EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

2019. aasta innovatsiooni tulemustabelid: Euroopa Liidu ja selle piirkondade innovatsiooni tulemuslikkus paraneb

Allikas: Euroopa Komisjon
19. juuni 2019. a

Nagu märkis Euroopa Ülemkogu 2018. aasta juunis ja 2019. aasta märtsis, peab Euroopa suurendama oma innovatsioonivõimekust, et konkureerida ülemaailmsetel turgudel ning säilitada euroopalik eluviis ja parandada seda. Seepärast on Junckeri komisjon seadnud ELi ning selle liikmesriikide ja piirkondade jaoks uued eesmärgid ning esitanud programmi „Euroopa horisont“ ettepaneku. See programm on seni kõige ambitsioonikam teadusuuringute ja innovatsiooni programm üldse. Sellega püsib EL ülemaailmsete teadusuuringute ja innovatsiooni esirinnas.

Täna avaldatud komisjoni 2019. aasta Euroopa innovatsiooni tulemustabel ja piirkondliku innovatsiooni tulemustabel näitavad, et ELi innovatsiooni tulemuslikkus paraneb juba neljandat aastat järjest. Esimest korda ületavad Euroopa innovatsioonitulemused Ameerika Ühendriikide omi. EL jääb aga jätkuvalt alla Jaapanile ja Lõuna-Koreale ning Hiina on kiiresti järele jõudmas. Andmed täiendavad komisjoni hiljutisi Euroopa poolaasta raames antud riigipõhiseid soovitusi, milles rõhutati teadusuuringute ja innovatsiooni rolli ning esitati soovitusi tootlikkuse kasvu ja konkurentsivõime suurendamiseks.

Euroopa Komisjoni siseturu, tööstuse, ettevõtluse ja VKEde volinik Elżbieta Bieńkowska ütles: „Komisjoni innovatsiooni tulemustabelid aitavad liikmesriikidel, piirkondadel ja ELil tervikuna kindlaks teha, milliseid valdkondi on vaja reformida, et tugevdada Euroopa juhtpositsiooni innovatsiooni valdkonnas.“

Teaduse ja innovatsiooni volinik Carlos Moedas lisas: „Innovatsioon kindlustab tööhõive ja majanduskasvu tulevikus. Mul on hea meel näha ELi üldisi edusamme. Kuid selleks, et püsida üleilmses võidujooksus esirinnas, peavad nii EL kui ka liikmesriigid jätkama investeerimist ja töötama innovatsiooni toetuseks välja sobiva poliitika. 

Regionaalpoliitika volinik Corina Crețu sõnas: „ELi ühtekuuluvuspoliitika fondid on innovatsiooni ja kestliku arengu peamine liikumapanev jõud. Idufirmad ja väikeettevõtjad aitavad luua digitaalses või rohelises sektoris uusi ärimudeleid. Samas võivad innovatsioonikeskused tekkida ka nõrgema majandusega riikides ning nende tulemused aitavad meil toetada innovatsiooni piirkondlikes ökosüsteemides, sealhulgas vähem arenenud piirkondades.“

2019. aasta Euroopa innovatsiooni tulemustabel: peamised tulemused

  • ELi riigid jagunevad tulemuste alusel nelja rühma: innovatsiooniliidrid, tugevad innovaatorid, mõõdukad innovaatorid ja tagasihoidlikud innovaatorid. ELi 2019. aasta innovatsiooniliider on Rootsi, kellele järgnevad Soome, Taani ja Madalmaad. Ühendkuningriik ja Luksemburg langesid innovatsiooniliidrite rühmast tugevate innovaatorite hulka, samas kui Eesti jõudis esimest korda tugevate innovaatorite rühma.
  • ELi innovatsiooni tulemuslikkus on alates 2011. aastast paranenud keskmiselt 8,8%. Alates 2011. aastast on innovatsiooni tulemuslikkus paranenud 25 ELi riigis. Tulemused on paranenud kõige rohkem Leedus, Kreekas, Lätis, Maltal, Ühendkuningriigis, Eestis ja Madalmaades ning vähenenud kõige rohkem Rumeenias ja Sloveenias.
  • Ülemaailmsel tasandil möödus EL Ameerika Ühendriikidest. ELi edumaa Brasiilia, India, Lõuna-Aafrika ja Venemaa ees on aga eriti märkimisväärne. Samas läheneb Hiina, kelle innovatsiooni tulemuslikkus paraneb EList kolm korda kiiremini. Jaapanist ja Lõuna-Koreast on EL aga maha jäämas.
  • Innovatsioonivaldkondade lõikes on parimad järgmised ELi riigid: Taani – inimressursid ja innovatsioonisõbralik keskkond; Luksemburg – atraktiivsed teadusuuringute süsteemid; Prantsusmaa – rahastamine ja toetused; Saksamaa – ettevõtete investeeringud; Portugal — uuenduslikud VKEd; Austria — sidemed; Malta – intellektuaalomand; Iirimaa – mõju tööhõivele ja müügile.

2019. aasta piirkondliku innovatsiooni tulemustabel: peamised tulemused

2019. aasta tulemustabelile on lisatud piirkondliku innovatsiooni tulemustabel. Selles on võrreldud innovatsioonisüsteemide tulemuslikkust 23 ELi liikmesriigi 238 piirkonnas. Küprost, Eestit, Lätit, Luksemburgi ja Maltat on vaadatud riigi tasandil. Lisaks hõlmab piirkondliku innovatsiooni tulemustabel ka Norra, Serbia ja Šveitsi piirkondi.

Kõige innovaatilisemad piirkonnad ELis on Helsingi-Uusimaa (Soome), millele järgnevad Stockholm (Rootsi) ja Hovedstaden (Taani). 159 piirkonna puhul on tulemus üheksa-aastase vaatlusperioodi jooksul suurenenud. Käesoleva aasta piirkondliku innovatsiooni tulemustabel näitab piirkondade tulemuste tugevat ühtlustumist.

Taust

Ligikaudu kaks kolmandikku Euroopa majanduskasvust viimastel aastakümnetel on toimunud tänu innovatsioonile. Iga euro, mis on programmi kaudu investeeritud, võib anda SKPsse 25 aasta jooksul kuni 11 eurot tulu. Iga Euroopa teadus- ja innovatsiooniprogrammi Horizon Europe poolt investeeritud euro võib 25-aastase perioodi jooksul tekitada kasumit kuni 11 eurot SKPst. Aastatel 2021–2027 peaksid teadusuuringutesse ja innovatsiooni tehtavad investeeringud aitama luua kuni 100 000 uut töökohta.

Euroopa innovatsiooni tulemustabeli ja piirkondliku innovatsiooni tulemustabeli andmed aitavad liikmesriikidel, piirkondadel ja ELil tervikuna tuvastada valdkondi, milles nad saavutavad häid tulemusi, ja neid, mida oleks innovatsiooni paremaks edendamiseks vaja reformida. Lisaks esitas komisjon Euroopa poolaasta analüüsi raames hiljuti 2019. aasta riigipõhised soovitused, milles antakse kõigile ELi liikmesriikidele järgmiseks 12–18 kuuks majanduspoliitilisi suuniseid. Teadusuuringutele ja innovatsioonile on selle aasta riigipõhistes soovitustes pandud suurt rõhku.

Lisateave

  • MEMO – 2019. aasta Euroopa innovatsiooni tulemustabel ja piirkondliku innovatsiooni tulemustabel
  • 2019. aasta Euroopa innovatsiooni tulemustabel
  • 2019. aasta piirkondliku innovatsiooni tulemustabel
  • Pressiteade: 2019. aasta Euroopa poolaasta kevadpakett: komisjon annab liikmesriikidele soovitusi jätkusuutliku ja kaasava majanduskasvu edendamiseks (juuni 2019)
  • Pressiteade: Kaks miljardit eurot Euroopa innovatsiooninõukogu loomise kiirendamiseks (märts 2019)
  • Pressiteade: Komisjon väljendab heameelt esialgse kokkuleppe üle, milles käsitletakse ELi tulevast teadusuuringute ja innovatsiooniprogrammi „Euroopa horisont“ (märts 2019)
  • Pressiteade: Uus teadusuuringute ja innovatsiooni tegevuskava: Euroopa võimalus suunata oma tulevikku (mai 2018)
  • Teabeleht: ELi teadusuuringute ja innovatsiooni edulood

 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo