EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

REM: Riik panustab kohalikku arengusse ligi 60 miljonit eurot

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi pressiteade, 9.11.2023
13. november 2023. a

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium kiitis heaks uued kohalikud arengustrateegiad, mille elluviimiseks suunatakse järgmiseks neljaks aastaks üle 60 miljoni euro.

26 kohaliku tegevusrühma taotlused uute kohaliku arengu strateegiate elluviimiseks on läbinud nii tehnilise kontrolli kui ka hindamiskomisjoni sõela, kuhu kuulusid lisaks Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi esindajale ka Sotsiaalministeeriumi ning Riigi Tugiteenuste Keskuse esindaja.

Heaks kiidetud arengustrateegiate eesmärk on arendada maapiirkondades atraktiivset elu- ja ettevõtluskeskkonda ning aktiivseid ja ühtehoidvaid kohalikke kogukondi. Ühiselt läbi tugevate kogukondade tagatakse see, et Eesti toit oleks hinnatud ja terves Eestis oleks hea elada.

Regionaalminister Madis Kallase sõnul on maapiirkondade toetamine läbi kohaliku algatuse jätkuvalt oluline. "Nägime, et uute strateegiatega on aina enam kerkinud esile vajadus toetada lisaks ettevõtlusele ka laiemat elukeskkonda, suunates veelgi enam tähelepanu sotsiaalsele heaolule. Oleme strateegia rakendamiseks suunatud eelarve jaotust sihistanud just selliselt, et aidata neid piirkondi, kus sotsiaal-majanduslik mahajäämus on suurem," rääkis minister.

Seda peegeldab ka asjaolu, et kõik heaks kiidetud strateegiad käsitlesid endas pikaajalise hoolduse teenuste kättesaadavust ja kvaliteedi parandamist. Samuti hoolduskoormuse leevendamist läbi inimväärikuse tagamise ning sotsiaalse kaasatuse suurendamise.

Uute arengustrateegiate rakendamisega saavad kohalikud tegevusrühmad peagi alustada. Perioodil 2014–2022 oli 26 kohalikule tegevusrühmale ette nähtud 121 mln eurot. Selle raames on toetatud palju erinevaid ettevõtteid ning kogukonnale vajalikke projekte, nagu näiteks mänguväljakute rajamist, päästeteenistuse võimestamist ning kohaliku toidu edendamist ja kultuuri väärtustamist.

Perioodil 2023–2027 rahastatakse LEADER-programmi üle 66 miljoni euroga. Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist (EAFRD) rahastatakse programmi üle 47 miljoni euroga, millele lisandub Eesti riigi kaasrahastusena peaaegu 12 miljonit eurot. Euroopa Sotsiaalfond+ (ESF+) rahastab programmi umbes 7 miljoni euroga, millest Eesti riigi kaasrahastus on 30%.

LEADER on Euroopa Liidu algatusprogramm, mida on Eestis rakendatud üle 20 aasta. Eesti panustab ligi 12% Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi (EAFRD) koguosalusest LEADER-programmi, mis on üks suuremaid panuseid kogu liidus.


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo