EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 32 (415)

Allikas: Maaeluvõrgustik
24. oktoober 2018. a

 
 
 
 
 
 

@VÕRGUKIRI

24. oktoober 2018 nr 32/415

 
 
 
 
 
 
 

Kas LEADER toetusskeem vajaks taaskäivitamist?

 
 

LEADER tuleviku ja hetkeseisu üle arutati septembrikuu lõpus Portugalis Évora´s toimunud konverentsil. Rahvusvaheline konverents kandis nime "LEADER RELOADED" ning oli pühendatud EL järgmise programmiperioodi ettevalmistustele.
 

ELARDi president Maria João Botelho avakõnes öeldu tutvustas kenasti ürituse mõtet: "Me ei saa minna tagasi minevikku, kuid saame ennast laadida uue energiaga, kuulates tähelepanelikult kõigi kogemusi!"

Loe edasi »
 
 
 
 

Maaeluvõrgustiku infokirjad:

 
 
 
 
 
 

Näitust "100 maaelu toetamise näidet"  saab oktoobris näha Põllumajandusuuringute keskuse Jäneda hoones. Rohkem infot maaeluvõrgustiku veebilehel.

Loe edasi »
 
 

ÜRITUSED:

  • 25.-27. oktoobril toimub Eesti Näituste Messikeskuses Tallinn FoodFest 2018.
     

  • 26. oktoobril kell 11-12.30 korraldab maaeluvõrgustik vebinari, kus teemaks on innovatsiooniklastrite edusammud ning seekord on keskmes piimaklaster. Piimaklastri tegevustest teeb ülevaate Hardi Tamm. Info ja registreerimine maaeluvõrgustiku veebilehel.
     

  • 30. oktoobril korraldab Põllumajandusuuringute Keskuse maaelu võrgustikutöö osakond Sakus PMK peamaja suures saalis konsulentide teabepäeva.
     
  • 30. oktoobril kell 11-12 korraldab Põllumajandusuuringute Keskus LEADER tegevusgruppidele suunatud vebinari teemal "Isikuandmete töötlemise seaduslikud alused“. Lektoriks on Hannes Aamisepp, Põllumajandusuuringute Keskuse nõunik. Info ja registreerimine maaeluvõrgustiku veebilehel.
     

  • 1. novembril toimub Pärnus aianduse V visioonikonverents. Rohkem infot pikk.ee veebilehel.

  • 6. novembril toimub Rakveres EPKK lihafoorum 2018.
     

  • 7. novembril korraldab EPKK Rakveres seakasvatuse aastakonverentsi.

 
 
 

INFOKS:
 

Maaeluministeerium:

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda:

Keskkonnaministeerium

Ühistegevuse pikaajaline programm, rohkem infot leiab SIIT

  • 30. oktoobril toimub Tartus infopäev "Ühistegevuse praktilised näited".

Eesti maaelu arengukava meetmete toetustaotluste vastuvõtt:

  • 29. oktoobrist kuni 2. novembrini on avatud ohtliku taimekahjustaja ja eriti ohtliku loomataudi tõttu kahjustunud põllumajandusliku tootmise potentsiaali taastamise toetuse (MAK 2014-2020 meede 5.2) kolmas taotlusvoor. Rohkem infot PRIA veebil.
     
  • 31. oktoobrist kuni 7. novembrini saab esitada taotlust põllu- ja metsamajanduse taristu arendamise ja hoiu investeeringutoetuse (MAK 2014-2020 meede 4.3.2) saamiseks. Rohkem infot PRIA veebil.
 
 
 
 

Ilmunud on Euroopa innovatsioonipartnerluse uudiskiri nr 62. Loe uudiskirja ka maaeluvõrgustiku veebilehelt.

Loe edasi »
 
 
 
 

Euroopa maaelu arengu võrgustiku kontaktpunkt ootab ilusaid pilte ja inspireerivaid tsitaate, mis aitaksid 2019. a kevadel tähistada maaeluvõrgustike tegevuse kümmet aastat. Tähtaeg on 5. november. Rohkem infot maaeluvõrgustiku veebilehel.

 
 
Loe edasi »
 
 
 

Euroopa maaelu arengu võrgustik on uuendanud LEADER tegevusgruppide andmebaasi, kust leiab info üle 3000 tegevusgrupi kohta üle Euroopa, sh on info ka kalanduse tegevusgruppide kohta.

Loe edasi »
 
 
 

ÜRITUSED:

 
 
 
 

ÜRITUSED:

Ürituste kava Euroopa maaelu arengu võrgustiku veebilehel.

 
 
 
 
Loe edasi »
 

EurActive (18.10.2018): ÜPP ja toidu tarneahel - aus kokkulepe talunikele ja tarbijatele
Lisaks 12 miljonile talunikule töötab 40 miljonit inimest üle kogu Euroopa toidu tarneahelas. Ühine põllumajanduspoliitika on olulisel kohal, et talunikud saaksid stabiilse ja õiglase sissetuleku, kuid tasakaalust väljas olev toidu tarneahel on suureks riskiks nii talunikule kui ka tarbijale.

 
 
 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu areng (19.10.2018): Viimane aruanne näitab EL põllumajandussektoris sissetulekute suurenemist
Viimane põllumajanduse ülevaade, mis katab 2014. ja 2015. aastat, näitab, et EL põllumajandussektori sissetulekud on kasvanud. 2013. a olid sissetulekud languses. Eriti tugev kasv on näha aianduse ja veinisektoris ning püsikultuurides (puuviljad, marjad, viinapuud ja oliivipuud). Samal ajal piimandussektoris sissetulekud vähenesid, kuna ületootmisest olid tingitud madalad hinnad. Need on mõned leiud EL põllumajandussektori ülevaates, mis Euroopa Komisjon avalikustas 19. oktoobril 2018.

Loe edasi »
 

CAP Reform.eu (21.10.2018): ÜPP reformi mõjud turgudele ja kaubandusele
Alan Matthews oma blogis arutab, et ei saa olla kindel, millised saavad olema ÜPP reformi mõjud turgudele ja kaubandusele, kahel põhjusel: 1) EK ettepanekud ÜPP tuleviku seadusandlusele on alles esialgsed ja võivad muutuda ning 2) uuel perioodil on liikmesriigile antud oluliselt rohkem paindlikkust, kui nad peavad esitama ÜPP strateegiakavas.

Loe edasi »
 
 
 

Euroopa Komisjon - põllumajandus ja maaelu areng (22.10.2018): Põllumajandusvoliniku Phil Hogani kõne ELi biomajanduse strateegia konverentsil

Loe edasi »
 
 
 

EL põllumajandustoodete ja toidu geograafilised tähised ja päritolunimetused:
 

  • (15.10.2018): Cioccolato di Modica - kaitstud geograafiline tähis Itaalias
    Nimetus „Cioccolato di Modica“ hõlmab üksnes toodet, mis on saadud suhkrulisandiga mõru kakaomassi töötlemisel.
     
  • (14.09.2018): Marrone di Serino/Castagna di Serino - kaitstud geograafiline tähis Itaalias
    Nimetusega „Marrone di Serino“ / „Castagna di Serino“ tähistatakse värskeid, lüditud, koorimata kuivatatud või kooritult ja tervelt kuivatatud vilju, mis pärinevad hariliku kastanipuu („Castanea Sativa Miller“ või „Castagna Europea“) sordist „Montemarano“, mille kohta kasutatakse ka nimetusi „Santimango“, „Santomango“, „Marrone di Avellino“ ehk „Marrone avellinese“ või teatud geograafilisest piirkonnast pärinevast kohalikust sordist „Verdola“ ehk „Verdole“.
     
  • (05.09.2018): Rucavas baltais sviests - kaitstud geograafiline tähis Lätis
    Nimetusega „Rucavas baltais sviests“ tähistatakse poolrasvast võid, mille konsistents on ühtlane, pehme ja elastne.
     
  • (05.09.2018): Morcilla de Burgos - kaitstud geograafiline tähis Hispaanias
    „Morcilla de Burgos“ on kuumtöödeldud vorstitoode, mille valmistamiseks kasutatakse järgmisi põhikoostisaineid: sorti ‘Horcal’ kuuluvad sibulad, searasv, riis, veri, vürtsid ja sool.
Loe edasi »
 
 
 
 

Euroopa Komisjon - Eurostat (17.10.2018): September 2018 - euro-ala aastane inflatsioon kasvas 2,1%-ni ning püsis ELis tervikuna stabiilne 2,2%
Euro-ala aastane inflatsioon septembrikuus võrrelduna augustikuuga kasvas ning oli 2,1%, aasta varem li see 1,5%. ELis tervikuna püsis inflatsioon septembris augustikuuga võrrelduna stabiilsena (2,2%), kuid aasta varasema ajaga kasvas (1,8%). Madalaimad inflatsiooni määrad registreeriti Taanis (0,5%), Kreekas (1,1%) ja Iirimaal (1,2%). Ning kõrgeimad Rumeenias (4,7%), Ungaris (3,7%) ja Bulgaarias (3,6%).

Loe edasi »
 
 
 

Euroopa Komisjon - Eurostat (22.10.2018): Euro-ala ja ELi valitsuse võlg on 1.0% SKP-st ning laenude osakaal euro-alal 86,8% ja EL-is tervikuna 81,6% SKP-st

Loe edasi »
 
 
 
 

Euroopa Komisjoni Esindus Eestis (17.10.2018): Eesti investeeringud haridusse on ELi keskmisest suuremad
Euroopa Komisjoni avaldatud haridus- ja koolitusvaldkonna 2018. aasta ülevaatest selgub, et liikmesriigid on oma peamistele eesmärkidele taas mõne sammu lähemale liikunud.

Loe edasi »
 

Euroopa Parlament (17.10.2018): Brexiti mõju: avaliku arvamuse uuring näitab suuremat toetust Euroopa Liitu kuulumisele kui eales varem
Septembris läbi viidud Eurobaromeetri uuringu tulemused näitavad, et toetus Euroopa Liitu kuulumisele on kõrgem kui eales varem. Eestis toetab ELi liikmelisust 74%, Euroopa Liidus keskmiselt 62% kodanikest, mis on viimase 25 aasta rekord.

Loe edasi »
 

Euroopa Parlament (18.10.2018): Konverents: ELi teadusuuringute ja innovatsiooni mõju meie argielus
Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoni korraldataval konverentsil 27. novembril räägitakse, kuidas parandavad ELi teadusuuringud ja innovatsioon meie igapäevaelu.

Loe edasi »
 

Euroopa Parlament (19.10.2018): 100 ideed paremaks Euroopaks - EYE2018 osalejad esitasid oma järeldused
Juunis avas Euroopa Parlament uksed enam kui 8000 noorele kogu Euroopast. Kõige uuenduslikumaid EYE2018 ideid tutvustatakse nüüd sügisperioodil parlamendikomisjonidele.

Loe edasi »
 

Euroopa Komisjon - regionaalpoliitika (19.10.2018): Ajakiri Panorama 66 - rahvusvaheline koostöö toimib!

Loe edasi »

EL pressiteade (23.09.2018): Komisjoni 2019. aasta tööprogramm: lubaduste täitmine ja ettevalmistus tulevikuks
Euroopa Komisjon tutvustas oma 2019. aasta tööprogrammi. Selles seatakse järgmiseks aastaks kolm peamist eesmärki: saavutada kiire kokkulepe juba esitatud seadusandlike ettepanekute üle, et viia ellu komisjoni kümme poliitilist prioriteeti, võtta vastu piiratud arvul uusi algatusi, et tegeleda lahendamata probleemidega, ning esitada mitu algatust tulevase 27-liikmelise liidu perspektiivist, et seeläbi kindlustada tugeva, ühtse ja suveräänse Euroopa aluseid.

Loe edasi »
 
 
 
 

15.-17.10.2018

LEADER seminar "LEADER: tegutsemine kohalikul tasandil muutuvas maailmas"

Rust, Austria

Vaata siit »
 

16.10.2018

LEADER seminari "LEADER: tegutsemine kohalikul tasandil muutuvas maailmas" õppereis

Rust, Austria

Vaata siit »
 

9.10.2018

ENRD temaatilise töögrupi "Biomajandus" esimene koosolek

Brüssel

Vaata siit »
 
 
 

Vaata kõiki juba ilmunud Võrgukirju SIIT

 
 
 
 
 

Põllumajandusuuringute Keskus

Maaeluvõrgustikutöö osakond

Jäneda, Tapa vald, Lääne-Virumaa

73602

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo