EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

Maaeluvõrgustik ja maanoored

Allikas: Meeri Klooren, maaeluvõrgustik
23. mrts 2010. a

Maaeluvõrgustiku üks ülesannetest on maapiirkonna arengust huvitatud osapoolte kaasamine, olles seejuures toetavaks jõuks ja võimaldaks võrgustumist. Maanoore tähtsus maapiirkonnale on väga suur. Noorte käes on nii mõneski mõttes võim ja jõud, sest nende najal püsib tulevik. Seepärast ei ole küsimustki, miks on oluline neile tähelepanu pöörata. Maaeluvõrgustik on hakanud vaikselt avama uksi maanoorte koridori suunas.

9. märtsil 2010 toimus Jänedal maaeluvõrgustiku koostöökoja 3. istung. Istungil tutvustasime koostöökoja liikmetele lisaks teistele tegevustele ka oma seniseid ettevõtmisi ja tulevikuplaane maanoorte teemadel. Lisaks oma mõtete ja tegevuste rääkimisele olime kaasanud üritusele ka ühe Leader noorte teemalise projekti elluviija/autori.

Leader programm pöörab suurt tähelepanu noortele

Maaeluvõrgustik on oma senised tegevused seoses noortega väga suuresti Leader`i ja Leader tegevusgruppidega sidunud. Seda eelkõige seepärast, et Leader programmis on maanoorte roll väga olulisel kohal. Nii oli näiteks Leader tegevusgruppide strateegia hindamisel noorte teema üks hindamiskriteeriumeid. Seejuures arvestati noortele suunatud meetmete kasutamist, noorte kaasamist strateegia koostamisse ja teavitustegevusse. Maaeluvõrgustikul olnud hea võimalus läbi tegevusgruppide jõuda sihtgrupini ning tulevikus on see heaks põhjaks, et noorte teemalist võrgustikku luua.

Praegusel hetkel on PRIA`s heaks kiidetud 56 noorte teemalist Leader projekti. Projektide rahastus on kokku 8,8 miljonit krooni, mis moodustab kõikidest heakskiidetud Leader projektidest 5%. See arv ei ole küll tohutult suur, kuid tõestab ikka ja jälle seda, et noorte temaatika vajab veelgi enam tähelepanu.

Noored ei ole hukas

Maaeluvõrgustiku koostöökoja istungil rääkis oma tegemistest maanoortega Hermann Kalmus, kes on EELK Pilistvere koguduse vaimulik. Hermann on püüdnud kohalike Pilistvere noori kokku tuua, et midagi huvitavat ära teha. Nii taotlesid nad ka toetust läbi Leader tegevusgrupi - Võrtsjärve Ühenduse, et leida rahastust oma projektile. Nende projekt, mille eesmärk on laulukoolituse ja noorte koolitusõhtute korraldamine, sai PRIA´st heakskiidu ning peagi hakatakse oma tegevustega pihta.

Pilistvere on väike küla Viljandimaal, kus elab umbes 160 inimest. Pilistveres on saanud noortele oma kohaks Pilistvere pastoraat. Nii käib seal koos umbes 30-35 noort. Hermann rääkis oma ettekandes, et väikse maakoha põhiprobleem on ikkagi rahanappus. Kuid seda probleemi saab leevendada läbi projektide kirjutamise. Siinkohal on ka Leader abiks.

Samas mainis ta ka seda, et olukord maal on küll murettekitav, kuid lähtuda saab ainult sellest, mis kohapeal olemas on. Toredaid ettevõtmisi ja tegevusi saabki ju ainult teha just nende noortega, kes seal piirkonnas elavad, ükskõik millised nad siis ka poleks. Need noored, kes seal külas elavad ongi küla!

Pilistvere on tehtud juba mitmeid tegevusi. Näiteks suvekohvik “Ingel” on projekt, mis on suunatud noortele neidudele. Samuti tehakse koos teisigi ühiseid ettevõtmisi: vastlapäeva ja Vabariigi aastapäeva pidamine, bussipeatuse korda tegemine.

Hermann tõi esile küsimuse – Kas noored on hukas? Aga võib-olla on keskealine põlvkond hukas? Kas meil on õigus noortele moraali lugeda. Kui noored on hukas, siis kes on neile eeskujuks olnud? Noored ju vaatavad tegelikult väga palju täiskasvanute tegemiste, mõtemallide ja eesmärkide poole. Samas tõi ta välja ka seda, et täiskasvanud loobuvad liiga ruttu noorte kasvatamisest. Tegelikult on noortel vajadus, et oleksid mingid raamid ees, mille najal enda tõekspidamised üles ehitada. Noored ei ole eraldiseisev “üksus” kõigist teistest inimgruppidest vaid me kõik võiksime tegutseda ühise eesmärgi nimel. Maal on hea elada!

Maaeluvõrgustiku noorte teemalised tegevused

Maaeluvõrgustiku esimene noortele suunatud üritus toimus 2009 aasta 17. novembril Nelijärvel – Noorte Foorum. Teemaks oli - Millised võimalused on täna maanoortel ja noortejuhtidel? Foorumi eesmärk oli kokku tuua ja kaasata erinevaid maanoortega seotud organisatsioone. Kuid samas oli see üritus ka heaks võimaluseks, et “maad kombata” – vaadates, milliste teemadega oleks vaja tulevikus tegelda ning kas üle-üldse on selliseid üritusi vaja.

Kevadel 2010 on maaeluvõrgustikul planeeritud maanoorte teemaline Leader õppereis Saksamaale, kus minnakse vaatama Baierimaa Leader projekte. Õppereis korraldataks koostöös Saksamaa ja Soome maaeluvõrgustikega. Osalejate leidmiseks korraldati konkurss. Konkursile oodati osalema: maanoorsootöötajaid, Leader meetme noorsoo teemaliste projektide projektijuhte/organisaatoreid, Leader tegevusgrupi noorsootöö spetsialiste. Õppereisi eesmärgiks on: õppida üksteise kogemustest, kaasata osapooli ja luua uusi kontakte.

Küla on oma noorte nägu

Nii mõnigi kord kipume unustama, mitte maanoore enda vaid selle, miks me kõiki neid tegevusi maanoortele teeme. Tegelikult me tahame ju, et maal oleks kõigil mõnus elada nii väikelastel, noortel, täiskasvanutel, kui ka vanematel inimestel.

Üks tegevus peaks toetama ka kõiki teisi tegevusi, sest kui noortel on oma kodukülas tore olla on seal hea ka nende vanematel ja vana-vanematel. Ühe küla elanikud on kui üks tervik, samamoodi ka ühe küla noored. Nii on ka iga küla noored oma küla nägu!


 Vaata lisaks:

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo