EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

PÄRNU POSTIMEES: Räimerada jõudis Berliini ohvitseride lauale

Allikas: Pärnu postimees, Silvia Paluoja
23. aprill 2014. a

 Liivi lahe kalanduskogu tegevjuht Esta Tamm ja rannakaluri tütar Kertu Post naasid Berliinist, kus nad Eesti suursaatkonna kaitseatašee kutsel kostitasid Saksa ja Eesti allohvitseride seminaril osalejaid.

“Eesti saatkond võõrustas 30 sõjaväelast ja meil oli au pakkuda sellel seminaril osalejatele eestimaiseid maitseelamusi,” ütles Tamm.

Pärnumaalasi ei kutsutud Saksamaa pealinna juhuslikult, vaid mulje põhjal, mille nad jätsid Euroopa suurimal toidumessil Grüne Woche. Näituslaadal esindas MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu kaubamärki “Liivi lahe räimerada Romantilisel Rannateel”, mis pakub maitseelamusi kalast. Väikeettevõtjatel on võimalus pakkuda kohalikke tooteid otse tarbijale.

Vastuvõtu menüü

Liivi lahe räimerada esindades jäädi toidumessil silma naturaalse ja maalähedase toiduvalikuga ning Romantilise Rannatee piirkonna tutvustamisega ka Eesti suursaatkonna töötajatele, arvab Tamm seekordse kutse põhjusena. Eesti suursaatkonna töötajad, sealhulgas kaitseatašee kaptenleitnant Roman Lukas, külastasid nende stendi mitmel päeval ja tutvustajatele jäi mulje maitsemeelte sarnasusest.

Esimest korda kalabaariga Grüne Wochel osalenud kalanduskogu esindus pakkus oma toiduvalikus peaasjalikult kalaroogasid, saatkonnas toimunud vastuvõtu õhtusöögiks koostati valik erinevatest roogadest, lisaks ürdivõi ja salatid. Kogetu kinnitas, et võõrustaja valik läks Liivi lahe räimeraja maitseelamuste pakkumisel kümnesse.

“Pakkusime välja omapoolse toiduvaliku, mis koosnes soojast toidust, külmadest suupistetest ja magusast ning tellija tegi valiku ettepanekuga lisada liha baasil kohalikke maisteid,” kirjeldas Tamm.

Õnneks ei erine ajaloos seotud Eesti ja Saksa toidukultuur kardinaalselt, kuid sihtrühm oli mehed. Suupisted olid näiteks Tahkuranna valla Aava talu kartulitel räimerullid, mida kaunistasid hapukurgist purjed, ja Pärnumaa metssealihast lihapallid peedipadjal mädarõikavahuga.

Soojaks roaks küpsetasid kalandusega sina peal naised hoopiski seakaela astelpaju-meeglasuuris, lisandid olid küüslaugumaitseline kartulipüree ja ahjus küpsetatud juurviljad. Salati valmistasid nad Tõstamaa vallast korjatud metsaseentest, porrust ja Aksli talukanade munadest.

Kohale sõitsid Esta Tamm ja Kertu Post väikebussiga, sest kaasa oli vaja võtta kogu catering’i inventar, kaasa arvatud lauakaunistused.

Vastuvõtu korraldajad ja osalejad huvitusid toidust, selle päritolust ja valmistamisest.

“Et valikus olid metssealihaga suupiste ning metsaseenesalat porru ja talumunaga, olid paljud küsimused ajendatud just sellest teemast,” rääkis Tamm. “Saksamaal ollakse väga huvitatud metsloomalihast ja sellest valmistatud toodetest, seda näitas ka Grüne Woche, kui Eesti stend pakkus karuliha, mis osutus sakslaste hulgas väga populaarseks.”

Rannakülade nimel

Suupistelaua juures vesteldi Liivi lahe kalanduskogu tegevusest ja Pärnu lahe partnerluskoguga koostöös toimivast turismimarsruudist Romantiline Rannatee, mis viib rändaja 250 kilomeetri ulatuses piki Pärnumaa rannikut, aga põikab ka sisemaale, näiteks Saarde valda. Marsruudi külade tunnusüritused on kohaliku toiduga seotud ja tavaks kujunenud algatused, nagu võilille-, räime-, hapukurgi- ja seenefestival.

Tamme jutu järgi huvitusid vastuvõtul osalenud Eesti maaelust ja mõnelegi kuulajale oli üllatus, et lauakatjate igapäevane tegevus ei ole seotud toitlustamise, vaid piirkonna rannakalanduse ja rannaalade arendamisega.

“Eesti esindamine Grüne Wochel, sealt saadud väärtuslikud kontaktid ja nüüd korraldatud catering andsid kindlasti hea võimaluse tutvustada meie Pärnumaa piirkonnas Romantilisel Rannateel pakutavaid maitseid,” kinnitas Tamm.

“Eredaima seigana mainiksin seda, kui Saksa allohvitser tuli meie juurde ja ütles, et meie pakutu on koduselt maitsev ja garneeringus kasutatav rahvuslik rukkilill omapärane,” rääkis Esta Tamm sellest, mis rõõmustas teda ja Kertu Posti. “Päris hea tunne oli, see annab jõudu edasi tegutseda ja oma piirkonda tutvustada.”Liivi lahe kalanduskogu tegevjuht Esta Tamm ja rannakaluri tütar Kertu Post naasid Berliinist, kus nad Eesti suursaatkonna kaitseatašee kutsel kostitasid Saksa ja Eesti allohvitseride seminaril osalejaid.

“Eesti saatkond võõrustas 30 sõjaväelast ja meil oli au pakkuda sellel seminaril osalejatele eestimaiseid maitseelamusi,” ütles Tamm.

Pärnumaalasi ei kutsutud Saksamaa pealinna juhuslikult, vaid mulje põhjal, mille nad jätsid Euroopa suurimal toidumessil Grüne Woche. Näituslaadal esindas MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu kaubamärki “Liivi lahe räimerada Romantilisel Rannateel”, mis pakub maitseelamusi kalast. Väikeettevõtjatel on võimalus pakkuda kohalikke tooteid otse tarbijale.

Vastuvõtu menüü

Liivi lahe räimerada esindades jäädi toidumessil silma naturaalse ja maalähedase toiduvalikuga ning Romantilise Rannatee piirkonna tutvustamisega ka Eesti suursaatkonna töötajatele, arvab Tamm seekordse kutse põhjusena. Eesti suursaatkonna töötajad, sealhulgas kaitseatašee kaptenleitnant Roman Lukas, külastasid nende stendi mitmel päeval ja tutvustajatele jäi mulje maitsemeelte sarnasusest.

Esimest korda kalabaariga Grüne Wochel osalenud kalanduskogu esindus pakkus oma toiduvalikus peaasjalikult kalaroogasid, saatkonnas toimunud vastuvõtu õhtusöögiks koostati valik erinevatest roogadest, lisaks ürdivõi ja salatid. Kogetu kinnitas, et võõrustaja valik läks Liivi lahe räimeraja maitseelamuste pakkumisel kümnesse.

“Pakkusime välja omapoolse toiduvaliku, mis koosnes soojast toidust, külmadest suupistetest ja magusast ning tellija tegi valiku ettepanekuga lisada liha baasil kohalikke maisteid,” kirjeldas Tamm.

Õnneks ei erine ajaloos seotud Eesti ja Saksa toidukultuur kardinaalselt, kuid sihtrühm oli mehed. Suupisted olid näiteks Tahkuranna valla Aava talu kartulitel räimerullid, mida kaunistasid hapukurgist purjed, ja Pärnumaa metssealihast lihapallid peedipadjal mädarõikavahuga.

Soojaks roaks küpsetasid kalandusega sina peal naised hoopiski seakaela astelpaju-meeglasuuris, lisandid olid küüslaugumaitseline kartulipüree ja ahjus küpsetatud juurviljad. Salati valmistasid nad Tõstamaa vallast korjatud metsaseentest, porrust ja Aksli talukanade munadest.

Kohale sõitsid Esta Tamm ja Kertu Post väikebussiga, sest kaasa oli vaja võtta kogu catering’i inventar, kaasa arvatud lauakaunistused.

Vastuvõtu korraldajad ja osalejad huvitusid toidust, selle päritolust ja valmistamisest.

“Et valikus olid metssealihaga suupiste ning metsaseenesalat porru ja talumunaga, olid paljud küsimused ajendatud just sellest teemast,” rääkis Tamm. “Saksamaal ollakse väga huvitatud metsloomalihast ja sellest valmistatud toodetest, seda näitas ka Grüne Woche, kui Eesti stend pakkus karuliha, mis osutus sakslaste hulgas väga populaarseks.”

Rannakülade nimel

Suupistelaua juures vesteldi Liivi lahe kalanduskogu tegevusest ja Pärnu lahe partnerluskoguga koostöös toimivast turismimarsruudist Romantiline Rannatee, mis viib rändaja 250 kilomeetri ulatuses piki Pärnumaa rannikut, aga põikab ka sisemaale, näiteks Saarde valda. Marsruudi külade tunnusüritused on kohaliku toiduga seotud ja tavaks kujunenud algatused, nagu võilille-, räime-, hapukurgi- ja seenefestival.

Tamme jutu järgi huvitusid vastuvõtul osalenud Eesti maaelust ja mõnelegi kuulajale oli üllatus, et lauakatjate igapäevane tegevus ei ole seotud toitlustamise, vaid piirkonna rannakalanduse ja rannaalade arendamisega.

“Eesti esindamine Grüne Wochel, sealt saadud väärtuslikud kontaktid ja nüüd korraldatud catering andsid kindlasti hea võimaluse tutvustada meie Pärnumaa piirkonnas Romantilisel Rannateel pakutavaid maitseid,” kinnitas Tamm.

“Eredaima seigana mainiksin seda, kui Saksa allohvitser tuli meie juurde ja ütles, et meie pakutu on koduselt maitsev ja garneeringus kasutatav rahvuslik rukkilill omapärane,” rääkis Esta Tamm sellest, mis rõõmustas teda ja Kertu Posti. “Päris hea tunne oli, see annab jõudu edasi tegutseda ja oma piirkonda tutvustada.”

Ava PDF dokument

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
TAS:Sibulatee ootab Peipsi äärde kalapuhvetite päevale 3500 külalist
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo