EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

SÕNUMITOOJA: Arenduskoja kaks rahvusvahelist projekti võitsid Leaderi konkursi

Allikas: Sõnumitooja, Ülle Tamm
7. september 2020. a

MTÜ Arenduskoda tegevjuht Heiki Vuntus saatis möödunud nädalal MTÜ liikmetele ja koostööpartneritele e-kirja, kus õnnitles projektidesse panustajaid konkursil saavutatud võitude puhul. Konkursi tulemused tehti teatavaks 11. augustil Jänedal.

Konkursil „Märka Leaderit 2.0“ hinnati Euroopa Liidu maapiirkondade arengut edendava Leader-programm toel ellu viidud projekte. Konkursi korraldas Põllumajandusuuringute Keskuse maaelu võrgustiku osakond koos maaeluministeeriumiga. Projekte hinnati kuues kategoorias.

Heiki Vuntus: „Meid on märgatud, me tegevust tunnustatud, oleme rõõmsad. Meil on väga tublid projektijuhid, kui poleks neid ja head koostööd, poleks me projektid nii positiivsete tulemuste ja rohke osalusega. Oluline on vastastikune usaldus.“

Konkursi koordinaator Ave Bremse: „Mõlemad projektid paistsid silma õnnestunud koostööga professionaalide ja kohalike tegijate, teoreetikute ja praktikute, kodu- ja välismaa partnerite vahel.“

Säästva turismi projekt

Piirkonna arengu kategoorias saavutas esikoha Arenduskoja eestvedamisel ellu viidud projekt „Säästva turismi printsiipide rakendamine rahvusparkide/kaitsealade piirkondades“, mille tulemusena sai Lahemaa rahvuspark Europarc sertifikaadi – Euroopa Liidu kaitsealade kvaliteedimärgi.

Säästva turismi projekt sai ka MTÜ Eesti Maaturism eriauhinna vastutustundlikule reisimisele kaasa aitamise, meie kultuuri ja looduspärandi hoidmise ning kogukonna huvidega arvestamise eest.

Europarc sertifikaat anti Brüsselis üle mullu detsembris ja on projektijuhi Katrin Suursoo sõnul Euroopas seni ainus, kus taotluse algatajad polnud rahvuspargi või keskkonnaalase riikliku ametkonna või nendega seotud MTÜ esindajad, vaid kohalik kogukond ning taotlus esitati Leader-programmi rahastusel.

Katrin Suursoo: „Saime Brüsselis kiita, et sertifikaadi taotlemise algatus tuli rohujuure tasandilt. See projekt on näide, kuidas Leaderi raha on kulutatud väga otstarbekalt, ambitsioonikas eesmärk sai täidetud. Jätkuprojekti eesmärk on Lahemaa säästva turismi arengu-
strateegiast vähemalt 90 protsenti ellu viia.“

Peale Arenduskoja, mille tegevuspiirkonnas asub Lahemaa rahvuspark, osalesid Eestist projektis Rohelise Jõemaa Koostöökogu, mis on seotud Soomaa rahvuspargiga, ja Kodukant Läänemaa, mille piirkonnas on Matsalu rahvuspark. Lisaks Lätist ja Portugalist kaks ning Sloveeniast kolm Leader-tegevusgruppi, mis samuti on seotud rahvusparkide või kaitsealadega.

Nüüd on Arenduskoda käivitanud säästva turismi jätku-projekti, osalevad veel Põhja-Harju Koostöökogu ja Rohelise Jõemaa Koostöökogu ning Lätist kolm ja Leedust kaks Leader-tegevusgruppi.

Kestliku ettevõtluse projekt

Parimaks Leaderi rahvusvaheliseks koostööks kuulutati Arenduskoja algatatud projekt „SEIC – kestlik ettevõtlus maal“, mille raames toimusid Eesti, Soome ja Läti väike-ettevõtjate vahetused, leiti koostööpartnereid. Projekti tulemusena valmis väike- ja mikroettevõtjaid, nende tooteid ja teenuseid tutvustav veebileht seic.ee, kus on info 116 ettevõtte kohta. Veebileht on avatud, liituda saavad projektis osalenud piirkondade teisedki väikeettevõtjad.

Projekt sai ka Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) eriauhinna koos vastuvõtmisega EVEA liikmeks ning soodustusena vabastuse sisseastumismaksust ja esimese aasta liikmemaksust.

Projektijuht Eha Paas: „Leader-programm saab luua võimaluse koostööks, tekitasime ühise veebiruumi, kus on võimalik tegevustega edasi minna ka pärast projektide lõppu – ettevõtetel arendada koostööd, arutada ühiseid teemasid. Projekti käigus julgustasime ettevõtjaid mõtlema rahvusvahelisele koostööle teenuste ja toodete arendamisel – osalema vahetustes, minema külla sama valdkonna ettevõtjale teises riigis. Suur osa projektis osalenuid jätkavad koostööd.“

Ta ütles, et ettevõtjate vahetuse idee sündis ühiste arutelude tulemusena: „Õppereisidel tajusime, vaja on pikemat aega koos olla, et tekiks usalduslik suhe ja reaalne koostöö.“

Projektis osalesid lisaks Arenduskoja tegevusgrupile Eestist Rohelise Jõemaa Koostöökogu ja Ida-Harju Koostöökoda ning Soomest kolm ja Lätist kaks Leader-tegevusgruppi.

Jätkuprojekti juhib Ida-Harju Koostöökoda. Arenduskoda osaleb selles seic.ee veebilehe haldamisega.

Võiduprojektide juhtpartneri MTÜ Arenduskoda tegevuspiirkonda kuuluvad Kuusalu, Tapa, Kadrina ja Haljala vald ning Loksa linn.

Kestliku ettevõtluse projektis osalenud Ida-Harju Koostöökoja tegevuspiirkonnas on Anija, Raasiku ja Kose vald.

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo