EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Euroopa kutsus külla – Euroopa piirkondade ja linnade nädal „Open Days 2012“

Allikas: Maaeluvõrgustik, Meeri Klooren
23. oktoober 2012. a

Brüsselis toimus 8. – 11. oktoobril 2012 juba 10. korda Euroopa piirkondade ja linnade nädal "Open Days 2012". Ürituse alateemaks oli „luues muutusi“, mis oli kõigi nelja päeva vältel toimunud 108 töögrupi läbivaks elemendiks. Lisaks töögruppidele oli organiseeritud ka teisi põnevaid üritusi, seminare, näituseid ja kohtumisi, pakkudes 5807 osalejale 46 riigist mitmekülgset informatsiooni, huvitavaid arutelusid ja uusi tutvusi.

Euroopa piirkondade ja linnade nädala teemad on jaotatud kolme peamisesse alagruppi: Säästlik ja roheline kasv kõigi jaoks - kuidas panustab ühtekuuluvuspoliitika säästliku, jätkusuutliku ja kaasava majanduskasvu loomisesse? Piirkondlik koostöö: Väärtus Euroopa jaoks – Kuidas saab koostööd ära kasutada, kui piirkondliku arengu vahendit ja piirkondliku potentsiaali? Tulemustest teavitamine – Millised on EL ühtekuuluvuspoliitika peamised saavutused ning kuidas saaks edukamalt rakendada Euroopa Komisjoni uut toetus raamistikku aastateks 2014-2020? Ühtlasi on need teemad ka uue rahastusperioodi (2014 – 2020) peamised prioriteedid.

„Open Days“ peakorraldajateks on Regioonide Komitee ning Regionaal- ja linnapoliitika peadirektoraat, kes vastutavad ürituse struktuuri, kujunduse ja üldise programmi eest. Kuid Euroopa piirkondade ja linnade nädal ei ole sugugi tüüpiline Euroopa institutsioonide poolt ellu kutsutud foorum. Seda eelkõige seetõttu, et üritus toimub läbi tiheda koostöö erinevate Euroopa institutsioonidega, piirkondadega ja linnadega.Oma panuse annavad ka paljud ettevõtted, finantsasutused, rahvusvahelised ühendused ja akadeemilised organisatsioonid.

Uue aja alguses

„Open Days 2012“ toimumisaeg on ajalooline, mitte ainult 10. juubeliaasta tähistamise poolest vaid ka seetõttu, et 2014. aastal algava uue programmiperioodiga seonduvalt pannakse olulisi tuleviku prioriteete paika just nüüd 2012. aasta lõpus, mil „uue aja“ alguseni veel aasta ja mõned kuud. Seepärast olid 10. Euroopa piirkondade ja linnade nädal kohal ELi kõigi peamiste institutsioonide juhid, kes kuulutasid Regioonide Komitee täiskogu 97. istungjärgul ürituse avatuks.

Kohal olid Regioonide Komitee presidendi Ramón Luis Valcárcel Siso, Euroopa Parlamendi president Martin Schulz, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Küprose siseasjade minister Eleni Mavrou, Euroopa Komisjoni regionaalpoliitika volinik Johannes Hahn, Parlamendi regionaalarengukomisjoni esimees Danuta Hübner ja paljud teised olulised Euroopa Liidu valitsemisega seotud isikud.

Ka volinik Johannes Hahn ütles avamisel: „Üritus OPEN DAYS 2012 toimub meie poliitika tuleviku seisukohast tähtsal momendil. Meie regionaalpartneritel on võimalus oma hääl sellel otsustaval ajal kuuldavaks teha. Komisjon on esitanud oma ettepaneku ja kavatseb seda ka kaitsta. Meie käsutuses on ideaalne töövahend kriisi lahendamiseks ja pühendume selle nimel kõikide ELi piirkondade aitamisele. Kuid meil on vaja realistlikku eelarvet, nii et ELi rahastud saaksid jätkata tööd majanduskasvu heaks ja eelkõige uute töökohtade – ja lootuse – sündimise nimel.“

„Open Days“ on kindlalt üks Regionaal- ja linnapoliitika valdkonna suurim aastaüritus, kus kohtuvad väga paljud erinevatest riikidest pärit piirkondade arendajad, kelle ühine huvi on lüüa kaasa 2014. – 2020. poliitika loomises.

Leader programmi viies generatsioon

Selle aasta „Open Days“ keskseks teemaks oli kogukondlikult juhitav kohalik areng (community-led local development), mis maapiirkondade mõistes on tihedalt seotud Leader toetusmeetmega. Leader on näidanud läbi aegade, et on hästi toimiv toetusskeem ja uuel perioodil soovitakse sarnaseid põhimõtteid rakendada mitte ainult maapiirkonnas vaid kogu regionaalpoliitikas.

Uus Leader ehk Leaderi viies generatsioon on mitme fondi põhine, mis kaasaks lisaks praegu kasutuses oleva EAFRD (Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond) ja EKF (Euroopa Kalandusfondi) rahastusele ka Euroopa Regionaalarengu Fondi, Euroopa Sotsiaalfondi ja Ühtekuuluvusfondi võimalusi. See annaks võimaluse finantseerida veelgi innovaatilisemaid, laiahaardelisemaid ja eripalgelisi projekte, mis laiendaksid regionaalarengu võimalusi.

Euroopa piirkondade ja linnade nädalal võis külastada päris mitmeid Leader teemat puudutavaid töögruppe. Näiteks: Leader areneb läbi aja: 20 aastat kohalikku arengut praktika; Kohalik tegevusgrupp: avaliku ja erasektori õnnelik kokkupuude; Kogukonna poolt juhitav areng: uuenduslik algatus toetamaks kõikehõlmavat kasvu; Kogukonna poolt juhitav areng, kui liikumine Euroopas.

Sõna võtsid ka eestlased

108 töögruppi spiikrite seas oli ka eestlasi, kes oma mõtteid ja kogemusi osalejatele jagasid.

Maamajanduse Infokeskuse maaeluvõrgustiku büroo juhataja Ave Bremse tegi 10. oktoobril ettekande töögrupis "Võrgustikutöö, kui edukas vahend kogukonna poolt juhitavas arengus" (Networking as a tool for successful community-led local development (CLLD)).

Presentatsiooni Eesti Leader-meetme rahvusvahelistest koostööprojektidest tegi Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht Kristiina Liimandi töögrupis "Riikidevaheline koostöö: peamine vahend kogukonna poolt juhitud arengus" (Transnational cooperation: A key tool for Community-led Local Development - CLLD).

Lisaks võis „Open Days 2012“ programmis märgata ettekandjate seas Rakvere linnavolikogu esimeest Mihkel Juhkami, kes võttis sõna töögrupis „Kogukondlikult juhitav kohalik areng kui üks peamine sammas Euroopa Liidu integreeritud territoriaalse arengu poliitikas 2014-2020“ (Local Development (CLLD) as a key pillar of EU integrated territorial development policies 2014-2020). SA Tallinna Televisooni Nõukogu esimees ja Tallinna Brüsseli esinduse juht Allan Alaküla esines ettekandega töögrupis „Noored ja vanad - tööturul ellujäämise töövahendid - kuidas lahendada piirkondlikke väljakutseid nagu töötus ja demograafilised muutused“ (Young and old - labor market survival toolkit - how to tackle regional challenges of unemployment and demographic change!). Töögrupis „Nutikad Akadeemilised Linnad: Võimalused, kuidas arendada jätkusuutliku ja kaasavat piirkondlikku arengut“ (Smart Academic Cities: the way to sustainable and inclusive regional growth) jagas kogemusi Allan Päll, kes on Euroopa Üliõpilasliidu esimees.

LISAinfo:


 

 

 

 


 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo