EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

EPKK: Kuula taskuhäälingu "Põllult taldrikule" uut saadet "Lihaveis on kasulik keskkonnale ja inimesele"

Allikas: Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoda
23. november 2023. a

Veiselihal on palju kasulikke komponente miks inimesed peaksid seda tihedamini sööma. "Näiteks leidub veise kaelatükis palju kollageeni, mis aitab nahal noorena püsida," rääkis Lihuniku Äri ja Restorani pidaja Katrin Noorkõiv "Põllult taldrikule" saates.

Lihaveis on karjaloom, kes suure osa oma elust veedabki karjamaal. Katrin Noorkõiv on viimased 20 aastat kasvatanud mahelihaveiseid ja ütleb, et veised on väga keskkonnasõbralikud loomad. Vastupidiselt üldlevinud eksiarvamusele, et veis vajab väga palju vett, saab veis 94% oma veevajadusest  kätte looduslikust rohumaa taimedest.

"Lihaveised on maailmas need loomad, kes elavad sellisel maal, mida enam harida ei saa. Kas see maa on liiga mägine või vesine või hoopis erodeerinud," osutas Noorkõiv. Tema sõnul on veiseliha kõrgem hind tingitud asjaolust, et maailmas kasvatatakse veiseid alati vähem, kui nende järele on nõudlust.

"Eksivad need, kes arvavad, et veiseliha peab olema rasvavaba, kuna just rasv annab lihale selle õige  maitse, struktuuri ja väljanägemise. Eriti hinnatakse just veise seljaosa, mis peab olema ilus, rasvane, kerge marmorja struktuuriga," rääkis Noorkõiv. Ta lisas, et liha kvaliteeti mõjutavad veisetõust tulenevad näitajad ja kindlasti vanus, mis on samuti väga oluline näitaja. Mida noorem on loom, seda vähem on rasvasust, seda vähem marmorsust.

Veise igal tükil on oma meetod, kuidas temast ülimaitsev toit saadakse. Kuula "Põllult taldrikule" saates, milline loomalihalõik sobib grillimiseks kõige paremini ja miks hoitakse veiseliha kuivlaagerdus külmakapis.


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo