EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK: AKIS, innovatsiooniprojektid, teabesalv ja konsulendid

Allikas: Hanna Tamsalu, maaelu võrgustikutöö osakond
25. veebruar 2022. a

Sõna AKIS on põllumajanduses teabeleviga telegevatele inimestele igapäevaseks muutunud. Seekordses Euroopa üleses töögrupis räägiti Euroopa riikide AKISt toetavate võrgustike projektidest ning teabesalvede arendustest. Kõigis projektitaotlustes on esikohal mitme osapoolega lähenemine - teaduse ja praktikute kokkutoomine, rõhuga teabe muutmisele kättesaadavaks selle praktiliseks rakendamiseks.  

SCAR-AKIS on Euroopa Komisjoni juhitava põllumajandusteaduse alalise komitee (SCAR - Standing Committee on Agricultural Research) töörühm põllumajanduslike teadmiste ja innovatsiooni süsteemidest (AKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System).  Töörühma ülesanne on aidata liikmesriike nende oma AKISe rakendamise või planeerimise korraldusel. 

Praegune Horisont Euroopa programm pakub EIP-töörühmadele (OG) mitmeid võimalusi. Nad võivad olla osa kogu ELi hõlmavatest mitme-osapoolega projektidest või temaatilistest ja nõuandevõrgustikest. Paljude projektikonkursside eesmärk on ühendada põllumajandustootjad ja nõustajad üle Euroopa, et edendada süstemaatilist ja regulaarset praktikale orienteeritud teadmiste vahetust.

SCAR-AKIS veebruarikuisel kohtumisel kirjeldas Spyros Fountas Ateena ülikoolist (Kreeka), kuidas nemad panid kokku eduka taotluse. Nad kirjutasid e-kirja kõigile EIP-AGRI veebilihel avaldatud umbrohu teemalistele innovatsiooniprojektidele ning panid kokku eduka taotluse. Moodustus konsortsium OPER8 organisatsioonidest, kes varem kohtunudki polnud. 

  • Eesti Teadusagentuur kutsub osalema "Euroopa Horisondi" rahastusmeetmeid ja 2022.a. taotlusvoore tutvustaval infopäeval, mis toimub teisipäeval, 1. märtsil 2022 kell 11 –15 Teamsis. Infopäev on eestikeelne.

 PMK osalusega Horisont Euroopa taotlustest olid edukad teabelevi korralduse ehk AKIS arendamise, teabesalve loomise ning säästliku põllumajandusega seotud kolm rahvusvahelist projekti (seitsmeks aastaks): 

  • Climate Farm Demo - kliimasõbralike lahenduste teadvustamine ning temaatilise põllumajandusettevõtete võrgustiku arendamine üle Euroopa
  • EU-FarmBook - EL projektide materjalide koondamine ühisesse Euroopa põllu- ja maamajanduse teabesalve
  • modern AKIS - Euroopa ülese võrgustiku loomine teadmussiirde ja innovatsiooni edendamiseks ning osapoolte juhendamine-koolitamine, kuidas toetada head AKISe ülesehitust

Internet on võimas ja teabe leitavaks kohandamine on üks AKIS-teemaliste arutelude oluline osa. Paljudes riikides koondatakse rahvuslikke teabesalvesid, lisaks üldistavale EIP-AGRI veebilehele ja veel arendusfaasis olevale platvormile EU-FarmBook. Rahvuslikest teabesalvedest näitas tulemusi näiteks Holland - Groenkennisnet.nl ehk roheliste teadmiste võrgustik. Sloveenias on AKIS teabesalv loomisel maaeluvõrgustiku veebilehele.

Eesti lootuseid selgitas Helena Pärenson Maaeluministeeriumist. Lisaks valdkondlikule teabele ja sündmuste kalendrile oodatakse teabesalvest innovatsiooni- ja teadusprojektide esitluskeskkonda. Külastajal peaks olema võimalik täpsustada oma küsimuse sügavust - kas vastuse annab materjal või koolitus, kas vaja on teadlase või nõustaja konsultatsiooni. Uueks märksõnaks saab olema ka AKIS osak ehk vautšer. Ka kooolitajate ja näidisettevõtete kontaktid on teabe otsijale vajalikud. Teabesalve võiks moodustuda virtuaalne iseõppekeskkond, videoteek, kaardirakendused. Esitluse lõpuks tuli siiski tõdeda, et kõik lootused ei pruugi olla realistlikud võimaliku eelarve jaoks.

 

 Põhja-Euroopa AKIS veebiseminar 11. märtsil. 2021. aasta alguses said valmis 27 Euroopa riigi teabelevisüsteemide uuendatud kirjeldused. Põhja-Euroopa piirkonna kohta tutvustavad oma järeldusi nelja AKISe raporti autorid (Eesti, Iirimaa, Läti ja Rootsi). Nende näidete põhjal arutleme nõustajate rolli üle AKISes ja kuidas AKISe toimimist uue ÜPP (ühise põllumajanduspoliitika) kontekstis parandada. 

 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo