EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas

Allikas: Maaeluvõrgustik, Reve Lambur
14. aprill 2024. a

Eesti Loodusturismi Ühingu eestvedamisel toimus 9. aprillil 2024 Harjumaal Nelijärvel suur kevadine strateegiaseminar, kus loodusturismi ettevõtetele anti ülevaade riiklikest turismisuundadest ning sellest, mis loodusturismi valdkonnas teoksil on.
::

Trendid maailmas - matkamine, kultuur, toit…

 

Ülemaailmsetest trendidest andis ülevaate Maaülikooli doktorant Tarmo Pilving. Trendikad teemad maailmas nagu matkamine, kultuur, toit ning turism peaksid toimuma kestlikkuse põhimõttest lähtuvalt. 
:

Järjest enam on turiste, kes oma reisidel otsivad rohkem loodust ja n-ö päris asja, soovitakse õppida maailma kohta rohkem kui igapäevaelu kanalid seda suudavad pakkuda.

Kasvab inimeste hulk, kes soovivad reisida keskkonnasõbralikult, mis muuhulgas tähendab ka seda, et lennukiga reisitakse vaid äärmisel vajadusel – see annab võimaluse asju näha uues valguses ning aja maha võtta. Erinevus käitumisel reisil ja kodus ei erine enam nii palju kui varem.

Näiteid, mida keskkonnasõbralikule turistile pakkuda: matk koos rannakoristusega, paatidega jõe puhastamine, rohefestivalide korraldamine.

Kestlikkus võiks olla midagi sellist, mis on meil juba olemas - see peaks olema osa mingist laiemast loost.

 

Eesti turismi arengu fookuses on loodus, toit ja kultuur
..

Nagu näha ühtivad Eesti turismi arengusuunad globaalsete trendidega. VisitEstonia meeskond tegutseb sellest suunas, et välisturist tuleks Eestisse ning peamised sihtturud on Saksamaa, Läti, UK, Norra, Leedu, Poola (kokku on 16 sihtturgu). 2023. a ulatus turismiteenuste eksport 1.9 miljardi euroni. Vaata sihtturgude ülevaadet SIIT.

Keskmiselt 11% välisturistidest kasutavad visitestonia.com veebilehte oma otsuste tegemiseks (eesti keelne veebileht on puhkaeestis.ee). Veebilehe kasutus on 16 inimest minutis, mis teeb aastas 14 miljonit veebikülastajat. VisitEstonia veebikeskkonnas on info üle 5000 ettevõtja kohta – lisaks teenused, mida ettevõtte kohta võib olla mitu (nt majutus, retked, töötoad jne). Inglise keelsel veebil on info nende ettevõtete kohta, kellel on olemas inglise keelne veebileht.

Loodusturismi ettevõtjatele on hea uudis, et VisitEstonia lehel on olemas eraldi looduse teemaleht koos eraldi infoga rahvusparkide kohta.

         
                     

Mis on olemas ja tulemas
:

Keskkonnaameti sõnul on suur vajadus külastustaristu teekaardi järele - see on tegemisel.  Meil on olemas RMK matkaradade ja lõkkeplatside jms info, kuid puudub koht, kust leida infot nende matkaradade kohta, mille on teinud kohalikud omavalitsused, kogukonnad jne.

RMK pakutava kohta leiab kogu info veebilehelt www.loodusegakoos.ee, sh ka kehtivad piirangud, info matkaradade seisukorra jms kohta.

Eesti Maaturismi Ühing annab välja matkajasõbralikku märgist.

Kohe-kohe on tulemas rattasõbralik märgis. Veebilehele cyclest.ee/et koondatakse marsruudid, majutusasutused jms.

....

Rohehoid (green care)
::

Psühholoog Annika Klemets tõi välja loodusturismi väljavaated rohehoiu perspektiivist, sest inimese kontakt loodusega on väga oluline meie vaimsele arengule ning igasugune metsas ja looduses viibimine on tervistav ja kasulik.

Saunanaine Helen Moppel julgustab loodusturismi ettevõtteid pakkuma metsaretki koos saunateenusega, mis üksteist täiendavad ning üheskoos pakuvad inimestele eriti lõõgastava ja stressi maandava kogemuse.

Looduses viibimise üks suundi on linnuvaatlus. Matsalu rahvuspargil on väga põnev ja sisukas veebileht – www.linnuriik.ee, kus on rohkelt teavet linnuhuvilistele.
::

Loodusturismi ühingu uus üheshingamine
::

Eesti Loodusturismi Ühing loodi 2018. aastal 20. veebruaril ning ühing sai uue hingamise 2022. aastal, mil alustas projektijuhina tööd loodusturismi asjaline Marilin Pehka, kes mõned aastad tagasi tegi oma elus kannapöörde ning hakkas ise loodusturismi ettevõtjaks. Marilini sõnul on loodusturism ettevõtlusena pigem elustiiliettevõtlus ning ta lähtub oma tegemistest põhimõttest, et koostöö ühendab ja loodus liidab.


LISAINFO: 

Eesti Loodusturismi Ühing on sektoripõhiseks koostööpartneriks VisitEstonia meeskonnale Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuses ning koondab ühingusse loodusturismi ettevõtjaid, giide ja retkejuhte, kellel on huvi koostööd teha ning ühiselt loodusturismi arendada. Ühing korraldab kaks korda aastas avatud üleriigilisi seminare, kuhu on oodatud kõik huvilised ja asjaosalised - kevadine Loodusturismi strateegiapäev ning sügisene Loodusturismi sügisseminar. Kui kevadisel seminaril on anda strateegiline vaade, siis sügisel on eesmärk rohkem suhteid luua ja võrgustada, jagada kogemuslugusid ning võtta kokku paremad õnnestumised. 

 

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
TAS: Arukate külade arenguprogramm suurendas kohalike kogukondade võimekust
EL ühise põllumajanduspoliitika võrgustiku uudiskiri - aprill 2024
Innovatsiooniteenistuse uudiskiri nr 13
REM: Taas on võimalik esitada kandidaate regionaalmaasika auhinnale
MAAELUVÕRGUSTIK: Arukate külade kogumik toob fookusesse kogukonnapõhised ja nutikad ettevõtmised Eesti maapiirkondadest
LEADER infokiri 2024 (nr 4/133)
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
EMIS, NOORTALUNIKUD ja MAAELUVÕRGUSTIK: Eesti maaelu tuleviku foorum Euroopa Parlamendi kandidaatidega
MAAELUVÕRGUSTIK: AI ja ChatGPT algajatele
METK: Esitluspäev FIE Airi Külvet juures “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo