EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

PÕHJA-HARJU KOOSTÖÖKOGU: Koostöökogu uus aasta algas hoogsalt „Saku Tuuri“ õppereisiga

Allikas: Põhja-Harju Koostöökogu
22. jaanuar 2016. a

Põhja-Harju Koostöökogu uus aasta algas hoogsalt „Saku Tuuri“ http://sakutour.eu/ õppereisiga laupäeval, 9. jaanuaril k.a, et koos ringi sõites ja vaadates teiste tegemisi saaksime koguda mõtteid ja teha plaane algavaks aastaks.

Tänu tavatult suurele huvile õppereisi vastu täitus õpiretke grupp kiiresti. Retkele välja oli tulnud piirkonna kolmest vallast 34 Koostöökogu liiget (mõned koos kaaslasega), mis väljendab liikmete aktiivset õpihuvi ja soovi kaasarääkida maaelu arenguprotsessides.
Õppematka kavas oli ringkäik Saku mõisas koos hommikukohviga, värkstoa ja käsitööpoe külastus. Järgnevalt plaaniti vaatama minna Esko talu, talutootmist ning -toodangut ja mis tähtsaim – talus toodetud piimast piimatoodete (juust, kohupiim, jogurt, fetajuust) valmistamist ja nende degusteerimist. Seejärel oli programmis Metsanurme külakeskuse tegemised ja tutvumine leiva ajalooga. Päeva naelaks oli kavandatud ekskursioon Saku õlletehasesse ja õllemuuseumisse koos õllede degusteerimisega.

Õpiretke muutis eriliselt huvitavaks suurte kogemustega maaelu ekspert – koolitaja / õppepäeva läbiviija, Anneli Kana, keda hästi teatakse kui tegusat Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse pikaaegset liiget (praegu eksliige). Hetkel tegutseb Anneli Saku valla Metsanurme külaseltsi tegevjuhi- ja koolitajana. Ringkäigu algul Sakus andis Anneli tõeliselt huviäratava ülevaate Saku (Sack) http://www.sakumois.ee — rüütlimõisa ajaloost, millest muuhulgas koorus, et Saku mõis on Eesti luksusliku ja dekooririkka kõrgklassitsistliku mõisahoone üks paremaid näiteid. Saku mõis pärineb aastast 1622. ning 1820. aastal rajatud hoone kuulub Eesti klassitsistliku arhitektuuri tippude hulka. Arvatakse, et hoone kavandas üks ajastu kuulsamaid arhitekte – Carlo Rossi. 1. novembril 2002 avati uuenenud Saku mõisas puhke- ja seminarikeskus.

Järgnevalt sõideti Saku lähistel asuvasse Esko tallu http://www.eskotalu.ee/ . Esko talus võttis malbe taluperenaine Sirje tulijaid vastu lumerüpes olevas hubases aiamajas. Ta analüüsis Esko talu tootmistegevust ja sellega kaasnenud rõõme ja muresid ning rääkis põllumeeste tänastest probleemidest. Sel ajal, kui taluperenaine andis ülevaate Esko talu eksklusiivsest toodangust, degusteerisid õppereisil osalejad talus toodetud piimtooteid nagu juustud, kohupiim, jogurt, fetajuust. Degusteerimiselt saadud maitseelamused ja mekk viis enamuse õppuritest hoovis asuvasse talupoodi.
Pärast Esko talupoe väisamist viis tee Kiisa lähistel asuvasse Metsanurme külakeskusesse www.metsanurme.eu tutvuma leiva ajalooga. Anneli vahendusel väga huvitava ülevaate järgselt arutati ja tõdeti külakeskuse tähtsusest kogukonnas. MTÜ Metsanurme on oma tegevuses sidunud mineviku ja kaasaja, lähtudes põhimõttest, et uut luuakse vaid vanale, tugevale vundamendile! Esimesed tegutsemisaastad möödusid külaelu korraldamise tähe all – heakorrapäevad, asjaajamised Saku vallaga, aktiivsusele ärgitamine, oma sümboolika loomine. Seejärel käivitati juba suuremaid projekte – Rehemetsa talu vana rehehoone taastamine külakeskuseks, matkaraja ja koduloomuuseumi loomine, koduloo uurimine ja kirjastamine. Tänaseks päevaks on MTÜ Metsanurme kasvanud organisatsiooniks, kes tegeleb mitme erineva valdkonnaga nagu näiteks küla arenguplaanide koostamine ja elluviimine, külakeskuse kompleksi haldamine ja arendamine ja paljude teiste ühiskonnaelu korraldamise valdkondadega.

Järgnevalt oli päeva naelaks kavandatud ekskursioon Saku õlletehasesse ja õllemuuseumisse http://www.pruulikoda.ee/ koos õllede degusteerimisega, mis kujunes ehtsaks „maiuspalaks“.
Tõdeti, et 1820 aastal asutas Saku mõisa tollane omanik, saksa soost krahv Karl Friedrich von Rehbinder oma mõisa juurde õllekoja. Samast aastast alates on Saku õllemeistrid pruulinud kohalikust põhjaveest, parimatest linnastest, humalast ja pärmist head Eesti õlut. Ohtralt vürtsi õlletootmise eripärale ning hea õlle saladustele Sakus lisas õlletehase ekskursioonigiid Elle, kes edastas põnevat teavet parimas huumorivõtmes.
Päeva lõpetas koosviibimine õlletehase pubis, kus õhtusöögi kõrval jagati liikmetele PHKK 2016 trio seinakalendrit, tutvustati koostöökogu liikmetele 2016 aasta esimese poole tegevusplaani ning kuulati esimese taotlusvooruga seonduvat informatsiooni.

Õppereisist ülevaate koostas
projektijuht Aavo Mägi

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo