EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

DELFI: Leppneeme sadamas alustas tegevust purjespordikool (Põhja-Harju Koostöökogu)

Allikas: Delfi.ee, autor Annika Poldre
20. juuni 2013. a

 Neljapäeval, 6. juunil kogunes hulk rahvast Leppneeme sadamasse pidulikule sündmusele. Avati Leppneeme purjespordikool.

"Mitu aastat veeretati mõtet, et miks Viimsi lapsed käivad kaugel purjetamistrennis ja miks ei võiks seda teha siin kohapeal," ütles avakõnes valla kultuuri- ja spordiameti juht Ott Kask. Nüüd oli mõte teoks saanud. Kooli jaoks minimalistliku, vajalikku õppeklassi ja olmeruume sisaldava kena hoone projekteeris arhitekt Oliver Alver ning ehitas vallas asuv firma WWR Systems OÜ. Sama firma on ehitanud ka Karulaugu terviseraja.

Puithoone, mis valmis paari kuuga, on omapärane, seinad kaetud sindliga, asetseb raamil ning on teisaldatav, selgitas WWR Systems OÜ juhatuse liige Raimo Vahur. Majale annab sisu Ott Kase sõnul Eesti parim purjetamistreener Rein Ottoson ja tema purjespordikool.

Kask ei jätnud nimetamata Ottosoni parimat õpilast, viimsilast Karl-Martin Rammot, kes tol päeval oli Inglismaal treenimas ning on praegu maailma paremusjärjestuses kaheksas ja ühtlasi meie suur olümpialootus. Äsja kaitses Rammo Tallinna ülikoolis hiilgavalt oma diplomitöö teemal harrastussportlasest profisportlaseks, teatas valla kultuuri- ja spordikomisjoni liige ning Tallinna Ülikooli õppejõud Kaarel Zilmer. Ott Kask andis uue maja peremehele Rein Ottosonile üle maja võtmed, kompassi ja valla kaardi.

"Eestimaa on vaba ja meri on vaba ning ammu juba oli mõte, et saaks purjetajad ka siit merele. Teatud tuultega on siin lausa fantastiline!" rõõmustas Rein Ottoson, kes on 43 aastat olnud treener ja 16 aastat juhtinud oma purjespordikooli. "Peame tänulikud olema vallale, kes tegi meile selle ilusa maja," sõnas Ottoson. Lisaks hankis vald sadamasse koolile konteinerhoone varustuse jaoks. Juba avamispäeval oli kail kaks „Optimisti" purjekat ning päästepaat, kuhu mahub 10 last.

Uue maja avamist oli tulnud uudistama palju rahvast, kelle seas ka hulk lapsi. Nende poole pöörduski Ottoson, teatades, et esmaspäeval kell 10 läheb tegevus lahti, algab esimene trenn. "Siin ei jooda kokat ja limonaadi, vaid Saku lätet ja vett," lausus treener.

"Rein Ottosoni tahe ja innukus on imetlust vääriv," sõnas Tallinna noorsoo spordiameti esindaja Janek Kübbar. "Ottoson on lausa ebanormaalne tüüp," arvas treeneri sõber, kelle sõnul on ainult sellise fanatismiga, nagu Ottosonil, võimalik saavutada häid tulemusi.

Kaks võistluspaati lükatigi kohe vette, lükkajaks elevil treener Ottoson, kes sai hetkeks mahti Viimsi Teatajale rääkida, et mõte Leppneeme sadamasse purjetamiskool rajada oli vallavalitsusel juba ammu. Ottosoni arvates oleks piisanud ka konteinerhoonest. "Aga vald tegi uhke maja," ei varjanud mees rõõmu. Hoonet tutvustades selgitas Ottoson, et vaja on veel mööblit, nagisid ja kappe. "Mu endised õpilased on head puutöömehed, kelle abiga on kõik teostatav," lootis treener.

Paatide vettelükkamiseks vajaliku slipi ehitas firma Top Mariin OÜ, kes vastutulelikult pingutas, et slip tähtajast varem valmis saada. Konteineri ostis vallavalitsus ning lasi rajada vee- ja kanalisatsioonitrassi ja elektriühenduse. Raha taotleti PRIAst, mille jaoks valla projektijuht Esta Tamm kirjutas projekti. Ehituse koguhinnaks oli 42 000 €, millest vald tasus omaosaluse 15% ja kogu ehituskäibe maksumuse.

Sadamahoonet koos purjespordikooli ruumidega on Leppneeme planeeritud juba aastast 2007. Abivallavanem Endel Lepiku sõnul aga on praegu tähtsamad koolid ja lasteaiad, mistõttu sadamahoonet tuleb veel oodata.

Et uus kool kohe hoo sisse saaks, alustas Rein Ottoson otse avamisel abikaasaga uute õpilaste nimede kirjapanekut. Leppneeme purjespordikooli võetakse lapsi alates 3. klassist. "Esmaspäeval alustame, varustus on kooli poolt. Treening kestab kolm tundi," teatas treener. Tal jätkus kiitvat sõna igale lapsele, kes nime tuli kirja panema. "Laps peab ennast paadis tundma nagu kodus," ütles treener oma põhimõtte ning rõõmustas, et esimese korraga sai kahe rühma jagu lapsi kirja.


MAAELUVÕRGUSTIKU LISAINFO: Leader tegevusgrupi PÕHJA-HARJU KOOSTÖÖKOGU piirkonna Maaelu arengukava 2007 - 2013 Leader meetme 2012.a. projekt. Toetuse saaja: VIIMSI VALLAVALITSUS projekt, toetatavad tegevused: Viimsi valla Leppneeme sadama purjespordikooli hoone rajamine. Toetuse suurus: 31 462 eurot.

Allikas: PRIA veebileht: www.pria.ee/et/toetused/valdkond/leader/leader_projektitoetus_2009/

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo