EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

ROHELISE JÕEMAA KOOSTÖÖKOGU: Karjamõisa lihatööstus käivitab Pärnumaal tootmishoone

Allikas: Rohelise Jõemaa Koostöökogu pressiteade
5. juuli 2013. a

Karjamõisa lihatööstuse pidulik avamine toimus 5. juulil 2013 ja tootmisliin asub tööle algaval nädalal. OÜ Karjamõisa omanike Enn Kuslap`i ja Toomas Tuisk´i sõnul on tegu igati kaasaegse väiketapamaja ja lihatöötlemisettevõttega Pärnumaal, Are vallas, Suigu külas. Avamisele oli kutsutud terve hulk ettevõtmise toetajaid ning koostööpartnereid, kelle kõnedest jagus ettevõtjaile tunnustust ja tööstiili iseloomustamiseks kasutati korduvalt pöördumist „härrad põhjalikud“ .  

Pärnumaa maavanem Andres Metsoja väärtustas kõige enam maale loodud töökohti tingimustes, kus põllumajanduse moderniseerumine pigem tingib töökohtade vähenemist. Loodavad kümme töökohta maapiirkonda on Pärnumaa tingimustes väga kõva sõna, eriti veel sellises nõuete ja reeglitega normeeritud sektoris. Lisaks asub ettevõte partnerite lähinaabruses, mis oluliselt vähendab kulutusi transpordile ja teisalt väärtustab kohalikust toorainest toodetavat toodet.

Enn Kuslapi sõnul julges ta sellisest ettevõttest unistada juba 17 aastat tagasi, kui esimene kogemus väikelihatööstuses saadi. Tõsise tõuke andis ikkagi LEADER toetus, mille abil julged mõtted kaasaegse tootmisettevõtte taaskäivitamiseks teoks tehti.

Kõige esimene loom, mis astub uksest sisse on OÜ Halinga juhi Raul Peetsoni kingitus lihatöötlejaile. Peetson väärtustab lihatööstuse naabrust ja peab kõige suuremaks erinevuseks teise sarnaste ettevõtetega seda, et siin tuleb tooraine eelkõige Pärnumaalt ja on suunatud tarbimiseks pärnumaalastele. Tema hinnangul on siin kõik üdini kohalik ja võiks kanda sloganit Pärnumaalt pärnumaalasele. Iga liigutus maksab ja iga kilomeeter kerib hinda. Lähimad suurtöötlejad asuvad ca 200 km kaugusel, samalaadne väiketööstus on olemas Märjamaal. Nii peabki Peetson oma tootmisettevõtte puhul eeliseks mõõta lihatööstuseni teekonda meetrites.

Igal eestlasel peaks olema oma rätsep, aednik, pagar ja ka lihunik. Korralikus maakohas võiksid need ametimehed tegevad olla ja selleks, et toimekas maaelu kuvand areneks, annab Karjamõisa alates algavast nädalast oma igatööpäevase panuse.

Kontakt:
OÜ Karjamõisa juhatuse liige Enn Kuslap, tel 5186428

Pressiteate koostas:
Merle Adams, Rohelise Jõemaa Koostöökogu tegevjuht, GSM 56662675


MAAELUVÕRGUSTIKU LISAINFO: Maaelu arengukava 2007-2013 raames toetust saanud projektid Pärnumaa. Toetuse saaja OSAÜHING KARJAMÕISA. Toetatavad tegevused:

  • Meede 1.6.1 - 2012.a: Toiduainete ja sööda tootmiseks vajaliku seadme ja tehnoloogia ostmine, paigaldamine ja rakendamine. Toetuse suurus: 92 193 eurot.

Allikas: PRIA veebileht - Põllumajandustoodetele ja mittepuidulistele metsasaadustele lisandväärtuse andmise investeeringutoetus (MAK meede 1.6.1) 2012 - www.pria.ee/et/toetused/valdkond/toostused/mak_meede_161_2012/

  • Leader meetme projekt 2011.a - tegevusgrupi ROHELISE JÕEMAA KOOSTÖÖKOGU piirkonnas. Toetatavad tegevused: lihakäitlemisettevõtte ehitustööde tegemine. Toetuse suurus: 44 738 eurot.
  • Leader meetme projekt 2012.a - tegevusgrupi ROHELISE JÕEMAA KOOSTÖÖKOGU piirkonnas. Toetatavad tegevused: Lihakäitlemisettevõtte rekonstrueerimine, 2. etapi ehitustööde teostamine. Toetuse suurus: 114 696 eurot.

Allikas: PRIA veebilt Leader meede www.pria.ee/et/toetused/valdkond/leader/leader_projektitoetus_2009/

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo


Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo