EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo LEADER Maainfo LEADER UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
Maainfo
LEADER UUDISED
Maainfo
ÜRITUSED
Maainfo
LEADER andmebaas
Maainfo
LEADER 2023-2027 ABIMATERJALID
Maainfo
LEADER 2014-2020 projektinäidete andmebaas
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

LEADER UUDISED

   

MTÜ ARENDUSKODA: Arenduskoda osaleb viies LEADER koostööprojektis!

Allikas: Katrin Suursoo, Projektijuht, MTÜ Arenduskoda
26. veebruar 2020. a

MTÜ Arenduskoda on käesoleva programmperioodil, Eesti maaelu arengukava 2014-2020, LEADER-meetme kaasabil vedamas või osalemas lausa viies koostööprojektis. Neist kolm on rahvusvahelised LEADER koostööprojektid ja kaks Eesti-sisest:

  • Säästva turismi arendamine
  • Multifunktsionaalse säästva turismi ettevõtluse ühisarendamine
  • Kestlik ettevõtlus maal
  • Põhja-Eesti kohalik toit elluviimiseks
  • Pealinnast piirilinna

Neist kaks on suunatud piirkonna säästva turismi arendamisele ja neid veab projektijuhina Katrin Suursoo, kes annab projektidest ülevaate: "Arenduskoja säästva turismi arendamisele suunatud koostööprojektid on olnud tulemuslikud!"

Arenduskoda rahvusvahelistest koostööprojektidest juhib Katrin Suursoo kahte. Need on suunatud piirkonna säästva turismi arendamisele.

  • Projektiinfo:
1. "Säästva turismi arendamine" (Implementation of sustainable tourism development principles in national park/protected area regions)

Partnerid Eestist: Arenduskoda (juhtpartner), Kodukant Läänemaa ja Rohelise Jõemaa Koostöökogu 
Lätist: Cesis District Rural Partnership ja Business Association of North Kurzeme 
Sloveeniast: LAG Between Sneznik and Nanos ja Soca Valley 
Portugalist: LAG ADRAMA ja LAG ATAHCA
Projekti periood: 01.09.2017 - 31.08.2020.
.
2. Rahvusvaheline LEADER koostööprojekt "Multifunktsionaalse säästva turismi ettevõtluse ühisarendamine" (Multifunctional sustainable tourism entrepreneurship joint development)

Partnerid Eestist: Arenduskoda (juhtpartner), Rohelise Jõemaa Koostöökogu ja Põhja-Harju Koostöökogu
Leedust: Association Lamatos Zeme, Žemaitijas Rahvuspark 
Lätist: Cesis District Rural Partnership, Riga District Rural Development Association, Business Association of North Kurzeme ja Liepaja District Partnership  
Lõuna-Rootsi: Skane piirkonna LEADER tegevusgrupid
Projekti periood: 01.09.2019 - 31.08.2022

Esimese säästva turismi projekti suurimaks eesmärgiks oli saada Lahemaa rahvuspargi turismipiirkonnale EUROPARC sertifikaat, siis tänaseks on see kenasti olemas. Vastu võeti see pidulikult koos Keskkonnaametiga suurejoonelisel üritusel Brüsselis 2. detsembril 2019.

 

Fotol: MTÜ Arenduskoda tegevjuht HEIKI VUNTUS, säästva turismi projektijuht KATRIN SUURSOO ja juhatuse esimees URMAS KIRTSI Euroopa Parlamendi hoones.

Selleks tehti palju eeltööd. Nimelt on sellise üle-euroopalise tähtsusega tunnustuse eelduseks Lahemaa Rahvuspargi piirkonna strateegia olemasolu ning selle eelduseks number üks on mitmekülgne toimiv koostöö. See tähendab koostööd nii ettevõtete, mittetulundusühingute, kohalike omavalitsuste, riigiasutuste (Keskkonnaamet, RMK) ja elanike vahel ning seda mitte ainult Eestis, vaid ka Euroopas laiemalt.

Nii on projekti vältel meie tegemistes osalenud nimetatud sihtgrupid kokku üheksa rahvuspargi territooriumil asuvast LEADER tegevusgrupi piirkonnast, sh kolm Eestist, kaks Lätist, kaks Sloveeniast ja kaks Portugalist.

Projekti raames on ellu viidud kõik projekti tegevuskavasse planeeritud tegevused:

  • 3 suveülikooli
  • 14 seminari 
  • 5 õppereisi 
  • valmis Lahemaa RP turismipiirkonna strateegia ja
  • turundusmaterjalid ning integreeriti projekt seic.ee kodulehele

Toimunud õppereiside ja suveülikoolide tulemusena on nüüd Arenduskojal välja kujunenud tugev toimiv ja jätkusuutlik koostöövõrgustik kõigil tasanditel.

Näitena saab tuua selle, et strateegia koostamises osales kokku 31 ettevõtte, 23 mittetulundusühingu, 10 kohaliku omavalitsuse ja 13 riigiasutuste esindajat. Lisaks sellele olid iga seminari, ürituse ja õppereisi raames kõik kohad alati täis, kuna selle teema vastu tunneb huvi palju inimesi, mis on väga positiivne.

Piirkonna ettevõtjad on loonud lausa oma koostöövõrgustiku, mis täna toimib paralleelselt käimasolevate projektidega. Toimub pidev suhtlus ettevõtjate ja tegevusgruppide vahel ka rahvusvahelisel tasandil.

Eespool on mainitud jätkusuutliku koostööd. Selle all peab Katrin silmas eelkõige seda, et antud projekt on olnud niivõrd produktiivne ja suurejoonelise väljundiga (EUROPARC sertifikaat), et kõik koostööpartnerid soovivad uuel programmperioodil jätkata koostöö arendamist.

Juulikuus on tulemas projekti lõpuüritus, kus pannakse partneritega paika uue koostööprojekti konkreetsed tegevused. Projekti tegemistest on Euroopas palju räägitud ja nii saadigi poole projekti pealt veel üks partner Sloveeniast. Uutes projektides on avaldanud soovi liituda veel teisigi LEADER tegevusgruppe Euroopast.

Samuti on loodud head suhted üle-euroopalise EUROPARC võrgustikuga, kust omakorda võib Arenduskoja jaoks välja kasvada uusi koostööprojekte. See näitab, kuidas üks LEADER projekt on olnud edukas ja tulemuslik, loonud positiivse kuvandi ning pälvinud kuulsust ja tunnustust.

Projekt kestab augusti lõpuni ning selle poole aasta jooksul on ees veel mitmeid koostöötegevusi - seminarid (2), õppereisid (2), turundus ning Lahemaa ja Soomaa väliskülastajate uuring. Lähemalt projekti tegemistest ja tulemustest saab lugeda Arenduskoja kodulehelt.

Laiapõhjalise koostöö tulemusena sündis eelmisel aastal uus rahvusvaheline LEADER koostööprojekt "Mitmekesise säästva turismi ettevõtluse ühisarendamine", mis on eelneva projekti (sh "Säästva turismi arendamine”) üheks jätkuprojektiks. EUROPARC sertifikaadiga pandi paika terve rida eesmärke, mida hakatakse üheskoos täitma ehk teisisõnu ellu viima Lahemaa säästva turismi strateegiat. Osad strateegiasse kirja pandud tegevused on planeeritud uude käivitunud koostööprojekti.

Projekt kestab 3 aastat ehk 31. augustini 2022. Partneriteks on 3 partnerit Eestist (Arenduskoda, Põhja-Harju Koostöökogu, Rohelise Jõemaa Koostöökogu), 4 Lätist, 2 Leedust ja 1 Rootsist. Pooled neist on säästva turismi projektis osalenud. Seega uusi lisandunud partnereid on viis, millest igaühe alal asub kas rahvuspark või suurem kaitseala.

Projekti kolme aasta jooksul teostatakse 9 rahvusvahelist tegevust. Nendeks on 3-päevased praktiliste töötubade ja koostöö aruteludega täiendatud õppereisid projekti partnerpiirkondadesse ning temaatiliselt süvitsi minevad töötoad, arendusseminarid, ühisturundust ja piirkondlike tootemärgiste võrgustikke tutvustavad ja toetavad tegevused (Arenduskoja tegevuspiirkonnas EUROPARC märgisega piirkonnana tegutsemise toetamiseks ja Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise võrgustiku arendamiseks).

Projektiga hoitakse Lahemaa EUROPARC piirkonda tugeva ja jätkusuutlikuna, hoides ja arendades mitmetasandilist koostööd ning viies järjepidevalt ellu paljude piirkonna inimeste poolt loodud strateegia tegevuskava. Seega ootused käivitunud jätkuprojektile, aga ka uutele kavandatavatele projektidele, on suured. Üheskoos ollaksegi kujunenud üheks suureks ühtehoidvaks perekonnaks, mis järjest suuremaks kasvab.

Arenduskoja kodulehel on kenasti projektide kaupa kõik tegemised ja plaanid (sh jätkuprojekti kalender) üleval. Soovi korral saab nendega tutvuda.

Lõpetuseks tahan projektijuht Katrin Suursoo kõiki kahe säästva turismi koostööprojektis osalejaid tänada: "Olete suurepärased! Tegime koos palju ära ning veelgi rohkem uut ja positiivset ootab meid ees!"


Rohkem fotosid: maainfo.ee/index.php


Teised ARENDUSKOJA osalusega koostööprojektid:

3. Rahvusvaheline LEADER koostööprojekt "Kestlik ettevõtlus maal" (Sustainable entrepreneurship in countryside)
Projekti periood: 06.2019 - 02.2019
Partnerid Eestist: Arenduskoda (juhtpartner), Rohelise Jõemaa Koostöökogu, Ida-Harju Koostöökogu
Soomest: Sepra, Linnasutu ja Pirkan Helmi 
Lätist: Lielupe

4. Eesti-sisene LEADER koostööprojekt "Põhja-Eesti kohalik toit elluviimiseks"
Projekti periood: 10.2016 - 09.2019
Partnerid: Arenduskoda (juhtpartner), PAIK, Partnerid, Ida-Harju Koostöökogu

5. LEADER koostööprojekt "Pealinnast piirilinna"
Projekti periood: 2018 - 2020
Partnerid: Põhja-Harju Koostöökogu (juhtpartner), Arenduskoda, Partnerid, Virumaa Koostöökogu, Kirderanniku Koostöökogu ja Virumaa Rannakalurite Ühing

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 19. aprill 2024 (4/2024)
EPKK ootab kodumaiseid toidutootjaid Pääsukesemärki taotlema
TALULIIT: Suur talutoidu laat "MAA TULEB LINNA" tuleb esmakordselt Tartumaale ja ootab osalema talutoidu tootjaid
MES-i kriisilaenu meetme sihtgrupp laienes ja taotluste vastuvõtu periood pikenes
EMÜ: Maaülikool on põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailmas paremuselt 54. ülikool
EMÜ: Põllumajandussektoris juhtuvatest tööõnnetustest jäetakse tihti teatamata
KESKKONNAAGENTUUR: Eestile on väljakutseks suur jäätmeteke ja selles sisalduva ressursi ebapiisav väärindamine
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
TOIDULIIT: Aastakonverentsil auhinnati Eesti parimaid toiduaineid
REM: 2024. aastal kannavad Eesti toidupiirkonna tiitlit Saaremaa, Muhu ja Ruhnu
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

Leader logo pysti 1

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo