EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
Maainfo
UUDISED
Maainfo
UUDISKIRJAD
Maainfo
SÜNDMUSED
Maainfo
INNOVAATILISED PROJEKTID
Maainfo
EUROOPA PROJEKTID
Maainfo
AKIS
Maainfo
KONSULENTIDELE
Maainfo
INNOVATSIOONI hindamine
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Veekvaliteedi uuringutest Iirimaal

Allikas: Hanna Tamsalu, Konstantin Mihhejev, Põllumajandusuuringute Keskus, Maaeluvõrgustik
18. september 2019. a

Maaeluvõrgustik korraldas 7.-9. augustil 2019 õppereisi Iirimaale. Iirimaa põllumajandusalaste teadmiste ja innovatsioni süsteemi (AKIS) on peetud parimaks näiteks Euroopas. Selle näite edu põhineb ühe organisatsiooni laiaulatuslikul tegevusel. Teagasc – "The Agriculture and Food Development Authority" – on riiklik asutus, mis pakub integreeritud teadus-, nõustamis- ja koolitusteenuseid põllumajandusele ja toidutööstusele ning maakogukondadele. Organisatsioonil on 52 nõuandekeskust, 7 kutseõppeasutust ja 7 teaduskeskust.

Iiri Vabariigi põllumajanduse, toidu ja merendusega tegeleva ministeeriumi (Department of Agriculture, Food and the Marine) tellitud põllumajanduslike valgalade programm (Agricultural Catchments Programme) algatati aastal 2008. Vee kvaliteet on Iirimaal oluline teema: kuigi kogu Iirimaa on tunnistatud nitraaditundlikuks alaks, on EL läbirääkimistel saavutatud keskmisest kõrgema väetisnormi kasutamise luba.  

  

Liitu selle programmi Youtube'i kanaliga.

Sellest valgala-programmist on tulnud mitmeid väljundeid lisaks teadusandmetele: nt nõustamisprojekt ASSAP ja digilahendus NMP Online (mulla toitainete arvestus). 

12 aasta jooksul toimus kuues väljavalitud piirkonnas (vee)keskkonnamõjude analüüsimine. Piirkonnad valiti küll peamiselt oma geograafiliste ja põllumajanduslike eripärade järgi (mullastik, tootmistüüp jm), kuid nende valikul oli oluline saada tootjaga hea koostöö. Programm oli planeeritud pikaajalisena ning seda ongi järjest pikendatud nelja-aastaste tsüklitena. Programmi käigus kogutakse mulla- ja pinnavee proove, kasutusel on automaatmõõtjad, ilmajaamad jmt. 

Programmis osaleb 300 ettevõtjat, kellega on saavutatud hea koostöö algsest vastumeelsusest hoolimata. Tootjad ei saa tasu, küll aga on konsultatsioon teadlastega tasuta ning koguneb pikaajaline andmestik oma maade kohta. Tootjate andmed on kaitstud, avalikud on vaid kokkuvõtted ja teadustööd ning detailne ilmainfo

Iirimaa pinnavee kvaliteet on üldiselt heal tasemel, 70% veeproovidest on kas heal või keskmisel tasemel. Programmi kaudu kogutud andmeid kasutades on olnud võimalik analüüsida keskkonnapiiranguid põllumajandustootjatele, nt kas fosforväetiste piirnorm on mõistlik või vajab muutmist. 

  2018. a novembris alustatud projekti ASSAP (Agricultural Sustainability Support and Advisory Programme) sisuks on keskkonnaalane ettevõtete ja kogukondade nõustamine vee kvaliteedi parandamiseks.

Esmalt valis eri asutuste ühine teadlaste meeskond välja 190 prioriteetala üle Iirimaa, kus kogutakse infot vee kvaliteedi kohta ning jagatakse teavet. Teadlaste rühm moodustus nii Teagasci, Keskkonnaameti kui omavalitsuste spetsialistidest.

Infot kogutakse pidevalt kasutades nii automaatseid mõõteseadmeid kui kohapealseid mõõtmisi, vaatlusi ja loendusi.

Põhiline teavitusmeetod on veekvaliteedi teemalised avalikud arutelud tootjatele ja kogukondadele (sh farmwalk), meedia ning ettevõttele suunatud nõustamine konkreetsete lahenduste ettepanekutega.

Avalikel üritustel näidatakse muuhulgas, kuidas pinnavee kvaliteedi teavet kogutakse, nt kahvaga veeloomastiku püüdmine ojast.
     
Nõustamist korraldavad 30 väljaõppinud nõustajat üle Iirimaa (20 Teagascist ja 10 piimaühistutest). Programmis on palju olnud suhtlemist, sh tootjate nõusolekute saamiseks nende maadel teabe kogumiseks. Ettevõtte analüüs keskendub 3 teemale:
  • ettevõtte majandamine ja praktikad;
  • toitainete majandamine, sh pestitsiidide kasutamine;
  • toitainete ärakanne põllumaadelt.
Nõustamisena tehakse ettevõttele ettepanekud kirjalikult ja suuliselt. Näiteks tehakse ettepanekuid loomade karjateede või põlluvaheteede asukoha või kalde muutmiseks, agrotehnoloogia kohta jmt. Nõustajad sisestavad info ettevõtete ja soovituste kohta oma andmebaasi, aga see ei ole avalik.

Kümne kuu jooksul programmi algusest alates on toimunud 74 kohtumist kogukondadega ja 65 kohtumist põllumajandustootjatega. Farmide analüüsid on pooleli ja raporteid veel pole. Vee kvaliteedi langusega seotud info, mis ei ole tulene põllumajanduslikust tegevusest, edastatakse vastavatele asutustele, kes otsustavd reageerimise vajaduse.
 

LISAINFO:

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo