EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EUROOPA MAAELUVÕRGUSTIK: Uudiskiri - august 2022

Allikas: Euroopa maaelu arengu võrgustiku kontaktpunkt
12. september 2022. a

Selle kuu projekt - Noortalunikud kasutavad Maltal multifunktsionaalset ÜPP toetust

Muld on oluline nii toiduga kindlustatuse kui ka üldise elu seisukohalt, kuid ELi mullavarude kvantiteeti ja kvaliteeti ohustavad mitmed ohud. ÜPP toetus võib aidata neid riske vähendada. Kaks Malta noort mahepõllumajandustootjat kasutasid seda toetust võimalusena  kaasrahastada oma investeeringuid mullakaitse meetmetesse.

Tuule- ja vihmaerosioon takistavad Maltal mullakaitset. Lihtsaks, aga toimivaks lahenduseks on näiteks seinte ja puude kasutamine tuuletõkkena. Abigail ja David Galea sellist lahendust kasutasidki: nad renoveerisid oma mahetalu kiviseinad ja istutasid oliivipuud, et vähendada mulla erosiooniriske.

Kuivkivimüüride taastamiseks kasutati traditsioonilisi ehitustehnikaid. Need on ühel ajal nii põnevateks maastikuelementideks kui ka bioloogilise mitmekesisuse elupaikadeks, kaitstes samaaegselt mulda tuuleerosiooni eest. Oliivipuud mitte ainult ei aita mulda paremini siduda piirates vihmavee äravoolamisest tulenevaid ohte, vaid pakuvad ka toitainerikast saaki ja lisavad saartele rohelist infrastruktuuri.
 
Loe projekti kohta>>



Mullatervise seadus: algatati avalik arutelu

Mulla tervis on otsustava tähtsusega Euroopa roheleppe põhieesmärkide, nagu kliimaneutraalsus, bioloogilise mitmekesisuse taastamine, nullreostus, tervislikud ja jätkusuutlikud toidusüsteemid ning vastupidav keskkond, saavutamiseks. Avatud on  veebipõhine avalik arutelu, et koguda arvamusi ja ideid, mis aitavad kaasa ELi võimaliku mullatervise seaduse väljatöötamisele.

ELi 2030. aasta mullastrateegias tehakse ettepanek luua kõikehõlmav ELi mullakaitse õiguslik raamistik. See võib anda mullale samasuguse kaitse kui veele, merekeskkonnale ja õhule. Jätkusuutlik mullamajandamine ja -taastamine nõuab paljude majanduslike ja ühiskondlike sidusrühmade kaasamist. Komisjon kutsub kõiki sidusrühmi osalema arutelul, mis kestab kuni 24. oktoobrini 2022.

Kokkuvõte ENRD temaatiliste töörühmade tööst


ENRD temaatiliste töörühmade (TG) töö tegi augustis pausi, kuid peagi alustatakse tööd uutes töörühmades: töörühmas, mis tegeleb põllumajandustootjate positsiooni tugevdamisega mahetoidu tarneahelas ning  maastiku ja loodusliku mitmekesisuse teemaga tegelevas töörühmas.

Viimased hiljutiste töörühmade töötulemused on endiselt ettevalmistamisel ja avaldamisel. Need hõlmavad mitmeid jätkusuutlikkuse lepingute juhtumiuuringuid, heade tavade näiteid ja järelduste dokumenti, mis on saadaval jätkusuutlikkuse lepingute töörühma veebisaidi jaotises „Väljaanded”. Samuti saab silma peal hoida süsinikupõllunduse töörühma veebilehel, et leida uusi väljaandeid ja allikaid, mis sisaldavad häid tavasid, teemakohast töörühma teabelehte, videointervjuusid töörühma liikmetega ja selle töörühma koosolekutel esiletõstetud aruandeid.

Maaelu elavdamise töörühma väljundid ENRD veebisaidil hõlmavad aruannet teemal Maaelu elavdamist soodustavad tegurid ja poliitikakujundamise enesehindamise tööriist, Hispaania juhtumiuuringut Castilla-La Mancha piirkondliku õiguse kohta maapiirkondade rahvastiku vähenemise vastu võitlemiseks ja töörühma soovitusi maaelu elavdamise platvormile. Maaelu mõju töörühma liikmed koostasid töödokumendi, mis sisaldab maaelu mõju meetmete raamistikku. See täiendab töörühma teisi avaldatud materjale, nagu võtmekaalutlused maapiirkondade mõju meetmete kohta eri tasanditel ja analüütilist ülevaadet maapiirkondade mõju lähenemisviisidest koos saadud õppetundidega. LEADER-teemalise töörühma teise koosoleku tipphetkede aruanne on nüüd avaldatud.


EL maheauhinna finalistid on nüüd avaldatud

Selgunud on ELi maheauhinna finalistid. Sellega tunnustatakse tipptaset mahetoiduahelas. Finalistid valiti 26 liikmesriigilt esitatud enam kui 200 ettepaneku hulgast.

ELi maheauhinna eelnimekirja on nüüd valitud kokku 24 finalisti 11 erinevast liikmesriigist. Kõigi kaheksa kategooria võitjad kuulutatakse välja ametlikul auhinnatseremoonial 23. septembril, iga-aastasel ELi mahepäeval Brüsselis. Vaata nimekirja finalistidest, kes kuuluvad ELi parimate ja innovaatilisemate mahetegelaste hulka.

Jätkusuutlik põllumajandus: uus määrus väetisetoodete kohta

Orgaaniliste ja jäätmepõhiste väetiste suurem kasutamine on nüüd võimalik tänu uutele ELi eeskirjadele, mis reguleerivad väetisi, nagu lupjamismaterjalid, mullaparandusained, kasvuained, taimede biostimulaatorid ja segud.

Uus EL-i väetisetooteid käsitlev määrus edendab jätkusuutlikku põllumajandust, toetades Euroopa roheleppe „talust taldrikule” ja bioloogilise mitmekesisuse strateegiaid. Eeskirjad on kehtestatud selleks, et aidata vähendada väetiste keskkonnamõju, piirata nende ohtu inimeste tervisele ning vähendada Euroopa sõltuvust imporditud väetistest. Need käsitlevad ohutus-, kvaliteedi- ja märgistamisnõudeid, mida selliseid väetisi tootvad ja müüvad ettevõtted peavad täitma, et võimaldada ilma täiendavate formaalsusteta oma toodetega vabalt kaubelda kogu ELis. Ettevõtete toetamiseks uute eeskirjade rakendamisel on saadaval juhenddokument ELi väetisetoodete märgistamise kohta.

Flaami põllumeeste vaimse tervise toetamine

Põllumajandustootjad kannatavad stressi ja vaimse tervise probleemide all, mida võivad süvendada maaelutegurid, näiteks isolatsioon. Belgias (Flandrias) teevad valitsus ja põllumajandust toetavad organisatsioonid koostööd, et tõsta teadlikkust põllumajandustootjate heaolust uue tegevuskava ja teabekampaania kaudu.

Flaami heategevusorganisatsioon Boeren op eenKruispunt (põllumehed ristteel) on uue heaolu tegevuskava elluviimisse kaasatud. See teabekampaania on suunatud maaelu spetsialistidele, sealhulgas põllumajandusnõustajatele, kes külastavad talusid. Eesmärk on tuua esile ja aidata ära tunda märke, mis viitavad sellele, et põllumajandustootja võib vajada abi stressi ja vaimse tervise probleemidega toimetulemiseks. Kampaania annab ka nõu, kuidas suunata põllumehi stressiga tuge saama ja toime tulema maapiirkondade vaimse tervise probleemidega.

Maapiirkonna ettevõtjad: Erasmus+ projekti uuring

Erasmus+ OREN projekt keskendub maapiirkondadele. Selle eesmärk on kaasata maaettevõtjad interaktiivsesse mitut sidusrühma hõlmavasse õppeplatvormi, mis koolitab osalejaid kõrgemate juhtimis- ja ärioskuste vallas.

Projekti esimese etapina töötatakse välja uuring edukate maapiirkondade ärimudelite kohta. Uuring on käivitatud (Itaalias, Bulgaarias, Kreekas ja Saksamaal), et mõista peamisi takistusi ja väljakutseid, millega maaettevõtjad oma igapäevatöös kokku puutuvad.
Oled oodatud osalema OREN-uuringus, mis on saadaval inglise, prantsuse ja hollandi keeles.


Linnapeade pakt: kliimaneutraalsuse auhinnad


Kliimaneutraalsus on linnapeade pakti 2022. aasta konkursil City in the Spotlight osalejate eesmärk ja võitjad kuulutatakse välja oktoobris.

Võitjaid kutsutakse osalema Euroopa piirkondade ja linnade nädalale, kus nad kuulutatakse välja linnapeade pakti 12. oktoobril Brüsselis toimuval istungil RePowerEU: linnade ja piirkondade roll taastuvenergiale ülemineku kiirendamisel ja energiatõhususe parandamisel.

EMSK intervjuu Bulgaaria veisekasvatajatega

Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (EMSK) avaldas intervjuu oma liikme Stoyan Tchoukanoviga, milles tutvustatakse tema vaatenurka "õige tasakaalu leidmisele põllumeeste huvide ja keskkonnateadliku tuleviku vahel".

Hr Tchoukanovi, Bulgaaria Lihaveisekasvatajate Assotsiatsiooni presidendi tähelepanekud: "Olen teada saanud, et mõned põllumajandustootjate probleemid tulenevad ELi kliima- ja keskkonnaeesmärkide valesti mõistmisest. Tahan tuua kohalike põllumajandustootjate tegeliku olukorra laiema ühiskonnani ja lõimida neid keskkonnamaailma erinevatesse valdkondadesse. Oluline on leida õige tasakaal põllumeeste huvide ja keskkonnateadliku tuleviku vahel ning kasumliku põllumajanduse ja looduse hoidmise vahel. Miski pole muidugi lihtne. Kui oleks, siis oleks lahendus juba leitud!"


Väljaanded

 

Loe kogu uudiskirja SIIT>>

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
TAS:Sibulatee ootab Peipsi äärde kalapuhvetite päevale 3500 külalist
PRIA: Pindala- ja maaelu arengu loomapõhiste toetuste taotluste vastuvõtt algab sel aastal 20. mail
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo