EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

SÕNUMITOOJA: Kõrgemäe talu sai Raasiku vallast esimesena Põhja-Eesti toidumärgise

Allikas: Sõnumitooja, autor Ere Uibo
6. mai 2015. a

Kõrgemäe talu suitsuliha tootjad Elen ja Madis Sõnajalg on olnud väikeettevõtjad veidi üle poole aasta, kuid leidnud selle ajaga arvukalt müügikohti, hankinud kaardimakseterminali, valitud Ida-Harju Koostöökoja kohaliku toidu brošüüri kaanefotole, taotlevad lihale mahemärgist ning said Raasiku OTTi korraldatud toidufestivalil 24. aprillil Arukülas Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise.

Märgise andis lihatootjatele üle Ida-Harju Koostöökoja tegevjuht Tiina Sergo, kes tunnustas, et Kõrgemäe talu on Raasiku valla esimene märgiseomanik. Kokku on see antud 16 tootjale. Märgise asutas MTÜ Arenduskoda Leader piirkond, kuhu kuuluvad Kuusalu, Vihula, Kadrina ja Tapa vald, Loksa linn.

MTÜ Arenduskoda toiduprojektide juht Eha Paas rääkis, et väljapoole Arenduskoja piire on läinud ka 6. märgis, mille sai MTÜ Viikingid, mis tegutseb Rakvere vallas.

Eha Paas ütles, et Kõrgemäe talu võeti Põhja-Eesti toidumärgise perre rõõmuga vastu: „Soovime märgise arendamisel teha koostööd Põhjaranniku kõigi tegevusgruppidega, et märgis leviks ja kujuneks Põhja-Eesti kohaliku toidu piirkonna märgiseks. Seega Kõrgemäe talule märgi andmine on liikumine eesmärgi suunas.”

Esimesed märgised jagati 2013. aasta oktoobris, möödunud aasta detsembris otsustati, et Arenduskoja loodud märgis laieneb üle Harjumaa. Anija vallast pole ükski toidutootja seda veel saanud. Kuusalu vallast on kohaliku toidu tunnustatud tootjad OÜ Kadakamäe, OÜ Mageda VL, OÜ Vana-Sirge Küülik ning OÜ Koduleivad.

Lihatootja lausus, et märgise saamiseks tuli kirjeldada oma põhimõtteid, nõustuda märgise saamise tingimustega, komisjonil kulus otsuse tegemiseks poolteist kuud: „Tunnustus on oluline eelkõige me endi jaoks ning tekitab märgiseomanikega usaldusliku suhte. Teame üksteist ning kui keegi põhimõtete vastu eksib, tõstavad teised häält. Märgis kehtib kolm aastat ning pärast seda on näha, kuidas see end õigustas.”
Hiljuti asus Kõrgemäe talu taotlema mahemärgist – nende puuküttega suitsuahjus valmib Eesti ainsast maheseafarmist Roosna-Alliku lähedalt pärit liha .

Ettevõtja sõnas, et maheliha hind on küll kallim, kuid sisaldab rohkem lihasisest ja küllastumata oomega-rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid.

Kui Kõrgemäe talupidajad toidumärgise kätte said, oli nende lihalett avatud 24. aprillil Aruküla rahvamaja fuajees. Raasiku OTTi ehk Otse Tootjalt Tarbijale teisel toidufestivalil oli kümmekond müüjat. Letid olid peale fuajee ka õues peaukse juures. Eelmisel toidufestivalil Raasikul kuu aega tagasi oli müüjaid ja ostjaid veidi rohkem. Kohaliku Omaalgatuse Programmi toel korraldatud festivalidega soovib Raasiku OTT oma liikumist rohkem tutvustada, arendada ettetellimissüsteemi ning propageerida kohalikku toitu.

Põhja-Eesti mahe suitsuliha

Madis Sõnajalg ütles, et märgis näitab kuulumist piirkonda, on kasulik müügikanalite leidmiseks ja koostööks teiste ettevõtjatega: „Märgise taotlemine ei maksnud meile midagi. Kui Raasiku OTTi eestvedaja Meeli Teder meile seda võimalust tutvustas, olime kohe nõus. Igatahes annab see meile eelise nende ees, kellel seda märgist pole.”

/.../

Kohalikud tootjad Soome ja Lätti

Pärast kauplemist oli festivalil vestlusring tootjatega. Ida-Harju Koostöökoja tegevjuht Tiina Sergo kirjeldas, et tulemas on rahvusvaheline projekt ning Leader-grupid koostamas uusi strateegiaid: „Kohalik toit on prioriteet ning üks me tegevusi on Põhja-Eesti toidumärgise arendamine. Soovime, et see märk esitleks Põhja-Eesti toitu kui mahedat ja tervisesõbralikku.”

Ida-Harju Koostöökogu võtab osa Arenduskoja ja MTÜga Rohelise Jõemaa Koostöökogu projektist „Jätkusuutlik, kestev ettevõtlus maal”, kuhu on kaasatud Soome ja Läti tegevusgrupid.
/../

Loe artiklit täismahus ajalehe Sõnumitooja veebilehelt sonumitooja.ee/korgemae-talu-sai-raasiku-vallast-esimesena-pohja-eesti-toidumargise/

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo