EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

TAS: Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 ootab 4000 külalist

Allikas: Tartumaa Arendusselts, pressiteade 15.08.2023
15. august 2023. a

2. septembril ootab traditsiooniline Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 külalisi nii kodumaalt kui võõrsilt juba 32. korda.

Sündmuse peamine eesmärk on tunnustada ja esitleda Eesti parimaid tõuloomi ning pakkuda laada- ja näitusekülastajale mitmekülgset elamust läbi Eesti toidu töötubade ja eriilmelise kultuuriprogrammi. Sündmuse tipphetk, mil näeb areenil kauneid tõuloomi, leiab aset kell 12.00.

Aive Vahejõe, SA Eesti Maaelumuuseumid esindaja: "Üritus on läbi aegade hõlmanud  kahte poolt - laata ja näitust. Ülenurme Sügislaadal kauplevad laadalised käsitöö, talukauba ning loodus- ja tervisetoodetega. Külalised saavad osa põnevast programmist nii areenil, pargialal kui mujal muuseumi territooriumil, kus toimuvad erinevad töötoad ja näitused. Tõuloom 2023 on keskendunud Eesti Tõuloomakasvatajate Liidu liikmete parimate loomade esitlemisele ja tunnustamisele ning on hea võimalus linnarahvale põllumajandusloomade nägemiseks." Üritusele oodatakse ca 100 kauplejat ja kuni 4000 külalist nii Eestist kui välismaalt.

Sel aastal on laadamelus traditsiooniliste käsitsilüpsi, lambapügamisdemo ja tõuloomade esitluse kõrval võimalus osa saada ka vaiksemas miljöös käsitööhoovis toimuvast muusika- ja kultuuriprogrammist. Mari Kalkuni esituses kuulevad külastajad muusikalist etteastet, milles on põimunud vanad eesti müüdid ja kaasaegne võro luule.  Eesti edukaim naismustkunstnik Irene Kiveste on spetsiaalselt Ülenurme Sügislaadaks ette valmistanud maagilise põllumajandusteemalise mustkunstietenduse. Pere pisimad saavad miniloomade aedikus väiksemate taluloomadega tutvust teha, Sarve Heaolutalu alal kräsupäiste alpakadega kohtuda, laadakarusselliga tuuritada ja Mini Farmi mängumaal farmeriametit proovida.

Aive Vahejõe lisab, et Eesti toidukultuuri ja traditsiooni edendamiseks on katsetusi käesoleval aastal veelgi. Esmakordselt on korraldajad kaasanud nii-öelda potipõllumehi, kes oma oskusi demonstreerivad. Teiste hulgas näiteks Eesti tomatientusiast Kaja Murde, kes esitleb enda kätetööd tomatinäitusel. Kaja Murde: "Kodus on mul tänaseks 102 tomatisorti, millest 80 taime ja 64 eri sorti loodan näitusele tuua. 2018. aastal oli esimene selline ettevõtmine koduhoovis 25 sordiga ja kuue aasta jooksul on see kindlasti kõige suurem üritus, millel näitusega osalenud olen." Kaja Murdelt saavad näitusekülastajad näpunäiteid, kuidas käib lihtinimese tomatikasvatus – mahedalt ja ilma mineraalväetisteta.

Toidukultuurile keskenduva programmiga loodavad korraldajad inspireerida inimesi oma toitu ise kasvatama ja suunata külalisi mõtlema meie traditsioonilisele toidulauale. Aive Vahejõe: "Töötubade kaudu tahame tutvustada talurahvale meeldinud Eesti lemmiktoite. Eesmärk on, et me ei unustaks, kuidas ise teha näiteks leiba, võid, sõira."
 
Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 toimub koostöös Eesti toidu kuu üritustesarjaga "Ma armastan Eesti toitu!" ja on osa Tartumaa toidusündmuste sarjast Tirin. Sündmuste sari Tirin kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi ja on toeks Tartumaa toiduettevõtjatele laiema kõlapinna saavutamisel kohaliku tooraine ja toidutraditsioonide teemal. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed. Üritusesarja programm on leitav veebist, Facebook’ist ja Instagram’ist @tartumainetoit.
Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 Facebookis
 
Lisainfo:
Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator
Tartumaa Arendusselts
+372 5358 4035
katri@tas.ee

Armastus käib Tartumaa kaudu!

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
EIT: Avatud on kandideerimine ettevõtlusprogrammidesse
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
Tallinna Kohvifestival
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukas külaturism - toitlustuse korraldamise võimalused (LISATUD ETTEKANDED)

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo