EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: VÕRGUKIRI nr 35 (375)

Allikas: Maaeluvõrgustik
25. oktoober 2017. a

 
 
 

Maaeluvõrgustiku Infokiri
@VÕRGUKIRI

25. oktoober 2017 (nr 35/375)

 
 
 
 

Portugalis arutati maaelu innovatsiooniküsimusi

 
 

Oktoobri keskel toimus Portugalis Euroopa Liidu põllumajandusinnovatsiooni alane tippkohtumine - AGRI Innovation Summit 2017.

 

Esinduslikul üritusel oli kohal ligi 500 osalejat: põllumajandustootjad, ettevõtjad, erinevad organisatsioonid, teadlased, nõustajad, LEADER tegevusgruppide esindajad, korraldajate ja maaelupoliitika kujundajate esindajad - eesotsas Euroopa Komisjoni põllumajandusvoliniku Phil Hogan, korraldajamaa Portugali ja teiste Euroopa Liidu liikmesriikide ametnikud.

 

Üritus andis igaühele võimaluse leida huvitavat infot ja kontakte. Laiemat visiooni tutvustati plenaaridel, kus esinesid tippametnikud ja teadlased. Tippkohtumise töörühmad andsid võimaluse leida kitsam valdkond, teema või isegi konkreetne projekt endale huvitavas valdkonnas.

Loe lugu edasi siit!
 
 
 
 

ÜRITUSED:

 

Maaeluvõrgustiku infokirjad:

 

Keskkonnateemalist infot:

 

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda:

 
 
 
 

Ilmunud on Euroopa innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 50

 

Euroopa maaelu arengu võrgustiku kontaktpunkt on välja töötanud praktilised tööriistad ja juhised LEADER rahvusvahelise koostöö teemal. Olemas on juhis, mis annab koostööprojekti kõikidest staadiumitest üksikasjaliku ülevaate alates projekti ideest kuni kommunikatsioonini.

 

Euroopa maaeluvõrgustik on valmis saanud uue kogukonna juhitud kohaliku arengu partnerlusotsingu, mis aitab LEADER tegevusgruppidel leida koostöövõimalusi üle kogu Euroopa.

 

Saadaval mitmeid materjale, mis toovad välja, kuidas paremini toetada maaettevõtlust, sh praktilised juhtumuuringud, maaelu arengu programmide analüüsid, faktilehed, aruanne maaettevõtluse temaatilise töögrupi tööst, Euroopa maaeluvõrgustiku trükised - EL Maaelu Ülevaade ja projektinäidete trükis.

 

Mitmed Euroopa maaeluvõrgustiku kontaktpunkti liikmed võtsid osa oktoobri keskel Lissabonis toimunud põllumajanduse innovatsiooni tippkohtumisest. Loe kohtumise peamisi sõnumeid SIIT.

 

Hiljutine Euroopa maaelu arengu võrgustiku seminar uuris võimalusi, kuidas suurendada Natura 2000 ja maaelu arengu programmide omavahelist täiendavust, läbi kogemuste ja heade näidete vahetamise üle Euroopa.

 

ÜRITUSED:

 
 
 
 

ÜRITUSED:

 

Ürituste kava Euroopa maaelu arengu võrgustiku veebilehel.

 
 
 
 

EurActiv.com (19.10.2017): Põllumehed vajavad investeeringuid, et muuta maapiirkonnad elamisväärseks
Euroopa peab maapiirkondade väljarände vältimiseks poliitikad ja investeeringud suunama selliselt, mis muudaksid põllumajanduse atraktiivseks karjäärivalikuks. Kuid poliitiline ebakindlus põllumajanduspoliitikas hoiab investorid eemal.

 

EurActiv.com (23.10.2017): Maaelu areng Euroopas - kuidas ühine põllumajanduspoliitika saab toetada sotsiaalset ühtekuuluvust ja majanduskasvu?
Maapiirkonnad moodustavad 52% ELi territooriumist ja on koduks 112 miljonile inimesele. Maapiirkonnas leiab tööd mitte ainult põllumajandussektoris, vaid ka toidutootmises ja turismis, mis annavad tööd ligikaudu 15 miljonile inimesele. EurActiv korraldas seminari, et arutleda ühise põllumajanduspoliitika tuleviku teemadel.

 

Euroopa Komisjon – põllumajandus ja maaelu (24.10.2017): Põllumajandustootjad saavad kasu lihtsustatud reeglitest ja suuremast paindlikkusest
Rohkem paindlikkust EL riikides, et toetada noortalunikke, rohkem ökoloogilisi fookusalasid, rohkem toetusi talunikele, kel on vähenenud sissetulekud - need on vaid mõned ettepanekud, et muuta EL põllumajanduse ja toidupoliitika paremaks, mis lepiti liikmesriikide vahel kokku 16. oktoobril. Ühist põllumajanduspoliitikat reguleerivate nelja põhilise määruse muudatused jõustuvad vaid siis, kui kõikide ettepanekute osas on kokkuleppele jõutud.

 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu (24.10.2017): Komisjon kiitis heaks uued EL põllumajanduse ja toidusektori promotsiooniprogrammid
Kokku kiitis Euroopa Komisjon heaks 52 uut programmi, mille eesmärgiks on edendada ELi põllumajanduse ja toidu tooteid Euroopas ja üle maailma. Programme, mis ulatuvad piimatoodetest oliiviõlidest kuni puu- ja köögiviljadeni ning lihatoodeteni, toetatakse ELi ühise põllumajanduspoliitika eelarvest.

 

Euroopa Parlament (24.10.2017): Saadikud nõuavad glüfosaadi kasutamise keelustamist 2022. aasta lõpuks
Teisipäeval toetas parlament glüfosaadil põhinevate herbitsiidide täielikku keelustamist 2022. aasta lõpuks ja kohest kasutamise piiramist.

 

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumine (24.10.2017): Maaeluministeeriumis toimus topeltstandardite ja toidutoorme märgistuse teemaline arutelu
Maaeluminister Tarmo Tamm ja toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai kohtusid eile maaeluministeeriumis huvigruppidega, et anda ülevaade topeltstandarditest ning märgistusest ja neil teemadel arutleda.

 

Uuringud, trükised jms:

  • Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu (23.10.2017): EL põllumajanduse ja toidu eksport näitab häid tulemusi vastavalt viimasele aruandele
    Euroopa Komisjoni viimane kaubandusaruanne näitab, et Euroopa põllumajanduse ja toidu turg püsis ka augustis jätkuvalt tugevana, suurendades kaubandusbilanssi 2,4 miljardi euroni.
     
  • Euroopa Noortalunike Nõukogu - CEJA (24.10.2017): Euroopa noortalunikud - ehitades jätkusuutlikku sektorit
    Noortalunike seas läbi viidud üle-euroopalise uuringu tulemusena toodi ettevõtte arengu oluliste teguritena välja õiglane sissetulek, ligipääs maale ning administreerimise lihtsustamine, mis oleksid tingimusteks, et saaks oma talu majanduslikult ja keskkonda säästval viisil arendada.
 

EL põllumajandustoodete ja toidu geograafilised tähised ja päritolunimetused:

  • (19.10.2017): Danbo - kaitstud geograafiline tähis Taanis
    Veisepiimast valmistatud küpse kõva juust. Kasutada ei tohi muude loomade piima ega piimatooteid.
     
  • (19.10.2017): Varaždinsko zelje - kaitstud päritolunimetus Horvaatias
    "Varaždinsko zelje" on köögivili, mis on saadud kohalikust alalhoitud Varaždini kapsa (Brassica oleracea var. capitata f. alba) sordist.
     
  • (10.10.2017): Capón de Vilalba - kaitstud geograafiline tähis Hispaanias
    Kaitstud geograafiline tähis "Capón de Vilalba" hõlmab selliste liiki Gallus domesticus kuuluvate isaslindude liha, kes on kirurgiliselt kastreeritud enne suguküpsuse saavutamist. Linnud kuuluvad tõugu Galiña de Mos või eri liinidesse, mille ühisnimetaja kõnealuse tõuga on lindude vastupidavus, mis võimaldab kasvatada neid vabas õhus asjaomase piirkonna ilmastikutingimustes.
     
  • (04.10.2017): Ossolano - kaitstud päritolunimetus Itaalias
    Juust "Ossolano" on valmistatud sellistel alpiaasadel lüpstud ja kalgendatud piimast, mis asuvad kindlaksmääratud piirkonnas kõrgusel mitte alla 1 400 meetri üle merepinna.
 
 
 
 

Ajakiri Keskkond eurooplastele (20.10.2017): Eksperdid esitavad ideid Euroopa madalasüsinikusisaldusega Innovatsiooni fondi jaoks
Euroopa institutsioonid on otsustanud luua uue innovatsiooni fondi järgmiseks programmiperioodiks, mida hakatakse rahastama läbi Euroopa saastekvootidega kauplemise süsteemi. Üle 250 tööstuseksperdi on andnud oma nägemuse, kuidas see fond võiks toetada innovatiivseid madala süsinikusisaldusega energialahendusi.

 
 
 
 

Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (23.10.2017): Noored on tänapäeva tööturul halvemas olukorras kui vanem generatsioon
Aktiivne vananemine, haridusse investeerimine ja õigete oskuste arendamine on ühed peamised lahendused tulevikukindla Euroopa jaoks. Olenemata suurest tööga hõivatute arvust ja jätkuvast majanduskasvust, on noortel eurooplastel praegu vähem stabiilsed karjäärivõimalused, vähem sotsiaalset kindlust ning viletsamad elustandardid kui vanemal generatsioonil. See muudab põlvkondade vahelise õigluse üheks peamiseks poliitiliseks prioriteediks, selgus Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee korraldatud koosolekul.

 

Euroopa Komisjon - regionaalpoliitika (23.10.2017): Arukas majanduskasv Euroopa piirkondades läbi innovatsiooni
Üleilmastumisel, automatiseerimisel, uutel tehnoloogiatel ja süsinikdioksiidiheite vähendamisel on mõju töökohtadele, tööstussektorile, ärimudelitele ning majandusest ja ühiskonnast arusaamisele.

 
 
 
 

Euroopa Komisjon - Eurostat (18.10.2017): Kodus, tööl, koolis… Uus Eurostati trükis esitleb naiste ja meeste elu Euroopas

 
 
 
 

12.10.2017
ETNA Maanaiste päev „Tere! Teeme ettevõtlikku koostööd!“

Jäneda, Maamajanduse Infokeskus

Vaata fotogaleriid!
 

11.10.2017

Euroopa Linnade ja Regiooide Nädal

Brüssel Belgia

Vaata fotogaleriid!
 

30.09.2017

Eesti toidu pidu
Lõunakeskus, Tartu

Vaata fotogaleriid!
 
 

Vaata neid ja teisi põnevaid fotogaleriisid Maaeluvõrgustiku fotoalbumist!

 
 
 

 

Maamajanduse Infokeskuse

Maaelu- ja innovatsioonivõrgustiku osakond

 
 
 

Maamajanduse Infokeskus

Jäneda

Tapa vald

73602 LÄÄNE-VIRUMAA

www.maainfo.ee

seminar@maainfo.ee

 
 
 

Leia meid ka Facebookist!

 
 
 
 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo