EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: VÕRGUKIRI nr 31 (371)

Allikas: Maaeluvõrgustik
27. september 2017. a

 
 
 

Maaeluvõrgustiku Infokiri
@VÕRGUKIRI

27. september 2017 (nr 31/371)

 
 
 
 

Legendiga toidubränd - hea sisu paremasse vormi!

 
 

8. septembril 2017 toimus Eesti toidu kuu raames esmakordselt Lõuna-Eesti Toidukonverents. Konverents oli suunatud väikestele ja suurematele toidutootjatele ja -pakkujatele, et anda neile inspiratsiooni ja häid mõtteid, kuidas oma tooteid paremini turundada ja müüginumbreid kasvatada. Kindlasti andis üritus ka hea võimaluse osalejatele, et üksteisega kohtuda ja kogemusi vahetada.

Konverents kandis alapealkirja "Hea sisu paremasse vormi!"

Loe lugu edasi siit!
 
 
 
 

Sündmuseid:

 

Maaeluvõrgustiku uudiskirjad:

 

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda:

  • EPKK korraldab neli piirkondlikku õppepäeva teemal "Veeseadusest põllumehele": 10.10 - Saaremaal Kõljala külamajas, 25.10 - Lääne-Virumaal Vinni spordikeskuses, 14.11 - Põlvamaal Põlva kultuurikeskuses ning 29.11 - Järvamaal Türi kultuurikeskuses. Rohkem infot EPKK kodulehel või www.pikk.ee kalendris.
     
  • 29. septembril toimub Põlvamaal tahesõnniku keskkonnasõbraliku käitlemise demopäev.
  • 7. novembril toimub Rakveres EPKK Piimafoorum 2017.
 

Ühistegevuse pikaajalise programmi raames toimuvad Tartus septembris ja oktoobris järgnevad koolitused ja infopäevad:

 

Toiduohutuse valdkonna pikaajalise programmi raames (www.toiduteave.ee)  toimuvad septembris ja oktoobris Tartus järgmised koolitused ja infopäevad:

 
 
 
 

EAFRD projektide trükis "Üleminek rohelisemale maamajandusele"  (Transition to Greener  Economy) on nüüd saadaval kuues keeles - inglise, prantsuse, saksa, itaalia, hispaania ja poola keeles.

 

Ülevaade Euroopa maaeluvõrgustiku Kontaktpunkti tegevustest LEADER rakendamise teemal.

 
 
 

ÜRITUSED:

 
 
 
 

ÜRITUSED:

Ürituste kava Euroopa maaelu arengu võrgustiku veebilehel.

 
 
 
 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu areng (19.09.2017): Tervislike eluviiside edendamine läbi tervise-, spordi-, haridus- ja toidupoliitikate
Kui me suudaksime anda igaühele individuaalselt õige koguse toitu ja tegevust, mitte liiga palju ja mitte liiga vähe, siis oleksime avastanud ohutuima tee tervise juurde. Sellise tervisliku elu formaadi tõi juba 2000 aastat tagasi välja Hippocrates. Kaks milleeniumi hiljem on tervislik eluviis olulisim kui kunagi varem ning kolme Euroopa Komisjoni voliniku arvates võiks poliitikate üheks lahenduseks  olla koostöö erinevate poliitikate vahel.

 

Euroopa Toiduohutuse Amet (20.09.2017): Mesilaste tervis - oodatakse kandidaate töörühma
Euroopa Toiduohutuse amet ootab kandidaate uude mesilaste teemalisse arutelutöörühma. Töörühm luuakse EL Mesilaspartnerluse (EU Bee Partnership) ülesannete täitmiseks, millega loodetakse alustada 2018.a. Kandidatuuri esitamise tähtaeg on 2. oktoober.

 

Euroopa maaeluvõrgustik (25.09.2017): Sotsiaalne innovatsioon maapiirkondades
Horizon2020 projekti SIMRA raames on valmis saanud uus sotsiaalse innovatsiooni teemaliste heade näidete andmebaas põllumajanduse, metsanduse ja maaelu arengu valdkonnas.

 

Euroopa maaeluvõrgustik (25.09.2017): Lühikese tarneahela parendamiseks loodud võrgustik
Eesmärgiga edendada Euroopa lühikest tarneahelat on alustatud uue Horizon2020 projektiga - SKIN. Projekti eesmärk on luua teadmistele ja innovatsioonile põhinev võrgustik ning kiirendada nõudlusest juhitud ja alt-üles tuleva initsiatiiviga innovatsiooni.

 

EURActiv.com (26.11.2017): ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni ametnik: GMO ei ole vajalik, kuid me peame olema avatud biotehnoloogiatele
Toidutootmise nõudlust saab täita ka ilma GMO-ta, kuid me ei tohiks elimineerida laiemat kasu, mida biotehnoloogiad meile anda võiksid, ütles ÜRO vanemametnik Daniel Gustafson oma intervjuus.

 

Eesti EL eesistumine (26.09.2017): Põllu- ja maamajandusvaldkonna tulevikutöötajad peavad olema uuendusmeelsed
21. septembrist kuni 24. septembrini toimus Tartus Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames EUROPEA Internationali konverents "From Rural to Digital", kus osalesid põllu- ja maamajandusvaldkonna kutseõppeasutuste juhid ja õpetajad 20 Euroopa riigist. Ühiselt jõuti järeldusele, et valdkonna tulevikutöötajad peavad olema uuendusmeelsed, paindlikud, suhtlemisaltid, kohanemisvõimelised ja valmis kasutama erinevaid infotehnoloogialahendusi.

 

Eesti EL eesistumine (26.09.2017): Euroopas hävineb iga päev kolm ruutkilomeetrit mulda
Maailma rahvastiku kasv, suurenev nõudlus toidu järele ja konkurents maa kasutamise pärast paneb mullad aina suurema surve alla. Armastame rääkida loodus-, looma- või puude kaitsest, kuid tavaliselt ei mõtle me sarnaselt mullast. Samas on muld meie planeedi üks olulisemaid loodusvarasid, mille ökoloogilist tähtsust on seni alahinnatud, kirjutab maaeluministeeriumi põllumajanduskeskkonna büroo peaspetsialist Madli Karjatse.

 

Eesti EL eesistumine (26.09.2017): Maaeluminister Tarmo Tamm: riikidevaheline koostöö aitab kaasa fiproniiliga seotud küsimuste lahendamisele
Maaeluminister Tarmo Tamm osales 26. septembril toimunud Euroopa Liidu toiduohutuse eest vastutavate ministrite kohtumisel Brüsselis. Kohtumise peateema oli munade ja munatoodete saastumine fiproniiliga.

 

Euroopa Komisjon - pressiteade (26.09.2017): Erinevused toiduainete kvaliteedis: komisjon annab liikmesriikidele juhiseid ebaausate kaubandustavadega võitlemiseks
Nagu president Juncker lubas selle aasta kõnes olukorrast Euroopa Liidus, andis komisjon välja suunised selle kohta, kuidas kohaldada ELi toidu- ja tarbijakaitsealaseid õigusnorme toodete kvaliteedierinevuste korral.

 

Arc2020 (27.09.2017): Kolmas Euroopa Maapäev toimub Venhorstis Hollandis
Kolmas Maapäev toimub 18.-21. oktoobril Hollandis. Mis on Euroopa Maapäev? Millised on sealsed teemad? Kus asub Venhorts?

 

EL põllumajandustoodete ja toidu geograafilised tähised ja päritolunimetused:
 

(26.09.2017): Fenalår fra Norge - kaitstud geograafiline tähis Norras
Nimetusega „Fenalår fra Norge“ tähistatakse Norra päritolu talle või lamba soolatud, kuivatatud ja laagerdatud ning mõnikord  ka suitsutatud tagajalga. Toodet „Fenalår fra Norge“ on kahte liiki – traditsiooniline ja laagerdunud. Toode võib olla ühes tükis või koosneda täielikult või osaliselt konditustatud lihast. Sõrad ja jala alumine osa on üldjuhul täielikult või osaliselt eemaldatud.

 
 
 
 

Ajakiri Keskkond Eurooplastele (21.09.2017): Innovatsioon on uute ideede allikas EL veemajandamisele
Kasvav arusaamine, et vesi on piiratud ressurss, on õhutanud välja mõtlema üha uusi ideid ja innovatsioone, kuidas veemajandamise probleeme lahendada, mitmed neist on saanud alguse Euroopa veeteemalisest innovatsioonipartnerlusest.

 

Euroopa maaelu arengu võrgustik (25.09.2017): Eurosite on loonud veebilehe Natura 2000 toodete promomiseks
Välja on töötatud kampaania ja loodud on veebileht, et tuua esile Natura 2000 tooteid, eesmärgiga näidata nende sotsiaal-majanduslikku kasu ning leida uusi partnerlusi Natura 2000 piirkondade hooldajate, talunike ja kohaliku ettevõtluse vahel. Eurosite on Euroopa looduslike paikade hooldajate võrgustik, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust Natura 2000 kasulikkusest kohalikule majandusele.

 
 
 
 

Euroopa Komisjoni Esindus Eestis (18.09.2017): Euroopa Komisjon tutvustas uut ELi tööstuspoliitika strateegiat
Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri poolt tema 13. septembri kõnes olukorrast Euroopa Liidus lubatud ELi tööstuspoliitika uuendatud strateegia koondab enda alla kõik olemasolevad ja uued horisontaalsed ja sektoripõhised algatused.

 

Eurofound (25.09.2017): Iga-aastane aruanne toob välja, et tööelu Euroopas on muutumas

 
 
 
 

Euroopa Soolise Võrdõiguslikkuse Instituut (21.09.2017): Haridus on võti, et muuta sooliseid stereotüüpe
Soolise võrdõiguslikkusega seotud probleemid haridussüsteemis mõjuvad negatiivselt majanduskasvule ning paremate karjäärivõimaluste leidmisele, eriti naiste jaoks. Peamine probleem on see, et poisid ja tüdrukud valivad eriala vastavalt traditsioonilistele soorollidele. See on üks asjaolu, mis tuli välja uuest uuringust,  mille viis läbi Euroopa Soolise Võrdõiguslikkuse Instituut.

 

Euroopa Liidu Nõukogu (21.09.2017): Eesistuja Donald Tuski kiri ELi juhtidele enne nende mitteametlikku õhtusööki Tallinnas

 

Euroopa Komisjon (22.09.2017): Regionaalpoliitika uudiskiri Panorama nr 62 - Innovatsiooni edendamine regioonides
Panorama sügisene väljaanne keskendub innovatsioonile.

 

Euroopa Komisjon (22.09.2017): Lairiba uudiskiri nr 22
Euroopa Lairiba uudiskirjast saab lugeda häid näiteid ja uudiseid, mis puudutavad lairibaühenduse arengut Euroopas.

 

Euroopa Komisjoni Esindus Eestis (26.09.2017): Rändlustasude kaotamine on juba hakanud muutma eurooplaste mobiiltelefoni kasutamise harjumusi
Eurobaromeetri kiiruuringu kohaselt peab suur enamik Euroopa elanikke lisatasuta rändlusteenust kasulikuks. 15. juunil 2017 jõustunud ELi uute rändluseeskirjade kohaselt saavad tarbijad ELi piires välismaal olles mobiiltelefoni kasutada samadel tingimustel kui kodumaal, st lisatasudeta. Uuringust selgub, et 71% eurooplastest teavad, et rändlustasud on kaotatud ja 72% ütlesid, et neile endile või nende tuttavaile on sellest kasu. Teadlikkus on veelgi suurem nende hulgas, kes on välismaal käinud pärast 15. juunit: 86% inimestest on muudatusega kursis.

 
 
 
 

13.-14.09.2017

Konverents ja õppereis "Võrgustumine - see töötab!"

Vilnius, Leedu

Vaata fotogaleriid!
 
 

15.09.2017

Põhja- ja Baltimaade võrgustike kohtumine

Vilnius, Leedu

Vaata fotogaleriid!
 
 

03.09.2017

Eesti toidu kuu avamine Vääna mõisakooli park

Vaata fotogaleriid!
 
 

Vaata neid ja teisi põnevaid fotogaleriisid Maaeluvõrgustiku fotoalbumist!

 
 
 

 

Maamajanduse Infokeskuse

Maaelu- ja innovatsioonivõrgustiku osakond

 
 
 

Maamajanduse Infokeskus

Jäneda

Tapa vald

73602 LÄÄNE-VIRUMAA

www.maainfo.ee

seminar@maainfo.ee

 
 
 

Leia meid ka Facebookist!

 
 
 
 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo