on tähtajaliÂselt ära kasutatud. |
|
Projektijuht Eha Paas ütleb, et kavandamisel on uus rahvusvaheÂline toiduprojekt, kuid see saab alata siis, kui Leader-programmi taotlusperiood 2014-2020 on reaalselt alanud. Uus projekt kaÂvandatakse neljapoolne - Arenduskoja ja Pärnumaalt Rohelise Jõemaa Leader-piirkond ning koostööpartnerid Soomes ja SloÂveenias.
Uue projekti põhirõhk hakkab olema toiduga seotud väiksematel pereettevõtetel, et leida neile SooÂmest või Sloveeniast või ka PärÂnumaalt koostööpartnereid, samaÂsuguseid perefirmasid. Tahetakse tugevdada nende jätkusuutlikkust, osalema oodatakse peresid, kus toiduettevõtlusega tegeleb mitu põlvkonda.
Aprillis ja mais toimusid „Väärtusta kohalikku" toiduprojekti viimased kaks koolitust. 15. aprillil oli lihakoolitus Tallinnas Food Studios, perenaised tutvusid tippkokk Indrek Kivisalu juhenÂdamisel liha erinevate jaotustükkide ja sobivate tehnoloogiate kasuÂtamist - veisefilee sarpaccio, veise antrekoodi grill, lambakintsu BBQ, sea kõhuääre grillimine madaltemperatuuril, küüliku confiti valmistamine.
Kolga lasteaia kokk Valentina Gutman kommenteeris, et esialÂgu mõtles, mida uut ta ikka teada saab, aga õppis uusi nippe. HuviÂtav oli teada saada, et toorsalatisse soovitatakse panna natuke apteegisütt, kui kardetakse, kuidas kõht toortoitu kannatab.
Indrek Kivisalu on Arenduskoja kokkasid koolitanud ka varem ning mullu külastas ta eksperdina Arenduskoja toiduprojektis osaleÂvat 12 toiduettevõtjat ja andis nõu, kuidas toitlustust paremini korralÂdada.
15. mail oli toiduprojekti viiÂmane koolitus - Altjal toimus Toomarahva turismitalus õppepäev „Kohalik kala meie toidulaual". Perenaine ja kokk Ãœlle Tamm õpetas töötlema räime, lõhet, siiga ja lesta.
Perenaine jutustas, kuidas alusÂtas 1989. aastal Altja kõrtsis Eesti esimese toitlustuskooperatiiviga, koostas rahvusliku menüü, mida nüüd kasutatakse umbes samasuÂgusena paljudes söögikohtades. Kõige kuulsamaks kujunes meÂnüüs kartul ja marinaadis soola-silk, mida tehti suurtes kogustes ja ikka jäi väheks.
„Tegime süüa peaministritele ja presidentidele, ka Taani kuninganÂnale. Ärevust oli siis palju - mina olen tavaline külakokk ja kuninÂganna tuleb sööma. Pakkusin, et teeks talle angerjasuppi, aga seda ei kooskõlastatud, oli tavaline juurÂviljasupp."
Toomarahva perenaine jagas kalatoitude õppepäeval juhtnööre: siig on õrn kala, sellele ei tasu panÂna meresoola ning korralikult sooÂlatud silk võib keldris seista kaks aastat. |