EST Maainfo Maaeluvõrgustiku teenistus Maainfo Maaeluvõrgustik Maainfo UUDISED
 
 
Maainfo
Kontakt
Maainfo
EST   Maainfo   ENG
 
  Maaeluvõrgustik
Maainfo
Maainfo
MAK 2014-2020 PROJEKTINÄITED
Maainfo
INFOKIRI VÕRGUKIRI
Maainfo
TASKUHÄÄLING "MAAELU JUTUD"
Maainfo
VEEBI TV
Maainfo
NÄITUSED
Maainfo
AVATUD TALUDE PÄEV 2024
Maainfo
ARUKAD KÜLAD
Maainfo
MAAPIIRKONDADE PIKAAJALINE VISIOON
Maainfo
KOHALIKU TOIDU VÕRGUSTIKUD
Maainfo
KESKKOND JA KESTLIKKUS
Maainfo
NAISED MAAPIIRKONNAS
Maainfo
EUROOPA ÜPP VÕRGUSTIK
Maainfo
INFOMATERJALID
Maainfo
EESTI MAAELUVÕRGUSTIK 2014-2020
  INNOVATSIOONIVÕRGUSTIK
Maainfo
  LEADER
Maainfo
  Trükised
Maainfo
  Maaeluvõrgustiku teenistuse kontaktid
Maainfo

UUDISED

   

KEILA LEHT: Otse tootjalt tarbijale - ilma vahendajata

Allikas: Keila Leht
10. juuni 2016. a

Keila OTT (otse tootjalt tarbijale) on piirkondlik kodanikevõrgustik, mis loob võimalused kaubavahetuseks talunike/tootjate ja tarbijate vahel ilma vahendustasuta.

Vastavalt Keila Linnavolikogu otsusele sai Keila OTT kauplemiskoha endisel turuplatsil Tuula tee ääres kiriku kõrval. Koht määrati 31. mail ja juba 2. juunil oli esimene kaubakohtumine, kuhu tuli tuli tootjate üllatuseks ligi 80 ostjat.

„Selle üle, et esimese tootjate ja ostjate kohtumise õnnestus, olen ma üliõnnelik/' ütles siinse OTT-i eestvedaja, toitumisnõustaja Ene Mägi, vastates Keila Lehe küsimustele.

Kust tuli idee asutada ka Keilas OTT?

See mõte sai alguse juba 2013. aastal, kui tegin Facebookis grupi Keila OTT. Kuna oma toitumisnõustaja töö kõrvalt ei olnud mul aega päris OTT-i organiseerida, siis mõtlesin, et loon sellise grupi ja ehk keegi noorem inimene innustub ideest ja hakkab organiseerima päris kaubakohtumisi. Kahjuks nii ei juhtunud.

Üks põhjus Keila OTT-i asutamiseks oli see, et talunikke, kellelt osta toitu, on minul olnud väga raske leida. Samas ei ole nendel jõudu end nähtavaks teha. Erialaselt aga tean, et puhas ja ehtne talutoit on lihtsaim viis paljude terviseprobleemide ennetamiseks. Selleks, et talutoit oleks kättesaadav iga nädal, pidin ise Keila OTT-i asutamisega algust tegema.

Kuivõrd uurisite samalaadseid kogemusi mujal?

 Kui alustasime eeltööd Keila OTT-i loomisega, siis suhtlesime aktiivgrupiga paljude OTT-ide esindajatega ja käisime nende kaubakohtumistel. Alustades me sageli ei teadnud ette, mis on järgmine samm. Need kogemused, mis meile teistest OTT-idest lahkelt jagati, aitasid tegevust planeerida ja võtta vastu otsuseid.

 Kus Eestis toimib OTT kõige kauem ja teie arvates kõige paremini?

Kõige kauem on toiminud Kuusalu OTT. Võrgustikud toimivad erinevalt, see sõltub eestvedajatest ja võimalustest, kõik toimib entusiastide toel. Seega on raske välja tuua kõige paremat. Kuid Viljandi OTT on ehk kõige suurem ja toimivam.

Kuidas leidsite aktiivi ja kes nad on?

Ükskord sain aru, et see OTT-i idee mind enne lahti ei lase, kui selle ise ära teen. Panin Facebooki üleskutse, et 16. märtsil saab kokku Keila OTT-i aktiiv. Ise mõtlesin, et kui osalejatest 10 annavad nõusoleku panustada vabatahtlikuna Keila OTT-i tegevusse, siis läheme selle ideega edasi. Nii oligi - täpselt 10 inimest andsid nõusoleku osaleda aktiivi töös vabatahtlikuna. Kümnest kaks - Egon Müür ja Tamara Krall - on praegu Keila OTT-i tootjad.

Mis oli kõige raskem Keila OTT-i asutamisel?

Kõige raskem oli see, et ma ei osanud küsida aktiivi reaalseid ajalisi võimalusi. Aktiivis oleks pidanud olema ehk 20-30 vabatahtlikku. Keila OTT on nagu oma laps, ta sündis 16. märtsil 2016 ning teda tuleb edaspidi toita ja joota 24/7.

Missugust kaupa kõige rohkem ostetakse.

Kui küsitlesime märtsis-aprillis Keila elanikke, siis 189 vastanust 67% soovis osta köögivilju, 65% soovis osta liha ja lihatooteid. Allan Kann tõi esimesele kaubakohtumisele värsket brokolit ja lillkapsast ning see kaup sai väga ruttu otsa. Samuti käis piimatootja Ilse Gošovski klientidele piima juurde toomas. Aga kaubakohtumisel oli kliente kõigi tootjate juures ja ma tean, et nii jääbki. Keila OTT-i tulevad inimesed teadmisega, et kõik kaup on otse talunikult ning ehtne ja hea.

Kui elujõuliseks peavad Keila OTT-i tootjad?

Heli Bötker Mõnumetsa talust Kumnas: „Mina olen väga optimistlik, sest Keila ümbruses on palju ärksaid tootjaid ja linnas piisav hulk inimesi, kes hindavad puhast ja tervislikku toitu. Meie tootmine on alles noor, oleme tegutsenud vaid paar kuud. Praegu müüme vuti- ja kanamune, tulevikus tahame müüa ka linnu- ja jäneseliha.'

Rebaseonu.ee.OÜ valmistab vanal traditsioonilisel viisil maasuitsuliha, mis ei ole keedetud ning on E- ja veevaba. Katrin Rebane: „Meie tootmine on Väänas ja omad müügiletid Tabasalus ja Tallinnas Kristiine keskuses. Otsustasime tulla ka Keilasse - kord nädalas tund aega kaubelda ei too erilist kulu. Esimene kaubakohtumine oli lootustandev. “

Aprill 2024
Tagasi Edasi
Maainfo

Päevakajalised asjad
Maainfo
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 8 (548)
METK: Esindusorganisatsioonid võimendavad liikmete häält
MAAELUVÕRGUSTIK: Loodusturism kui elustiiliettevõtlus maapiirkonnas
UUS! Maaelu jutud #15: Sirje Kuusik – Säästvast maaturismist
SA KÜSK: NULA otsib Eesti ühiskonda paremaks muutvat ideed
ARIA2024: Kandideerimine projektikonkursile "Inspireeriv põllumajandus ja maaelu 2024" on avatud!
MAAELUVÕRGUSTIK: Jäätmekäitluse ja ringmajanduse teemaline õppereis Harjumaal
MAAELUVÕRGUSTIK: Põllumajandusjäätmete ja ringmajanduse teemaline seminar-õppereis Pärnumaal
METK: Esitluspäev Airi Külvet FIE’s “Tingimuslikkus ja ökokavad – 2023. aasta kogemus ja muudatused 2024. aastal”
MAAELUVÕRGUSTIK: Teadlase vaade maaelu arengule - ruumiloomest maapiirkonnas - AVALIK SALVESTUS

2 logo maaeluvõrgustikule

 
 
Maainfo
  Jäneda, Tapa vald 73602, Lääne-Virumaa, seminar (at) metk.agri.ee
Maainfo