EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 10. veebruar 2023 (1/2023)

Allikas: Reve Lambur, maaeluvõrgustik
10. veebruar 2023. a

 

Toiduvõrgustike

@Infokiri

10. veebruar 2023 (nr 1/2023)

TourEst ja toiduvõrgustikud

 

Sel nädalavahetusel, 9.-11. veebruaril 2023 Tallinnas toimuval 30. turimimessil Tourest on piirkonna maitsetega väljas ka mitmed Eesti toiduvõrgustikud.

Messil pakub Järvamaa patenteeritud piimajooki POKTEIL, lisaks on kohal Põhja-Eesti kohalik toit, Jõgevamaa, Mulgimaa, Saaremaa, Uma Mekk, Pärnumaa, Veinitee tootjad... avastamisrõõmu nii toitude kui ka põnevate külastuskohtade näol on Eestimaal küllaga.

>> Rohkem infot www.tourest.ee

 

  


Maitsete piirkond – Järvamaa „Piimajõed ja pudrumäed“

03.02.2023 - Järvamaa kohvikud kutsuvad brantšile 
Järvamaa kutsub kaheksal järjestikusel pühapäeval hilisele hommikueinele ehk brantšile erinevatesse Järvamaa kohvikutesse.

19.01.2023 - Hiidkahvel alustab aastat Sämmi Grillis

18.01.2023 - POKTEIL osaleb kaubamärgivõistlusel

10.01.2023 - Kokkuvõte: meie aasta toidupiirkonnana

>>> Veebileht www.jarvamaakohaliktoit.ee

>>> FB www.facebook.com/jarvamaakohaliktoit

 

HEA TEADA: Toidupiirkonna konkurss 2023

Maaeluministeerium ootab 2023. aasta toidupiirkonna kandidaate veebruari lõpuni. 2023. aasta toidupiirkonna tiitel antakse üle maikuus. Toidupiirkonna valimise eesmärk on tõsta esile erinevate paikkondade omanäolist toidukultuuri.

Kaheksandat korda toimuva toidupiirkonna tiitli varasemad kandjad on Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu, Läänemaa, Põhja-Eesti. Praegu kannab tiitlit veel Järvamaa.

Rohkem infot veebilehel www.eestitoit.ee


 TOIDUVÕRGUSTIKUD

PÕHJA-EESTI KOHALIK TOIT

06.02.2023 - Põhja-Eesti toiduvõrgustiku veebruari tegemistest!

VIRU TOIT

14. veebruaril toimub kohtumine Toiduliidu juhi Sirje Potisepaga Kaevuri majas (Tammiku alevik, Jõhvi valt). Info FB-s

SETO KÜÜK

16. veebruaril toimub Lüübnitsa külakeskuses õpituba „Vanamuudu söögi' keldost ja muust kalast“. Info FB-s

MULGIMAA

17.01.2023 - MULGIMAA.EE: Alanud on Mulgi pudru teemaline laste omaloominguvõistlus

08.01.2023 - MULGIMAA: Mulgi pudrust valmib film


Agroturism

Jaanuaris toimus kaks agroturismi teemalist sündmust:

  • Taluliidu ja maaeluvõrgustiku koostöös korraldatud agroturismi teemaline seminar Põlvamaal Kodases ning
  • Maaeluvõrgustiku loengusarja „Teadlase vaade maaelu arengule“ Eesti Maaülikooli PhD Marika Kose loeng teemal „Agroturism - põllumeeste privileeg“.

>>> Loe ülevaatlikku artiklit ja vaata sündmuste kohta rohkem infot maaeluvõrgustiku veebillehel.


KONKURSID

Toiduliit korraldab juba 29. korda tootekonkurssi "Eesti Parim Toiduaine". Konkursile kandideerimine on avatud kuni 23. veebruarini.

>>> Rohkem infot Toiduliidu veebilehel 

 

Käimas on ka konkurss „Oma Maitse Lemmik 2023“
Konkursi eesmärk on valida turule tulnud toidutoodete seast parimad ning tunnustada neid Oma Maitse Lemmik 2023 märgisega.
Toodete registreerimine 01.02–21.03.2023

>>> Rohkem infot omamaitse.delfi.ee


TOIDUTEAVE.EE

Teadmussiirde pikaajalise programmi raames 2023. aastal planeeritavate infopäevade loetelu on olemas, kuid veel ei ole paigas toimumisajad. 

>>> Rohkem infot toiduteave.ee/infopaevad/

Märtsis toimuvad koolitused:

  • 3. märts - Listeria monocytogenes`e kontroll ja ohje toidukäitlemisel (3. märts 2023) 
  • 8.-10. märts - Toiduhügieen ja -ohutus, keskaste
  • 17. märts - Toiduhügieen ja enesekontroll eraelamus toidu valmistamisel 
  • 31. märts - Toidu kestvuskatsed ning tõese säilimisaja määramine 

>>> Kõik koolitused koos kuupäevadega toiduteave.ee/koolitused/

Eelmise aasta lõpus ilmusid elektrooniliste väljaannetena kaks põhjalikku teabematerjali.

  • Eesti Maaülikooli professor Mati Roasto ja Mihkel Mäesaare sulest ilmus materjal “Patogeeni(de) algallikate väljaselgitamine toidukäitlemise ettevõttes”
  • Riina Soidla ja Dea Antoni koostatud materjal “Puuvilja-, köögivilja-, marja- ning seenekonservide ohutu tootmine”. Materjal on täienduseks varem ilmunud materjalile “Konservide ohutu tootmine”

>>> Tutvu väljaannetega toiduteave.ee/uued-teabematerjalid-4/


AVATUD TAOTLUSVOORUD

22. veebruar kuni 2. märts toimub väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotluste vastuvõtt.

>>> Rohkem infot PRIA veebilehel


KOOLITOIT

31.01.2023 – BIONEER.EE: Kümme Eesti kooli hakkab katsetama uut lähenemist koolitoidule
Koolitoidule keskenduv rahvusvaheline projekt SchoolFood4Change kaardistas esimese tegevusaasta jooksul koolitoidu süsteemid 12 Euroopa Liidu riigis ja määratles esimest korda kestliku koolitoidu mõiste.

30.01.2023 – BIONEER.EE: Tartu linn tähtsustab koolitoidus maheda ja kohaliku tooraine kasutamist
Tartu linnavalitsus otsustas haridusasutuste toitlustushangetesse lisada tingimused, mille eesmärgiks on innustada kohaliku tooraine kasutamist lasteaedade ja koolide toidulaual. Linn tähtsustab jätkuvalt ka maheda tooraine kasutamist.

20.01.2023 – KAUBANDUS.EE: Õpilaste lemmikroaks on endiselt makaronid


08.02.2023 – ÄRIPÄEV – KAUBANDUS.EE: Kuidas läheb praegu Eesti väiketootjatel? Vastab DagöBerry

06.02.2022 – TARTU POSTIMEES: Täiskuuöösöömingut külastas 15 000 inimest, presidendipaar teiste seas

06.02.2023 – DELFI – MAAKODU: Viinamärdi piimalambatalus valmib ainulaadne juust – burrata

03.02.2023 – LÕUNA-EESTI POSTIMEES: Uus kogukonnaköök vürtsitab Ihamaru külaelu

02.01.2023 – MAALEHT: Ainulaadse kogukonnakeldri looja: uuesti on päevakorras toiduga varustatud varjendi olemasolu

01.02.2023 – EESTI MAAÜLIKOOL: Eesti Maaülikoolis jagati auhindu tuleviku toidu loojatele

25.01.2023 – PÕLLUMAJANDUS- JA TOIDUAMET: Põllumajandus- ja Toiduamet: toodete pakendite siltidel tuleb edaspidi kasutada väärisoliiviõli nimetust

05.01.2023 – MAABLOGI: Sool, seleen, jood – kui palju neid peaks tarbima?

04.01.2023 – PIKK.EE: Ajakiri Tark talu nr 2

31.12.2022 – DELFI – MAAKODU: Neli neidu tegid põldude vahele restorani, kuhu sööma pääsemiseks on tohutu tung

29.12.2022 – TOIDUAJALOOLASE ÜLLE JUKK´i TOIDUBLOGI: Laudatagused lood ehk talvest kevadesse toidupäevik, 5. osa

1.-28. veebruarini toimub Tartus maitseelamuste kampaania „Maitsev Tartu 2023“. Info FB-s

14.02.2023 – EPKK konverents „Keskkonnafoorum 2023“

16.02.2023 – Maaeluvõrgustiku loengusarja „Teadlase vaade maaelu arengule“ loeng teemal „Mis on tark maa ja kuidas selleni jõuda?“

16. veebruaril toimub veebiseminar „Eksport kolmandatesse riikidesse". See on esimene 2023.a toimuvast kuueosalisest veebiseminaride sarjast. 

17.02.2023 - Infopäev: Pakendid, pakendijäätmed ja jäätmekäitlus

08.03.2023 – EPKK konverents „Aiandusfoorum 2023“

11.03.2023 - Seemnefestivali konverents: aedniku aastaring koduaias

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo