EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

REM: Riik eraldab kokku viis miljonit eurot kohalike omavalitsuste roheinvesteeringute toetamiseks

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium
22. jaanuar 2024. a

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ning Riigi Tugiteenuste Keskus (RTK) avavad 22. jaanuaril teise taotlusvooru, mille eesmärk on toetada kohalikke omavalitsusi tuuleenergeetikat kavandavate planeeringute kiiremal menetlemisel. Euroopa Liidu taasterahastust NextGenerationEU rahastatud toetusmeetme "Kohalike omavalitsuste võimestamine roheliste investeeringute tegemisel" eelarve on kokku 5 miljonit eurot.

Meetme esimesest taotlusvoorust 2023 aastal sai toetust 18 omavalitsust. Toetust kasutati tuuleenergeetika planeerimisega tegelevate spetsialistide palkamiseks ja vajalike uuringute tellimiseks.

Tänavu jaanuaris regionaalminister Madis Kallase kinnitatud määruse muudatuse põhjal on omavalitsustel võimalik saada täiendavalt 50 000 eurot lisatoetust, mille eesmärk on igati toetada omavalitsusi tuuleenergeetika planeeringute kehtestamise lõpule viimisel. Lisatoetus on suunatud neile omavalitsustele, kes saavad meetmest toetust tuuleenergeetika planeeringu kehtestamisele eelnevatele tegevustele ja jõuavad projektide elluviimiseks ettenähtud aja jooksul planeeringu kehtestamiseni.

Regionaalminister Madis Kallase sõnul on meede vajalik selleks, et vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest ja kiirendada üleminekut puhtale energiale. "Vabariigi Valitsus on võtnud eesmärgiks, et aastaks 2030 oleks võimalik 100% kogu Eesti elektri tarbimisest toota taastuvatest energiaallikatest," sõnas Kallas.

"Meede aitab omavalitsustel oluliselt kiirendada tuuleparkide rajamist. Näiteks on võimalik taotleda toetust tuuleenergeetikat kavandava planeeringu koostamise korraldamiseks või tuuleenergeetika projekteerimistingimuste, ehitusloa ja kasutusloa koostamise ja menetlemisega seotud juriidiliste küsimuste lahendamiseks. Samuti toetatakse spetsiifiliste teadmistega ekspertide tööd, kes saavad nõustada vajaduspõhiselt saavutamaks parim tuuleenergeetika ruumilahendus. Lisaks on võimalik saada toetust tuuleenergeetikaga seotud kommunikatsiooni korraldamiseks ja avalikkuse kaasamiseks," selgitas regionaalminister.

Riigi Tugiteenuste Keskuse elu- ja ettevõtluskeskkonna talituse juhi Kertu Sepa sõnul on avanevasse taotlusvooru osalema oodatud nii need omavalitsused, kes juba said sügisel toimunud voorust toetust, kui ka need kes veel taotlenud ei ole. "Arvestada tuleb sellega, et maksimaalne toetus ühele omavalitsusele taotlusvoorude üleselt on 200 000 eurot, pluss 50 000 eurot, juhul kui projekti käigus jõutakse tuuleenergeetikat kavandava planeeringu kehtestamiseni," selgitas Sepp.

Teine taotlusvoor on avatud 22. jaanuarist kuni 2024 aasta lõpuni. Toetuse määr on kuni 100 protsenti projekti toetatavate tegevuste kuludest. Rohkem infot taotlemise tingimuste kohta leiab taotlusvooru lehelt.

Taotlusvooru rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest, Eesti taaste- ja vastupidavuskavas kirjeldatud peatüki „REPowerEU” alusel. Meetmes seatud eesmärkide saavutamise eest vastutab Regionaal- ja Põllumajandusministeerium. Taotlusvooru korraldab ja projekte aitab ellu viia Riigi Tugiteenuste Keskus.


2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo