EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Avastamist väärt Leedu maapiirkond – Metsa matkarada ning rahvus- ja regionaalpargid, Leedu saunatraditsioonid ja söök, stiilsed majutusettevõtted

Allikas: Reve Lambur, maaeluvõrgustik
14. november 2021. a

Eesti maaturismiettevõtjaid ühendav MTÜ Eesti Maaturism korraldab igal aastal oma liikmetele õppereisi, et kogeda ja õppida, mida pakuvad maaturismiettevõtted teistes riikides. Seoses koroonaga toimus algselt Lätti ja Leetu planeeritud õppereis vaid Leetu Samogiitia (Žemaitija) piirkonda, kuna Lätis kehtestati eriolukord.

Õppereisi esimesel päeval osalesime matkateemalisel veebikonverentsil „Pan-Baltic Hiking Conference“ Loe eraldi artiklit SIIT (link lisamisel)

   

Majutusasutused

Põhiline maaturismi valdkond on majutusteenuste pakkumine. Reisi raames oli võimalus tutvuda nelja erineva majutuskohaga – Dubgiris villa, Inglite veski (Angelu Malunas), Jahimeeste maja (Medžiotoju Sostine) ja Karpyne.

Dubgiris Villa - www.dubgiris.lt

Villa asub maalilise Plinkšiai järve kaldal ning on väga populaarne pulmade pidamise koht. Kogu kompleks on väga stiilselt ehitatud – kõikjal on rohkelt kauneid Telšiai sepa T. Silinskase sepistusi ning omaniku jahitrofeesid. Kõik toad on inspireeritud Leedu metsloomadest – pildid, kirjeldused, värvid, seinamaalid. Kompleksil on lisaks suurele peoruumile ka u 12 inimest mahutav SPA ning majutuda saab 12-s kahe inimese toas ja viies apartemendis, lisaks on kompleksil veel üks saunaga maja, mis majutab kuus inimest. Majutusettevõtte tegutseb alates 2012. aastast. Suveperioodil saab siin tööd ligikaudu 15 inimest, talvisel perioodil poole vähem. Omanik on transpordiettevõtja ja kirglik jahimees Rimantas Norkus.

 

Angelu malunas (Inglite veski) ja Pirtis (Leedu saun) - www.angelumalunas.lt

  • Veski asub Varniai regionaalpargi piirkonnas. Vesiveskis toodetakse elektrit alates 1851. aastast ning kõik veskiseadmed on töökorras, kuigi neid ei kasutata enam.
  • Nüüd on pakutakse veskis seminari-, majutus- ja saunateenust.
  • Leedu saunatraditsioone viib läbi Leedus tuntud saunamees Ricards Rasiukas, kes on selle alaga tegelenud juba 10 aastat. Rituaal kestab terve päeva. Limiteeritud aja tõttu saime saunarituaale kogeda 5-6 tundi – algas see mõtete puhastusjalutuskäiguga metsa, millele järgnes u 4 tundi sauna ning õhtu lõpetas perenaise valmistatud Samogiitia piirkonna traditsiooniline õhtusöök – koorega keedetud kartul, Kastynis (hapukoorevõi) ning külm heeringa- ja sibulasupp.
  • Leedu saun: temperatuur max 60 kraadi, õhuniiskus u 60%, erinevad rituaalid, taimed, ei kiirustata ning selleks võetakse terve päev.
  • Veski asub neljal korrusel:
    1. korrusel – saun
    2. korrusel – seminari- ja söögisaal (vanasti oli siin ooteruum, mõnikord oli järjekord kuni 3 ööpäeva)
    3. korrusel – veskiseadmed ja osad toad (vanasti oli see veski)
    4. korrus – vaid majutus (vanasti toodi sealt kaudu sisse vili)
 

Medžiotoju Sostine (Jahimeeste maja) - medziotojusostine.lt

Tegutsenud 15 aastat. Kõigepealt ehitati suur konverentsisaal, mis teatristiilis mahutab kuni 200 inimest, kuid pigem mõeldud 100-120 inimesele. Lisaks on kaks majakest, kus on kokku 12 tuba ja väike SPA. Kogu kompleks majutab kuni 40 inimest (see on koos lisakohtadega).
Peamine lisateenus, mida pakutakse, on jaht ning laskmisharjutused. Pere mõlemad täiskasvanud lapsed ja pereisa on jahiinstruktorid.

 

Karpyne - restoran ja õllepruulikoda, konverentsikeskus ja majutus, saunamajad + SPA, välispordikeskus, karpkalakasvatus jpm
www.karpyne.lt

Suur Karpyne kompleks asub Kaunas-Klaipeda maantee ääres. Alustas oma tegevust 20 aastat tagasi ning kokku on kompleksi pindala koos erinevate tiikidega 10 ha. Restoran on tuntud oma hea köögi poolest, kus pakutakse enda kasvatatud karpkala ja enda pruulitud õlut, ka kartulid ja köögiviljad kasvatab ettevõte ise. Restoran mahutab 300 inimest. Selle aasta suvekuudel külastas restorani päevas 500-600 inimest.
Pruulikoda tegutseb alates 2013. aastast ning seal tehakse Tšehhi tüüpi õlut. Õlut müüakse oma restoranis vaadist ning kaasa 0.33-l ja 1-liitristes pudelites. Aastas toodetakse umbes 30 tuhat liitrit õlut, kuid pruulikoja maksimum jõudlus on 84 tuhat liitrit.
Kompleksis on suveperioodil tool 60-65 inimest, talvisel ajal 40 ringis.

 

Loodusturism

Žemaitija rahvuspark

Leedus on kokku viis rahvusparki, millest ühte selle reisi raames põgusalt külastasime – Žemaitija rahvuspark. Lisaks on Leedus 30 piirkondlikku parki (regionaal parks) ja 5 loodusreservaati.

Žemaitija rahvuspark rajati 1991. aastal (nii nagu ülejäänud Leedu rahvuspargid). Siin asub Leedu vanim järv – Plateliai. Legend räägib, et järv tekkis väga tugeva vihma tõttu ning järve nimi tõlkes tähendabki väga tugevat vihma. 

Ümber järve kulgeb 24 kilomeetri pikkune rattatee, mille äärde jäävad:

  • Külma sõja muuseum – peaaegu kaks aastakümmet (1963-1978) olid seal valmis pandud neli 30-meetrist tuumapeaga raketti, mille lennukaugus oli 2200 km. Nüüd on võimalus ühte neist maa-alustest tornidest ja kogu kompleksi oma silmaga näha.
  • Kaks Leedu kõige vanemat puidust kirikut (Plateliai külas asuv kirik on ehitatud 1744 ning Beržoras ehitati kirik 1746. a)
  • Vastlapäevafestivali muuseum – kus leiab üle 300 põneva puidust maski ning vastlapäeva karnevali traditsiooni hoitakse siiamaani elavana.
  • EDEN ehk European Tourist Destinations of Excellence. Alguse sai see 2007. aastal, kui Euroopa Komisjon algatas konkursi „Euroopa turismi tippsihtkohad”. Infoks, et Eestist on selle sihtkoha märgise saanud vaid Soomaa ning Leedus Žemaitija rahvuspargi piirkonnas asuv Platelia.
  • Rahvuspargi külastuskeskus, kus asub näitus „Secrets of Samogitian land“
  • Mitmed matkarajad, pikkusega 1-17 km.
 

Tytuvenu piirkondlik park

Tytuvenu park rajati 1992. aastal, et kaitsta mägist ja soist ning järvede rikast maastikku. Lisaks kaitstakse ajaloolisi Šiluva ja Tytuvenai linna monumente. Kõige kuulsam kultuuriobjekt Tytuvenais on kirik ja klooster, mis pärinevad 17. sajandist.

Kõigis piirkondlikes parkides on külastuskeskused, kus on sees erinevad näitused ja saab rohkelt infot ümbruskonna kohta. Igal pargil on ka oma sümbol, selle pargi sümboliks on sookurg.

Regionaalpargi keskus loob infrastruktuuri:

  • Infostendid
  • Loodud on kaks õpperada (ümber järve ja ajaloolise kivijoone juurde)
  • Rattamarsruut ümber kahe järve
  • Ujumiskoha korrashoid
  • Turundus ja kommunikatsioon, et tõsta inimeste teadlikkust
  • Tegevused sotsiaalmeedias
  • Noortele on loodud veesuusa atraktsioon
  • Erinevad programmid: ööprogramm kloostris, külastuspäevad
  • Majutuskoht järve ääres, mida muuhulgas saab kasutada kaugtöö kohana.
 

Šatria mägi ja Šatria tuli

Kõige võimsama muljega koht, mida külastasime, oli Šatria mägi – mis on Samogiitia piirkonna kõrgeim tipp 228 meetrit. Mägi arvatakse olevat piirkonna kõige ilusam mägi ning sageli kutsutakse seda ka Leedu mägede kuningannaks. Legend räägib, et siia kogunevad nõiad riigi kaugeimatest nurkadest ning et mägi ise on maaga kaetud kirik.

Meie külastuspäeval oli kogu piirkond mattunud uduloori, kuid muljet avaldav oli mägi sellegipoolest. Seda kõike täiendas tipu kõrval asuv natukene madalam tipp, kus juba alates 2017. a 12. septembrist hoitakse tuld, mis süüdati 17. juulil 1994. aastal Šatria mäel. Vahepealsed 23 aastat hoiti tuld samogiit Adolfas Gevilas kodutalus. Igal aastal pööripäeval saavad kõik osa tuleriitusest Šatria mäel ning saavad endale seda tuld koju viia. Sajandeid tagasi viidi siit kord aastas tuld oma kindlustesse. Tuhk, mis põlemisest tekib, viiakse Šatria mäe tippu.

Igavese tule valvurid on vabatahtlikud, kes valvavad tuld minimaalselt 24 tundi korraga. On neid, kes teevad seda 3-4 ööpäeva järjest. Kokku on alates 2017. aastast tuld valvamas käinud u 200 inimest, kuid aktiivseid tulevalvureid on hetkel 25-30.

Tuli on pühendatud tulejumalanna Gabija´le.

 

Kohalik toit Samogiitia piirkonnas - kastinys

Õppreisi raames oli võimalus osaleda toiduvalmistamise töötoas, kus valmistasime Žemaitija kastinys´t. Eesti keeles võiks sellele tootele panna nimeks valge või, kuna see saadakse või ja hapukoore kokkusaamisel ning maitseainetega maitsestamisel (sool, valge pipar, köömned, küüslauk). Tegelikult kasutatakse hapukoort pidupäevadel, argipäeval tehakse määret hapupiimast ja võist. Seda süüakse keedetud kartuli ning purustatud kanepiseemnetest tehtud maitseaineseguga, samuti käib söögi juurde külm heeringa-sibula supp. 

 

See on selle piirkonna väga vanade traditsioonidega toode, millele on saadud ka EL geograafiline tähis – kaitstud päritolunimetus (protected designation of origin - PDO). Selle tähisega garanteeritakse, et kasutatakse traditsioonilist retsepti ja toodetakse traditsioonilisel viisil. Sama tähise sai hiljuti Eestis ka sõir. Info kastinys´e kohta Euroopa Liidu geograafilise tähisega toodete andmebaasis.

LISAINFO: 

  • Ülevaade 9.11.2021 toimunud veebikonverentsist "Pan-Baltic Hiking Conference", kus õppereisi raames läbi veebi osaleti. Loe lühiülevaadet SIIT
  • Loo autoril oli võimalus hiljuti Žemaitija rahvusparki külastada ka ühe teise õppereisi raames. Loe pikemalt 12.10.2021 artiklit "Säästva turismi arendamine LEADER näitel"  SIIT

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
TAS:Sibulatee ootab Peipsi äärde kalapuhvetite päevale 3500 külalist
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo