EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIKU ÜHISTEGEVUSE RUBRIIK: Esimene toorpiima automaat Eestis

Allikas: Trükise "Märka uuenduslikku põllumajandust" ühistegevuse projekti lugu
12. november 2012. a

Kes korra elus on head maapiima maitsnud, teab seda tahta teinegi kord. Aga kust seda maapiima tänapäeval saada? Lehmi peetakse enamasti suurtes lautades, neid, kes veel ühte-kahte lehma jaksavad pidada, on käputäis. Samas võiks ju ka suurtest lautadest pärit piim olla müügis ilma pastöriseerimata. Küllap on sellist mõttekäiku paljud oma peas veeretanud. Rakvere kandi mehed osaühingutest Vaeküla Suurtalu, Roodevälja Uustalu ja Saaremetsa Farm panid pead kokku ja asutasid kolme peale osaühingu A Piim, mis registreeriti Äriregistris tänavu aasta algul. Nad kirjutasid projekti Leader-meetmest toetuse saamiseks. Toetuse nad saidki ning ostsid Poolast piimaautomaadi MilkMat Midi Supra. Eestis said nad sellega esimesena hakkama, ehkki neid mõtteid on siinmail ka varem mõlgutatud.

Piimaautomaat paigaldati Rakvere Põhjakeskuse fuajeesse. Et rahvast ligi meelitada, renditi automaadi kõrvale ka elusuurune lehmakuju ning paigaldati tarbijaid teavitav ekraan. Lehm meeldib eriti lastele, aga ka täiskasvanud leiavad automaadi selle abil kergesti üles.

A Piima juhatuse liige Alo Altermann ütleb, et esimestel päevadel oli huvi ikka väga suur, nüüd on tekkinud aga püsiv tarbijaskond, kes nädala sees ostab ligikaudu 50 liitrit piima päevas, nädalavahetustel läbimüük mitmekordistub. Praegu tuuakse toorpiim Vaeküla Suurtalu lehmadelt hiljuti soetatud külmik-autoga kohale. Aga mehed loodavad, et peatselt on müügil ka teiste osanikfarmide piim.

"Ühiselt tegutsedes on häid ideid kergem realiseerida." Alo Altermann

Piimaautomaadi süsteem on lihtne: selle sees on 200-liitrine piimanõu, mis hoiab piima jahedana ning liigutab seda aeg-ajalt, inimene paneb raha vastavasse avasse ning saab valida, kas soovib plastpudelit või laseb piima enda taarasse joosta. Alo Altermanni sõnul oleks võimalik olnud ka makseautomaadiga masin tellida, kuid neile meeldis müntidega variant rohkem (masin võtab raha vastu alates 10 sendisest). Nii ongi nüüd Rakvere kandi inimestele loodud võimalus maitsta ehedat maapiima, sest mis see 3,6-4,2 protsendilise rasvasusega piim muud on. Igatahes on tagasiside inimestelt olnud seni väga positiivne. Eakamad inimesed, kes veel mäletavad, kui hea on maapiimast hapupiim, ostavad enamasti 3 liitri kaupa. Hakkajad mehed aga tõdevad, et ühiselt tegutsedes on häid ideid kergem realiseerida. Kohalike tarbijate jaoks on turul uus toode – tervislik toorpiim.

Projekti tegevused: Piimaautomaadi ostmine ja paigaldamine, reklaamvideoklipi valmistamine ning videoklipi esitlusseadmete komplekti ostmine ja paigaldamine

 

Maaeluvõrgustiku ühistegevuse teemaleht www.maainfo.ee/

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo