EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Rootsi maaeluvõrgustiku infokiri - EIP-AGRI, rohemajandus, CLLD, maapiirkonna noorte töögrupp, Läänemereriikide koostöö ja loodusturism

Allikas: Rootsi maaeluvõrgustik
14. september 2015. a

 

Ilmunud on järjekordne inglise keelne kokkuvõtlik infokiri, mis tutvustab Rootsi maaeluvõrgustiku tegevusi.

 


Pärast pikka ja meeldivat suve alustab Rootsi maaeluvõrgustik kibekiiret tööperioodi.

Töögrupid tegutsevad täies mahus, planeerimisel on maaeluvõrgustike kohtumised oktoobris ja novembris ning paljud töötoad on juba toimunud.

Komisjon kiitis heaks ka teised kaks programmi - merendus- ja kalandusfondi ning spetsiaalse kogukonna juhitud kohaliku arengu programmi Euroopa Sotsiaalfondi ja Euroopa Regionaalfondi rahastusega.

EIP-Agri töörühm

Augustikuu jooksul on esitatud palju küsimusi ja ettepanekuid seoses EIP-Agri töörühma innovatsiooniprojektide rahastamisega. Kõige enam küsitakse küsimusi aianduse, taastuva energia ja reovee puhastuse teemadel. Mõnikord on keeruline vahet teha, kas tegemist on innovatsiooniprojekti, arenguprojekti või teadmussiirdega. Innovatsiooni tugimeeskonda kuulub üks spetsialist, keda toetab 5 inimest, kellest igaüks töötab 20% koormusega innovatsiooni valdkonnas.

Rohemajandus

Bussi (põõsa) tuurid

Viimase 10 aasta jooksul on Rootsis hävinud lausa 18% väärtuslikest niitudest ja püsirohumaadest. Mõnes piirkonnas on viimase 80 aasta jooksul pea pool põllumaadest sööti jäetud. Seda maad katavad nüüd põõsad ja metsik taimestik. Bioloogiline mitmekesisus on vähenenud, talud lõpetavad tegevust ja maapiirkonna elanikkond väheneb pideval

Kuid maaeluvõrgustiku töögrupp, mis keskendub niitude jm rohealadega seotud majandusele, tahtis olukorda muuta ja näidata seda nii otsustelangetajatele kui ka avalikkusele. 2015.a suvel toimusid õppereisid nelja erinevasse piirkonda, kus osalesid kohalikud ja piirkondlikud tegijad maaeluvõrgustiku liikmesorganisatsioonidest.

Õppereisid on pälvinud palju tähelepanu nii kohalikul kui ka regionaalsel tasandil - tehtud on mitmeid teleklippe, raadiosaateid ja ilmunud on artiklid ajalehtedes. Töögrupp on kogu info koondanud Rootsi maaeluvõrgustiku veebilehele (rootsi keeles - www.landsbygdsnatverket.se/bushresan).

   

Kogukonna juhitud kohaliku arengu koordinatsioonirühm

Selle suve jooksul said 48 tegevusgruppi valmis oma strateegiad. Sügisel saavad viimased tegevusgrupid oma strateegiad esitatud.

Seoses täiesti uue MAKi IT-süsteemiga, lükkusid kõik protsessid edasi ja tegevusgrupid saavad taotlusvoorud avada mitte enne 2016.a märtsi.

Viis endist LEADER tegevusgrupi piirkonda, kes ei saanud oma strateegiaid valmis, uurivad agaralt võimalusi saada toetust teistest fondidest ja väljaspool maaelu arengukava. Kuid kõik viis tegevusgruppi võivad veel maaeluvõrgustike liikmetena jätkata, kui nad otsustavad jätkata ka LEADER meetodi rakendamisega.

Regionaalne Leader kokkusaamine toimus Põhja-Rootsis, kus osalesid nii Leader tegevusgrupid kui ka Regionaal- ja Sotsiaalfondi esindajad ning kohaliku omavalitsuse ametnikud.

Üleriigiline Leader kokkusaamine toimub 6.-7. oktoobril Põhja-Rootsis Soome piiri ääres selliselt, et osad majutuvad Soomes ning osalema on kutsutud ka selle piirkonna Soome tegevusgrupid. Konverenstiga koos toimub ka esimene iga-aastane riikliku Leader organisatsiooni (Lokal Utveckling Sverige) kokkusaamine. Organisatsioon loodi käesoleva aasta kevadel. Kõigil Leader tegevusgruppidel on võimalus kasutada ühtset logo-tüüpi, mis loodi Rootsi maaeluvõrgustiku Leader koordinatsioonirühma eestvedamisel.  Idee saadi Soomest! Logo näeb siit -  www.landsbygdsnatverket.se/leaderprofil


Temaatiline töögrupp maapiirkonna noortele

Töögrupp alustas tegevust 2015.a kevadel ja on nüüdseks esitanud ka tööplaani. Selle töögrupi eesmärgiks on suurendada noorte taotlemist MAKist. Teiseks eesmärgiks on suurendada noorte hulka tegevusgruppides ja teistes otsustelangetamise protsessides, mis on seotud maaelu arenguga. Koostöös maaeluvõrgustikuga püütakse luua ka noortele mõeldud veebileht, mis oleks noorte jaoks atraktiivsem.

Läänemere äärsete riikide vaheline koostöö

2015.a juuni keskel toimus Jurmalas, Lätis 6. Läänemere strateegia foorum, mille peasõnumiks oli „Sõnadest tegudeni“. Vaata päevakava SIIT

Kolm aastat kestnud maanoorte juhtprojekt on nüüdseks lõpetatud. Projektis osalesid aktiivsed Soome, Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Rootsi noortekeskused ja piirkonna ülikoolid. Loe projekti ülevaadet SIIT

Võib-olla koostöö kõige olulisem saavutus on see, et Rootsi instituudilt saadi algkapital selleks, et planeerida Interreg’i projekt, mis tugineb projekti esimese faasi kogemustele. Projekti nimeks on „Noored demokraatia saadikud“.


Loodusturism

Loodusturismi töögrupp pidas oma esimese kohtumise augusti keskel. See keskendus loodusturismiga tegeleva erasektori ja avaliku sektori suhtlusele. Tegemist oli esimese kohtumisega kolmest, mis loodetavasti annavad hetkeolukorrast hea pildi ning pakuvad lahendusi, mis annaksid Rootsi loodusturismi arengule positiivse tõuke.

Projekti üldine eesmärk on tugevdada erasektori konkurentsivõimet.


Rootsi maaeluvõrgustiku inglise keelset infokirja loe täismahus SIIT

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo