MAAELUVÕRGUSTIK: Toiduvõrgustike info - 3. november 2023 (9/2023) |
Allikas: Reve Lambur, maaeluvõrgustik
3. november 2023. a |
|
|
|
Toiduvõrgustike
@Infokiri
|
3. november 2023 (nr 9/2023)
|
|
|
|
|
|
November on täis põnevaid ja kasulikke sündmuseid!
|
|
|
|
|
|
November on täis erinevaid koolitusi, infopäevi, seminare ja konverentse, mis on vähem või rohkem seotud ka kohaliku toiduga. Rohkem infot erinevate sündmuste kohta leiab allpool olevas SÜNDMUSTE rubriigis.
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisaks neile, mis toimumas on, saab osasid ka järele vaadata:
|
|
|
|
|
|
Restoranide nädalad novembris:
|
|
|
|
|
|
|
|
Aiandusteemaline fotokonkurss “Kasvades oma toiduga” ootab võistlustöid
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhikavasse kuuluv “Kasvades oma toiduga” projekt koos Rohelise kooli programmiga kutsuvad aiandus- ja fotograafiahuvilisi õpilasi, õpetajaid ja kõiki teisi osalema samanimelisel fotokonkursil.
Fotosid saab esitada hiljemalt 30. novembril 2023.
Rohkem infot SIIN
|
|
|
|
|
|
Maitsete aasta 2023 - MULGIMAA
|
|
|
|
|
|
- 14. november - Hübriidõppe kursus "Hybake", kus tutvustatakse Eesti traditsioonilisi pühade küpsetisi ja lisaks ka teiste Euroopa riikide küpsetisi.
Tartumaa toidusündmuste sari Tirin raames toimuvad sündmused leiad SIIT
|
|
|
|
|
|
Taskuhäälingud
Maaeluvõrgustiku taskuhäälingute sarja "Maaelu jutud" on lisandunud uued osad:
|
|
|
|
|
|
|
|
-
#8 - Piret Leskova – Mulgi toidust, brändimisest ja väikeettevõtja elust maal
-
Maamajandus #14 - Päästeametist põllule: Koksvere veski kogemuslugu
|
|
|
|
|
|
Lugusid llisandub 2-3 korda kuus. Jälgi kanalt "Maaelu jutud" Spotify´s ja SoundCloud´is
|
|
|
|
|
|
|
|
EPKK: Nüüd on toidutootjail õige aeg taotleda Pääsukesemärki
“Pääsukesem&##228;rk aitab tarbijatel teha paremaid ostuotsuseid ja annab teada, et tegu on Eestis toodetud ja Eesti toorainest valmistatud tootega,” rääkis EPKK toiduvaldkonna projektijuht Janne Viisma.
Pääsukesemärgi konkursile saab avalduse esitada 24. novembrini.
|
|
|
|
|
|
|
|
EL kaitstud geograafilised tähised:
|
|
|
|
|
|
|
|
- 03.11.2023 - Kaitstud geograafiline tähis Rumeenias - Salinate de Turda. Nimetusega tähistatakse kuivsoolatud suitsutatud sealihatoodet.
- 31.10.2023 - Kaitstud geograafiline tähis Prantsusmaal - Huître de Normandie. See on hiidaustrite perekonda (liigid Crassostrea gigas, Crassostrea angulata) kuuluv limune, mida turustatakse tervelt ja värskelt ning mida kasvatatakse vaid teatud piirkonnas.
|
|
|
|
|
|
- 23.10.2023 - Kaitstud geograafiline tähis Prantsusmaal - Tome fraîche de l’Aubrac. See on pressitud kuumtöötlemata soolamata ja valmimata juust, mida toodetakse lehma täisrasvasest toorpiimast (valgu- ja rasvasisaldus ei ole normeeritud).
- 13.10.2023 - Kaitstud geograafiline tähis Ungaris - Lajta sajt. See on täisrasvane soolatud kergelt pehme tekstuuriga poorne juust, mis on valmistatud lehmapiimast ja laagerdunud kaks nädalat bakterit Brevibacterium linens sisaldava kooriku mikroflooras.
|
|
|
|
|
|
|
|
- 31.10.2023 - Kaitstud päritolunimetus Prantsusmaal - Huile d'olive du Languedoc.Nimetust kasutatakse eri oliivisortidest valmistatud õli puhul, mis on valmistatud peamiselt oliivisordist 'Lucques' või 'Olivière' või nende segust. Mõlema sordi osakaal õlis võib olla kuni 70 %.
|
|
|
|
|
|