EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

SÕNUMITOOJA: Põhja-Eesti kohaliku toidu märgis laieneb üle Harjumaa

Allikas: Sõnumitooja, autor Ülle Tamm
26. november 2014. a

Anija mõisas toimunud kohtumisel leppisid Arenduskoja ja Ida-Harju Koostöökoja toiduprojektides osalejad kokku edasises koostöös.

Arenduskoja ja Ida-Harju Koos-töökoda korraldasid teisipäeval, 18. novembril Anija mõisas Põhja-Eesti kohaliku toidu arengupäeva, et arutada ühise toiduvõrgustiku loomist.

Osalesid mõlema Leader-piirkonna juhid ning kohaliku toidu projektides kaasategevad väiketootjad. Kohal olid ka Lääne-Harju Koostöökogu ja Raplamaa Partnerluskogu esindajad.

Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise sai Kuusalu mail ja kaugemal oma koduleibadega tuntust kogunud Kai Valdmann Kuusalu vallast Kupu külast. Tema OÜ Koduleivad turustab kodus valmistatud leibu OTT kaubakohtumistel ning muudel taluturgudel.

Arenduskoda on rohkem kui aasta andnud välja kohaliku toidu märgist, mis on mõeldud Kuusalu, Vihula, Kadrina, Tapaja Anija valla ning Loksa linna toidutootjatele. Kai Valdmann sai 15. märgise, Kuusalu vallast on selle saanud veel OÜ Kadakamäe lambaliha-tooted, Mageda VL meetooted, Vana-Sirge Küülik OÜ küülikuliha.

Arenduskoja toiduprojektide juht Eha Paas tutvustas maaelu uue arengukava (MAK) 20142020 meetmeid. Rohkem hakatakse tähelepanu pöörama kohalikule toidule ja sellega tegelevatele väikeettevõtjatele, lisandumas on selle valdkonna uued toetused. MAK ei ole küll veel Euroopast saanud lõplikku heakskiitu, võib tulla muutusi.

Eha Paas: „Otsustasime, et igal juhul peame koostama põhjarannikule ühise lühikese tarneahela projekti ja taotlema sellele toetust - kuidas kohalik toit jõuaks tootjatelt tarbijateni. Võimalik on saada toetust kohaliku toidu transpordiks tarbijani, ühisturustuse korraldusega seotud inimese töötasuks. Oluline on aga mõista, et loodav ettevõtjate ühendus peab pikemas perspektiivis suutma turundust korraldada oma jõudude ja vahenditega. Tarneahela projektide konkurss kujuneb kindlasti tihedaks, meie tugevus saab olla ühine suur piirkond ja hulk väikeseid tootjaid."

Leader tegevusgrupid taotlejatena tema sõnul abikõlblikud ei ole, seega tuleb turustuse jaoks luua ettevõtjate ühing või kasutada selleks juba mõnda toimivat ettevõtjaid ühendavat ühingut, üheks võimaluseks on laiendada Raasiku OTTi , kes tegutseb mittetulundusühinguna.

29. jaanuaril saadakse kokku Tapal Arenduskoja kontoris, selleks ajaks peaksid olema MAKis väikepõllupidajatele suunatud meetmed täpsemalt selgunud.

Plaan on laiendada ka Arenduskojas väljatöötatud Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist kogu põhjarannikule. Toidumärgiseid on Eestis palju, tarbijal on nii lihtsam aru saada, millega tegu.

Eha Paas: „Meie märgise komisjoni tuleb ilmselt ka Ida-Harju Koostöökoja esindaja. Tõenäoliselt teeme märgise põhikirjas muudatusi, sest piirkond suureneb, enam ei tunne kõiki ning oleks vaja, et komisjoni liige käiks oma piirkonna ettevõtjate juures tutvumas olukorra ja toodetega."

MTÜ Raasiku OTT juht Meeli Teder kiitis, et Anija mõisas oli väga sisukas ja kasulik kohtumine. Ettekanded andsid hea ülevaate MAKi võimalustest.

Meeli Teder toonitas, et kõige tähtsam on selgitada kohalikele tootjatele, miks on kasulik teha koostööd: „Meie Arenduskoja ja Ida-Harju Koostöökoja eestvedajatega võime ju tahta projekti edasi arendada, aga kõige tähtsam on, et kohalik tootja seda soovib.

Ida-Harju Koostöökoja juht Tiina Sergo kinnitas, et koostööst ollakse huvitatud: „Oleme väga motiveeritud, kohaliku toidu teema on viimastel aastatel muutunud järjest aktuaalsemaks. Aprillis olid meie piirkonnas toiduteemalised koolitused, huvi oli suur. Arenduskoda on tegelenud kohaliku toidu teemaga kauem, oleme seda tegevust tükk aega jälginud kõrvalt, nüüd tahame kaasa lüüa."

Ühine tutvustus Facebookis

Arenduskoja toiduprojektis osalejatel on ühine Facebooki leht. Edaspidi hakatakse seal igal nädalal tutvustama mõnda oma piirkonna ettevõtjat või ühendust.

Lähiajal on tulekul info Vihula vallas asuva Toomarahva Turismitalu kohta. Kuusalu vallas tegutseva firmaga Vana-Sirge Küülik saab tutvuda detsembri teises pooles. Jaanuaris on Raasiku OTT kord. Oodatakse ka teiste tootjate retsepte ja uudiseid.

Ühine rahvusvaheline toiduprojekt

Arenduskoda on üle poole aasta valmistanud ette järgmist rahvusvahelist toiduprojekti, kuhu on kaasatud MTÜ Roheline Jõemaa, mis tegutseb samuti rahvuspargis, ning Leader-piirkonnad Lätist ja Soomest. Kavas on kaasata Ida-Harju Koostöökoda ka sellesse projekti.

Plaan on arendada Eesti, Läti ja Soome kohaliku toidu tootjate omavahelist suhtlust ja koostööd -tootjad leiavad koostööpartneri, käivad üksteisel külas, tutvuvad tootmisega, paigal on vähemalt nädal aega. Kaugem eesmärk on arendada kohaliku toidu toodete vastastikust turundust.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
METK: Maheköögivilja, kartuli ning puuvilja- ja marjakasvatuse nõudlus ületab pigem pakkumise
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
METK: Ootame osalema pindala- ja loomatoetuste infopäevadele
REM: Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist
REM: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tunnustas noori teadustööde autoreid
REM: Tegevus- ja projektitoetusi 2024. aastaks saab taotleda 5. maini
EUROOPA KOMISJON: Käima läks Euroopa Mahekonkurss
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 7 (547)
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - märts 2024
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo