EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

PÕLVAMAA ARENDUSKESKUS JA EESTI MAAÜLIKOOL: FoodArt INFOKIRI 2/2013

Allikas: Põlvamaa Arenduskeskus
24. mai 2013. a

FoodArt INFOKIRI 2/2013

Inese Mangule: eestlased said minu toodetest suurepäraselt aru

SANDER SILM

Tartus leidis 18.-20. aprillini aset Lõuna-Eesti suurim mess – Maamess, kus esimest korda olid esindatud ka Foodarti projektis osalevad Läti toidutootjad, kellel jätkus Maamessi jaoks ainult kiidusõnu.

Läti tootjatest olid Maamessil väljas z/s „Vecsiljāņi“ , SIA „Valmiermuižas pils“ , Inese Mangule , z/s “Gundegas”, SIA „Bērzlīči“ , SIA „Sortus“ , z/s „Veckūkuri“ ning Foodarti projekti konsultandi Tiiu Marrani hinnangul läks Läti ettevõtjatel Tartus väga hästi. „Maamess on väga hea auraga üritus ja kõigil osalenutel läks niivõrd edukalt, et paljudel toidutootjatel sai kaup otsa juba enne messi lõppu,“ rääkis Tiiu Marran.

Lõunanaabrite toidutootjatest rääkides ütles Marran, et erilised tõmbenumbrid olid „Valmiermuizas pils“ pastöriseerimata õlu ning z/s „Vecsiljāņi“ erinevad juustud, kuid eestlaste seas läksid väga hästi kaubaks ka ürdisegud ning puuviljasukaadid.

Valmiera lähedal erinevaid ürdisegusid tootev Inese Mangule meenutaski messilkäiku ning eestlasi ainult ülivõrdes. „Kaup läks mul niivõrd hästi, et kolmandal päeval polnudki enam midagi pakkuda,“ meenutas ta. „Kuid kõige enam vaimustas mind eestlaste suhtumine. Ma olen müünud oma tooteid mitmes erinevas riigis, näiteks ka Leedus ja seal pole veel aru saadud, kuivõrd oluline on tervislik toit,“ rääkis ta.

Inese Mangule lisas, et teda vaimustas ka eestlaste energia ning oskus puhata, mille tunnistajaks ta sai õhtul Tartu Raekoja platsil.

Küsimusele, kas tal on plaanis tulevikus oma müüki ka Eestisse laiendada, vastas naine natuke kahtlevalt. „Ma töötan üksi ja rõhun pigem kvaliteetidele kui kvantiteedile, mistõttu ma väga suuri koguseid pakkuda ei saa,“ rääkis Inese.

Tiiu Marrani sõnul palusid aga mitmed Läti toidutootjad endale saata Eesti selle suve laada- ja messikalendri, kuna Maamessilt saadud positiivne tagasiside julgustas neid pöörama rohkem pilke ka Eesti turule.

Kuid mitte ainult Läti toidutootjatel ei läinud Maamessil hästi. Foodarti projekti raames osalesid Eesti ettevõtjatest messil mahetooteid pakkuv Pajumäe talu, küülikulihaga kauplev Palvemaja talu, Raili koduleib ning erinevaid kastmeid valmistav Kopli taluköök.

Kopli taluköök pakkus kaubamärgi Lustlik Kokk all kolme kastet: leebet sinepikastet apelsiniga, mesist sinepikastet tilliga ja muhedat sinepikastet tüümianiga ning Tiiu Marrani sõnul hindas messil kastmeid üle poole tuhande inimese.

Huvi nii kastmete, küülikuliha kui ka iseküpsetatud leiva vastu oli sedavõrd suur, et suur osa pakutavast kaubast sai otsa juba messi teisel päeval.

„Meie ettevõtjad ei julgenud oma toodete vastu nii suurt huvi ette näha, mis näitab, et tootearenduse koolitustest ja pakendi disainist on olnud suur kasu – oleme õigel teel, “ ütles Tiiu Marran.


FOODARTi projekt on lähendanud Eesti ja Läti ettevõtjaid

DAIGA SILIŅA
Projekti koordinaator,
Valmiera maakonsultatsioonibüroo juhataja

Alates 2011. aastast veavad Läti Maakonsultatsiooni- ja õppebüroo (SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)) ning tema partnerid - Põlvamaa Arenduskeskus, Eesti Maaülikool ja Sigulda linnavalitsus - ühist Eesti-Läti piiriülest koostööprojekti FOODART.

Põhja-Lätis Vidzemes on projekti läbiviijateks LLKC Riia regiooni ja Valmiera konsultatsioonibürood. Projekti eesmärgiks on toiduainete väike- ja kodutootjate positsioonide tugevdamine Lõuna- Eesti ja Põhja-Läti turgudel ning elukoha lähedal toodetud toiduainete tarbimise propageerimine.

Uue toote väljatöötamine oli väljakutse

2012. aasta tähtsaimateks üritusteks projektis olid koolitused viie toiduainetegrupi kodutootjatele. Nendeks olid liha- ja kalatoodete, piima- ja piimatoodete tootjad, kondiitritoodete valmistajad, juur- ja puuviljade ning marjakasvatajad ja töötlejad ning lõpuks maitseainete ja kuivatatud toidulisandite tootjad.

2013. aastat alustasime palju raskema ülesandega – uue toote arendamisega. See oli omamoodi väljakutse – tuli alustada ideega tootest, mida keegi teine pole veel valmistanud või mida peab kardinaalselt parandama, et tõsta selle väärtust ja viia see uuele tasemele.

Kõigi viie tootegrupi tootjatele anti võimalus oma tooted välja töötada kogenud eksperdi-konsultandi juhendamisel. Tooteidee tuli arendada kuni retseptuuri ja tehnoloogia ettevalmistamiseni, kulukalkulatsiooni turu-uuringu ja müügiprognoosideni välja. See on siiani loomingulisim FOODARTi ülesanne, millega Eesti ja Läti kodutootjad on edukalt hakkama saanud.

Üheks FOODARTi saavutuseks on koostöövõimaluste suurendamine Läti ja Eesti kodutootjate vahel, kuna koolitused toimuvad vaheldumisi mõlemas riigis. Nii näiteks käisid veebruari lõpus Ilvija Jakovina ja Maija Šmite Eesti Maaülikoolis, mille piimalaboris täitsid nad Eesti konsultantide ja nõuandjate juhtimisel oma eesmärgi – õppisid Mozzarella juustu ja poolkõva juustu valmistamist.

Eesti piimatoodete valmistajad soovisid omakorda teada, kuidas oleks võimalik erinevatel viisidel kasutada vadakut. Kohupiima valmistamisel tekkiv vadak on kõrvalsaadus, mida saab edukalt kasutada liha marineerimisel, marjatarretistes ja karastusjookide valmistamisel. Seda õpitigi Lätis Valmiera kutsekooli piimatoodetelaboris tehnoloog- konsultandi Inta Rava juhtimisel ning koolituse käigus tekkis mitmeid uusi ideid ja valmistati ka Ricotta juustu ja marjajäätist.

Sarnaselt tegutsevad ka uute lihatoodete valmistajad. Arumi talu pererahvas Inta ja Laimonis Bole otsustasid kaasajastada mõnda olemasolevat toodet ning lätlastele nii tuttava ja traditsioonilise toidu, verivorsti, maitset värskendati läbikasvanud sealiha lisamise ja vorsti vähese suitsutamisega. Ka valmistati kokk-konsultandi Inguna Vilka näpunäidete kohaselt huvitavate täidistega liharulle.

Projekti FOODART partneriteks on Läti Steigiklubi ja Iveta Boša juhitud ettevõte „Kantīne B”. Hindame väga kõrgelt Läti Steigiklubi asutajate Jānis ja Aisma Ločmeliste panust projekti. Nemad organiseerisid suurepäraseid koolitusi, kusjuures koolitused toimusid tõelises maatalus. Iveta Boša on novaatoriandega ettevõtja. Iga toode on valmistatud järgides kindlat kontseptsiooni: kvaliteet, originaalsus ja suurepärane väljanägemise. FOODARTi projektis osalejad õppisid Iveta ja tema kokkade juhendamisel näiteks Burtnieki järve ahvenast hõrkude roogade valmistamist.

Märtsi viimastel päevadel kohtusid aedvilja- ja marjakasvatajad ja töötlejad Põlvamaal, kus Lätist osalesid Lejasvagaļi talu perenaine Inta Lielbārde ja Ligita Landrāte.

Inta, kes on Läti kuulsaim kõrvitsakasvataja, soovis FOODARTi projekti raames saada uusi teadmisi, kuidas leida juba traditsioonilistele kõrvitsatoodetele uusi maitseid.

Kõik laabus hästi ja edaspidi pakutakse Lejasvagaļi külalistele mitut uut konservi. Ligita Landrāte omakorda on oskuslik aedviljakonservide valmistaja. Tippkokk Indrek Kivisalu juhendamisel valmistas Ligita aedviljavinegreti, mille realisatsioonitähtaega on võimalik pastöriseerimisega pikendada. Mõlemad perenaised leiutasid koos uue maitsva toidu – hapukapsa riivitud kõrvitsaga. Selle huvitava ja tervisliku toidu potentsiaalsed ostjad ei pea enam kaua ootama!

Aprill ei hellitanud soojusega ühtegi kevade ootajat, kuid FOODART ei lasknud end sellest segada! Aprillis toimus mitmeid huvitavaid ettevõtmisi. Uute toodete väljatöötamine jätkus. Seekord kokameistri Māris Astiči juhatamisel Mālpils kutsekooli õppelaboris, kus tegutsesid Eesti ja Läti kondiitritoodete meistrid. Selle võimaluse eest olid LLKC Riia regiooni büroole eriti tänulikud Eesti partnerid, kuna Māris Astiči professionaalsus ja oskused muuta ideed maitsenaudinguks said kõrge hinnangu.

Läti ettevõtjad Tartu Maamessil

Üheks projekti kevadettevõtmiseks sai osalemine Tartu Maamessil, mis toimus 18.- 20. aprillil. FOODARTi projektis osalejatel oli võimalus esitleda ja müüa oma tooteid, tutvustada ettevõtet ja organiseerida degusteerimisi.

Üritasime kaasata kõigi traditsiooniliste tootegruppide valmistajaid, kuid messi organisaatorid palusid, et külastajad saaksid lisaks nautida ka maitsvat Läti õlut.

Niisiis: piimatooteid esindasid Veckūkuri talus Ilvija Jakovina poolt toodetud jogurtid ja pikantsed kastmed ning Juris Sprukulise Vecsiljāņi talu juust, mis on Baltimaade ostjatele tuttav kaubamärgi „Ievas siers” all.

Juustutoodete tehnoloog Ieva Midega on koostanud juusturetseptid, mis tagavad erilise maitseelamuse. Lihatooteid – suitsuliha, vorste ja kulinaariatooteid – esindas Normunds Ziemelise ettevõte Smiltenest „Zītari IR”. Eestlaste soovi proovida ja osta head õlut õigustas SIA „Valmiermuižas alus”. Ettevõtte esindaja Elīna Megne kandis hoolt ka selle eest, et „Valmiermuižas alus’e” stendis oleks saadaval info nii ettevõtte enda kohta kui ka maakonnast, kus ettevõte tegutseb.

Tervislikke, vitamiinide- ja mineraalaineterikkaid seemnesegusid esitlesid ettevõtjad Inese ja Aivis Mangulid. Nende unikaalseid tooteid müüakse kaubamärgi „Dabas spēks” (Looduse jõud) all. Niisama unikaalsed on Andris Špatsi Gundega talu tooted. Messil esitles Lauris Špats suhkurdatud kultuurjõhvikaid, küdooniaid,
rabarbereid ja kõrvitsaid ning ka marjasiirupeid ja veine. Mitte kusagil maailmas pole võimalik osta eriti magusaid dražeesid, mida valmistab Andris Meļķis ettevõttest SIA „Sortus”. Täiesti uudne oli suhkrukestas kultuurjõhvikas, millele on lisatud ravitoimega drooge ja maitseaineid.

Igal FOODARTi üritusel on oma väärtus, kuid sellel on ka lisaväärtus – omakasupüüdmatud ja sõbralikud suhted Eesti ja Läti ettevõtjate vahel. Sõprussidemed tekkisid mitte ainult FOODARTis osalejate vahel, vaid meil tekkis kontakte ka Peipsi ääres elavate ning Saare- ja Võrumaa inimestega.

Projekti edendajatena tegutseme kindlustundega, et iga organiseeritud üritus annab oma panuse meie kodutootjate toeks. Projekti ettevõtmised jätkuvad selle aasta lõpuni – järgmisena valmib mõlema osalejamaa traditsiooniliste toitude kokaraamat. Selle esitlusüritusest teatame laiale auditooriumile!


Lätis tuleb järjekordne tootearenduskoolitus

8. - 9. juulini leiab Lätis Siguldas aset tootearenduskoolitus kastmete, mooside ja tšatnite valmistamiseks.
Lisainfo: Kristine Ragaine, tel 26307940 või kristine.ragaine@llkc.lv.

Kulinaarianädalal saab tutvuda naaberriikide köökidega

Septembris toimub kulinaarianädal, kus kahel päeval valmistavad kahes Lõuna-Eesti restoranis süüa kaks Läti tipprestorani kokka, ja vastupidi – Eesti kokad pakuvad eesti köögi hõrgutisi kahes Läti restoranis.

Ilmavalgust näeb Eesti-Läti kokaraamat

Foodarti projekti raames on ilmumas kokaraamat, kuhu on koondatud Põhja-Läti ja Lõuna- Eesti ajaloolised retseptid. Kuid tegemist pole mitte ainult ajaloolise ülevaatega Liivimaa köögist, vaid Eesti ja Läti tippkokad on andnud loomingulise ja professionaalse värskenduse vanadele retseptidele, mistõttu saab raamatust aimu, kuidas vanast heast toidust on saanud kaasaegse hõnguga gurmeetoit.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo