EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Kalandusvõrgustik aastatel 2008-2015 Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

HIIULEHT: Tärkma sadam avamiseks valmis

Allikas: Hiiuleht
18. juuni 2015. a

Tärkma sadam avamiseks valmis

Pärast paariaastast tööd avatakse sel pühapäeval täiesti uueks saanud Tärkma sadam.
Projektijuht Liina Härm rääkis, milline nägi Emmaste vallas asuv sadam välja enne kui sadama arendamise ette võtsid: kaid ära vajunud, sadamahoonet polnud, oli vaid väike putka, kuhu kalurid oma asju panna said, ja Soela väina tugev vool oli liikuvad setted kandnud sadama-kanalisse.

“Algul mõeldi, et küsiks natuke raha, teeks sadama korda, aga siis saime hakkama julgustükiga - mõtlesime, et kui korra tegema hakkame, teeme kohe suuremalt,” rääkis Härm.

Sadama arendusprojekti üks eestvedajaid Margus Kastein ütles, et kogu asi sai alguse sellest, et tema isa Jüri Kastein ei saanud enam paadiga sadamast välja. “Oleksime võinud võtta kopa ja natuke muda eest ära tõsta, aga leidsime siis, et võtaks asja suuremalt ette,” meenutas ta.

Esmalt tehti eeltööd: sadam kanti registrisse, võeti veekasutusluba süvendustöödeks, viis rannakalurit, Urmet Paumees, Ats Paomees, Aare Ernes, Jüri Kastein ja Margus Kastein asutasid Tärkma sadama seltsi ja selts sõlmis maaomanikuga hoonestusõiguse lepingu.

2013. aasta suvel küsis selts sadama taastamiseks 60 000 eurot toetust Euroopa Liidu kalanduspiirkondade säästva arengu meetmest, tööde üldmaksumuseks saadi 100 000 eurot. Ja loetellu sai märksa enam töid kui algselt plaanis: lisaks sadama ja kanali süvendamisele ka kaide rekonstrueerimine ja sadamahoone ehitamine ning loomulikult eelnev projekteerimistöö.

Taotlus oli edukas j a 2014. aasta kevadel algasid ehitustööd. Peatöövõttu tegi OÜ Dagosan, sadamahoone ehitas OÜ Haasoja. Sadamahoone projekti autor on OÜ Kamp Arhitektid arhitekt Kaspar Kruuse, kelle juured samuti Tärkma külas.
Nüüd on sadam valmis ja sadamahoone vaatetornist avaneb kaunis vaade Soela väinale. Margus Kastein julgustas Emmaste valla elanikke, aga ka kõiki hiidlasi mõtlema suuremalt ja julgemalt, sest ainult nii saab saareelu paremaks muuta.

Ta jagas meelsasti oma kogemust, mille sai sadama taastamisprotsessis: “Sain aru, et oleme harjunud lootma kellelegi teisele, kes peaks tulema ja asjad korda tegema. Ja kui seda teist ei tule, siis seisavadki asjad nii nagu need on. Tärkma sadama taastamine on ilmekas näide sellest, kuidas kohalike inimeste algatusel saab teha suuri asju nii, et võitjaks on mitte üksikisikud, vaid kogukond.” Kastein rõhutas, et Tärkma sadam on nüüd avalik sadam: “See on nüüd päriselt kogukonna sadam, meie kõigi oma ja harjuge seda kasutama.”

Avapeol puhuvad Sõru Jazzilt tulnud puhkpillid, kõnede ja lindilõikamiste vahele musitseerivad saksofonistid Raivo Tafenau ja Siim Aimla ning Emmaste Swing Rock Band. Pidu algab pühapäeval, 21. juunil kell 11.

Selleks, et peokohta jõuda, tuleb Emmaste vallamaja juurest, kõige suuremalt teeristilt pöörata mere poole, Käinast tulles siis vasakule, ja sõita aina otse Tärkma külast läbi kuni meri ja sadam vastu tulevad. Teekonna pikkus vallamaja juurest on 1,6 km. Kes üle jää naaber-saarel käinud, teab, et sealtsamast algab talviti kahe saare vaheline jäätee. 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
TAS:Sibulatee ootab Peipsi äärde kalapuhvetite päevale 3500 külalist
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

3 logo kalanduse jaoks

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo